?>

Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan: "Çocuklarda kafa travmaları ihmal edilmemeli"

Medical park karadeniz hastanesi beyin ve sinir cerrahisi uzmanı op. Dr. Mehmet feryat demirhan

Sağlık - 6 saat önce

Çocuklarda yazın kazaların daha sık olduğunu belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, özellikle yaşanabilecek kafa travmalarının göz ardı edilmemesinin altını çizdi.

Demirhan, "Kafa travması sonrası çocukta bilinç düzeyinde bozulma veya koma, geçici bilinç kaybı, davranış değişiklikleri, bulantı ve/veya tekrar eden kusmalar olayı ciddiye almanıza yönelik belirtilerdir. Bu durumlarda acil olarak hastaneye başvurulması şarttır" dedi.

Yazın gelip havaların ısınması sonucu çocukların daha fazla dışarıda zaman geçirmeye başlaması, kaçınılmaz olarak kaza risklerini de artırıyor. Özellikle düşmelerde meydana gelen kafa travmalarının çocuklarda yaygın görülen yaralanmalar arasında ilk sıralarda geldiğini belirten Medical Park Karadeniz Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. "Baş ağrısı, kusma, uyku hali, mide bulantısı, kusma ve havaleye dikkat"

Kafa travmalarının en sık nedenlerinin trafik kazaları, bisikletten düşme, oyun bahçelerinde kaydıraktan düşme, ev ortamında koltuktan düşme gibi olaylar sonucu meydana geldiğini ifade eden Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, "Kafa travmaları çocuklarda hiçbir semptom vermeyeceği gibi, baş ağrısı, kusma, uyku halinin olması, mide bulantısı, kusma, nöbet (havale) ile kendini gösterebilir" diye konuştu.

Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, kafa travması sonrasında görülebilecek belirtiler hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Kafa travması sonrası çocuklarda hiçbir anormal beyin bulgusu görülmeyeceği gibi en sık sırasıyla kafa kemikleri kırıkları, kafa kemiklerinin çökme kırıkları (kemiklerde seviye farkı oluşması), epidural hematom (beyin kemikleri ile beyin zarı arası kanama), subdural hematom (beyin zarı ile beyin yüzeyi arası kanama), intraserebral hematom (beyin dokusu içi kanamalar) ve beyin ödemi görülebilir." "Önemli olan kafa travmasının oluş mekanizması ve şiddeti"

Kafa travmalarına nasıl müdahale edilmesi gerektiğine değinen Op. Dr. Demirhan, "Hafif kafa travmalarında, herhangi bir şikâyeti ve muayene bulgusu olmayan çocuklarda belirgin bir beyin hasarının ortaya çıkma ihtimali düşüktür. Önemli olan kafa travmasının oluş mekanizması ve şiddetidir. Kafa travması sonrası çocukta bilinç düzeyinde bozulma veya koma, geçici bilinç kaybı, davranış değişiklikleri, bulantı ve/veya tekrar eden kusmalar olayı ciddiye almanıza yönelik belirtilerdir" uyarısında bulundu. "Hastane ortamında ayrıntılı muayene ve tetkik şart"

Travma sonrası hastanın mutlaka hastane ortamında ayrıntılı muayene ve tetkik edilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Demirhan, "Muayene sonrası Direkt Kafa Grafileri (Röntgen), Bilgisayarlı Tomografi veya MR isteyebiliriz. Muayene sonucunda herhangi bir problem görmediğimizde; hastadan bazen hiçbir tetkik istemeyebilir ve hasta yakınlarını travma konusunda bilgilendirerek evine göndeririz. Bazen de gerekli müdahalenin yapılması sonrası travmanın durumuna göre cerrahi de dâhil olmak üzere gerekli tedavi planı oluşturulur" dedi. "Bu belirtilerden bir ya da birkaçı görülürse acilen hekime başvurun"

Op. Dr. Demirhan, hafif kafa travması sınıfında değerlendirilen, erişkin veya çocuk hastalarda taburculuktan birkaç gün sonrasına kadar "Bilinç kaybı, bilinç bulanıklığı, bayılma, anlama ve konuşma problemi. 5-6 kez fışkırır tarzda kusma. Uyanık olunması beklenen saatlerde bebeğin uyuklaması. Bebeklerde etrafa ilginin azalması, emme veya yeme bozukluğu. Burun veya kulaktan saydam sıvı ya da kan gelmesi. Baş ağrısı yakınması. Denge kaybı veya yürümede problem. Bulanık, çift görme veya ani görme kaybı. Her iki kolda veya bacakta güçsüzlük. Epilepsi yani sara nöbeti veya kasılmalar" gibi belirtilerden bir ya da birkaçı görüldüğünde en kısa sürede bir uzmana başvurulması gerektiğini belirtti:

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Mersin’deki gizemli hazineye ziyaretçi akını

2025-06-22 13:45 - Gündem

Meram’da görsel şov yeniden başladı

2025-06-20 14:11 - Gündem

Çankırı’da yaban hayatı kamerada

2025-06-23 12:43 - Gündem

Muğla'da Yeni Sanayi Sitesi Tamamlanıyor

2025-06-25 10:23 - Gündem

Ula'da Servis Minibüsü Kazası

2025-06-19 10:07 - Asayiş

Tunceli’de karne heyecanı

2025-06-20 15:07 - Eğitim

Maltepe’de felsefe halkla buluşuyor

2025-06-22 12:37 - Genel

MUĞLA MİLLETVEKİLİ ERGUN “TRAFİK CEZALARIYLA EKONOMİ YÜRÜTÜLEMEZ”

2025-06-21 12:58 - Genel

Metin Ergun'dan Hükümete Acil Önlem Çağrısı

2025-06-24 15:53 - Gündem

MARMARİS’TE ÖRNEK TABLO: BABA-KIZ AYNI ANDA YKS’YE GİRDİ

2025-06-22 12:45 - Marmaris

İlgili Haberler

Üniversite öğrencilerinden Türk Kızılayı’na örnek olacak destek

14:36 - Sağlık

Malatya’da Tüp Bebek Merkezi hizmete girdi

14:03 - Sağlık

Yaz hamileliklerinde dikkat edilmesi gereken hususlar

13:50 - Sağlık

Muğla'da Ortak Tarım Politikası Toplantısı

13:49 - Sağlık

Organları üç hastaya umut oldu

13:10 - Sağlık

Günün Manşetleri

Taşıt Tanıma Sistemi'nde Son Gün 30 Haziran

16:10 - Ekonomi

Engelli Vatandaşın Tekerlekli Sandalye Karşılandı

15:49 - İnsan

Savcı İşçimen'i Darp Davasında Cezalar Belli Oldu

15:34 - Genel

Taksiciyi Darp Edip Aracını Gasp Eden Şahıs Tutuklandı

15:17 - Asayiş

Tüfek Cinayeti Davasında Şok Karar

14:54 - Asayiş