?>

Ordu’nun adeta her yerinden tarih fışkırdı

Ordu büyükşehir belediyesi'nin desteğinde doğu karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan 2 bin 300 yıllık ordu kurul kalesi'nde çok sayıda tarihi eser gün ışığına çıkarıldı. Ordu büyükşehir belediye başkanı dr. Mehmet hilmi güler, “karadeniz'in iç anadolu'ya ve ege'ye göre arkeolojik zenginlik açısından zayıf olduğu söylenirdi ama biz bunun tam tersi olduğunu gösteriyoruz. Buradan adeta tarih fışkırıyor” dedi.

Kültür Sanat - 7 ay önce

Doğu Karadeniz’in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi’nden adeta tarih fışkırdı. M.Ö. 120-63 yılları arasında hüküm süren ve Roma İmparatorluğu’na başkaldıran Pontos kralı VI. Mithradates döneminde inşa edilen antik kaleden bugüne kadar Kibele Heykeli, Dionnysos ve Pan figürü ve keçi biçimli hayvan heykellerinin yanı sıra 2 bine yakın eser ortaya çıktı.

Altınordu ilçesindeki Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 6’arkeolog ve 15 işçi olmak üzere 21 kişilik ekip tarafından yürütülen kazılarda bugüne kadar 2 bin 150 yıllık olduğu tahmin edilen Kibele heykeli, çocuk Dionysos, onu yetiştiren Pan figürü, yine Dionysos kültü ve Pan’la ilişkili olan keçi biçimli hayvan şeklindeki kompozit kaplar gün ışığına çıkarıldı.

Kazılarda ayrıca iki küçük Kibele heykelciği ile bereket tanrısı Dionysos protomları bulundu. Kuzey teras kapısında bulunan Kalenin iç bölgesinde ise bereket tanrısı Dionysos’un boynuzlu yeni bir protomu daha ortaya çıkarıldı.

Yapılan kazılarda ayrıca Apollon figürü, bronz Herme ve kartal figürü, sarmaşık bezemeli boğa ritonu, bronz kapı anahtarları, at figürü, onyx taşından yapılmış başı örtülü kadın kolyesi, balta, ok, mızrak uçları, pişmiş topraktan yapılmış kandiller, yine pişmiş toprak testiler, kum taşı gülle ve sikkeler ortaya çıkarıldı. “Ordu’dan tarih fışkırıyor”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, kazı çalışmalarına tüm desteği sağladıklarını belirterek, “Ordu’dan adeta tarih fışkırıyor” dedi.

Başkan Güler, “Özellikle arkeolojik zenginliğimizin korunduğunu görüyoruz. Burada bulunan tarihi eserler ile tarih ve kültür zenginliğimize katkıda bulunuyoruz. Karadeniz’in iç Anadolu’ya ve Ege’ye göre arkeolojik zenginlik açısından zayıf olduğu söylenirdi ama biz bunun tam tersi olduğunu gösteriyoruz. Buradan adeta tarih fışkırıyor. Buradan çıkarılan eserleri sergileyeceğimiz bir arkeoloji müzesinin hazırlıklarını yapıyoruz. Karadeniz Bölgesi ve Ordu tabiat güzelliklerinin yanı sıra arkeolojik zenginliği ile de bir çekim merkezi olacak” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Samsun’da 730 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-10-13 21:44 - Asayiş

Marmaris pazarında fiyatlar uçuşa geçti

2024-10-10 16:06 - Marmaris

Semih Çelik tarafından öldürülen İkbal Uzuner’in babasının ifadesine ulaşıldı

2024-10-07 16:08 - Asayiş

Umutlar Marmaris’te rengarenk bezlere dönüşüyor

2024-10-12 14:15 - Marmaris

KÜRE DAĞLARINDA MUHTEŞEM SONBAHAR GÜZELLİĞİ

2024-10-09 13:05 - Gezi

Semih Çelik’in Oda Fotoğrafları Ortaya Çıktı

2024-10-07 11:44 - Asayiş

Tekirdağ’da meydana gelen kazada 2 doktor hayatını kaybetti

2024-10-12 01:07 - Asayiş

HATİCE KEKEVA YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

2024-10-10 18:08 - Marmaris

DOĞASEVERLER, DEĞİRMENDERE KANYONU’NA YÜRÜDÜ

2024-10-07 12:05 - Gezi

HİNTLİ MİLYARDERİN MEGA YATI, FETHİYE’DE 260 TON YAKIT ALDI

2024-10-11 11:59 - Gezi

İlgili Haberler

Atın tüylerinden sanat eseri oluşturdu

11:37 - Kültür Sanat

MAGİNDER’den Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı’na anlamlı ziyaret

11:27 - Kültür Sanat

Bu sergi Kocaeli’nin yer aldığı 30 doğu meridyeninden ilham alınarak oluşturuldu

11:07 - Kültür Sanat

‘Kod Adı: Paris’ Tivibu ekranlarında

10:55 - Kültür Sanat

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı yargı mensuplarınca hazırlanan "Reis Bey" oyunu sahnelendi

10:49 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

’Acımasızlar’ Çetesi Çökertildi

10:52 - Asayiş

Tedavi Gördüğü Merkezden Bilgisayar Çaldı

10:41 - Asayiş

Hayvanseverler Annesiz Kalan Yavru Köpeğe Sahip Çıktı

10:33 - Gündem

Mourinho İlk Derbi Galibiyetini Hedefliyor

10:21 - Spor

Deprem Sonrası Güvenli Konut Talebi Arttı

10:18 - İnsan