?>

Otizmli yetişkinlere özel poliklinik hizmete girdi

POLİKLİNİKTE SUNULACAK HİZMETLERİN, PSİKİYATRİ UZMANI DR. SEVGİ GÜLEÇ DOĞAN (FOTOĞRAFTAKİ) KOORDİNASYONUNDA, MANİSA RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HASTANESİNİN İLGİLİ BİRİMLERİYLE İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE, GÜNCEL BİLİMSEL VERİLER VE SAĞLIK BAKANLIĞI UYGULAMALARI ÇERÇEVESİNDE YÜRÜTÜLECEĞİ BİLDİRİLDİ.

Sağlık - 6 saat önce

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi tarafından otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan yetişkin bireylere yönelik özel poliklinik hizmeti hayata geçirildi. Yeni açılan Otizm Polikliniği haftada bir gün hizmet verecek.

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, toplum ruh sağlığı hizmetlerini güçlendirme hedefi doğrultusunda önemli bir çalışmayı daha hayata geçirdi. Bu kapsamda, otizm spektrum bozukluğu olan yetişkin bireylerin ruh sağlığı hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla Otizm Polikliniği açıldı.

Yeni poliklinik, eski Manisa Devlet Hastanesi kampüsünde yer alan Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Şehzadeler Semt Polikliniği bünyesinde hizmet vermeye başladı. Poliklinikte haftada bir gün, planlı randevu sistemiyle otizmli yetişkin hastalara tanı, tedavi ve izlem hizmetleri sunulacak. "Ailelerin yükünü azaltması açısından önemli"

Otizm spektrum bozukluğunun; sosyal iletişim becerilerinde güçlükler, sınırlı ilgi alanları ve tekrarlayıcı davranışlarla seyreden, erken çocukluk döneminde başlayan nörogelişimsel bir bozukluk olduğuna dikkat çekildi. Erken tanı ve düzenli takibin, bireyin gelişimsel potansiyelinin desteklenmesi ve ailelerin yaşadığı yükün azaltılması açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Otizm Polikliniği’nde, tanılama ve klinik değerlendirme süreçleri, bireyin yaşına ve ihtiyaçlarına göre tedavi ve izlem planlaması, eşlik eden dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlüğü ve kaygı bozuklukları gibi ek ruhsal sorunların değerlendirilmesi yapılacak. Ayrıca ailelere bilgilendirme, danışmanlık ve yönlendirme hizmetleri sunulacak; gerektiğinde özel eğitim, rehabilitasyon, sosyal hizmetler ve diğer sağlık kurumlarıyla çok disiplinli iş birliği sağlanacak. Poliklinik cuma günleri hizmet verecek

Poliklinikte sunulacak hizmetlerin, Psikiyatri Uzmanı Dr. Sevgi Güleç Doğan koordinasyonunda, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinin ilgili birimleriyle iş birliği içerisinde, güncel bilimsel veriler ve Sağlık Bakanlığı uygulamaları çerçevesinde yürütüleceği bildirildi.

Hastaneden yapılan açıklamada, Otizm Polikliniği’nin haftada bir gün cuma günleri hizmet vereceği belirtilerek, vatandaşların MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) ve ALO 182 üzerinden randevu alarak başvuruda bulunabilecekleri ifade edildi. İlk değerlendirme sonrası gerekli görülen durumlarda düzenli kontrol randevuları ve ek destek hizmetlerinin planlanacağı kaydedildi.

Polikliniğin hedefinin, otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin nitelikli ruh sağlığı hizmetlerine erişimini artırmak, ailelerin bilgi, danışmanlık ve destek ihtiyaçlarına kurumsal ve ulaşılabilir bir cevap vermek, toplumsal farkındalığı artırarak otizmli bireylerin eğitim, istihdam ve sosyal yaşama katılımlarını dolaylı olarak desteklemek olduğu belirtildi. Bu hizmetin Manisa’da otizm alanında önemli bir boşluğu dolduracağı ifade edildi. "Ciddi endişe ve kaygılarımız vardı"

Manisa Otistik Bireyler ve Engelsiz Aileler Derneği Başkanı Mahperi Serpil Dede de, otizmli bir çocuk annesi olarak özellikle 18 yaş üstü otizmli bireyler için bu hizmetin çok önemli olduğunu vurguladı.

Emeği geçen herkese teşekkür eden Dede, "Biz ailelerin, özellikle yoğun öfke krizleri sırasında tedavi protokolleri konusunda ciddi endişe ve kaygılarımız vardı. Bu kaygılarımızın anlaşılması ve ilimizde böyle bir hizmetin hayata geçirilmesi çok kıymetli. Otizmin en önemli sorun alanlarından biri sağlık problemleri ve öfke krizleri. Bu krizler sırasında ne yapacağımızı bilemediğimiz anlar oluyor. Sağlık profesyonellerinin yanımızda olduğunu hissetmek ve onlara ulaşabilmek bizler için çok değerli. Ülkemizde hızla artan bir otizm popülasyonu var. Bu tür hizmetlerin sağlık sistemi içinde yer alması ve yaygınlaşması aileler için büyük bir güvence" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris Belediyesi’nin Veteriner Alımı İlanı Tartışma Yarattı

2025-12-27 12:58 - Marmaris

Ambulans şoförü kazada hayatını kaybetti

2025-12-26 16:32 - Asayiş

Bodrum’da Yollar kapandı, ev ve iş yerlerini su bastı

2025-12-25 06:31 - Genel

Muğla’da hokey sınırları aşıyor

2025-12-24 13:06 - Spor

Marmaris’te bir hafta sürecek planlı elektrik kesintisi

2025-12-22 17:06 - Marmaris

Gizem Özcan’dan 2026 Bütçesine Sert Eleştiri

2025-12-22 15:40 - Gündem

Köyceğiz Kaymakamı Kumcu, gemi simülasyon laboratuvarını inceledi

2025-12-25 11:19 - Genel

Marmaris’te Mutfaktaki Tehlikelere Karşı Bilinçlendirme

2025-12-23 13:48 - Marmaris

Muğla’da kovan barınakları tekrar ayağa kaldırılıyor

2025-12-25 10:00 - Genel

Fethiye’de Ev Yangınında Yaralanan Yaşlı Kadın Hayatını Kaybetti

2025-12-22 13:07 - Asayiş

İlgili Haberler

Edirne’de kanseri yenen genç mimarı, vatandaşlar trafikte korna çalarak kutladı

16:51 - Sağlık

Rektör Aydın: "Madde bağımlılığına karşı en güçlü kale aile"

15:58 - Sağlık

Erzincan Ceza İnfaz Kurumu kampüsünde Sağlık Polikliniği hizmete açıldı

15:43 - Sağlık

Soğuk hava sinüziti tetikliyor

14:51 - Sağlık

Uzmanından yeni yıl uyarısı: "Alkol ve kalabalık bağışıklığı zayıflatıyor"

13:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

Büyükşehir Atletlerinden Atatürk Koşusu’nda 11 Madalya

15:09 - Spor

Üretimin Yanında Büyükşehir Var

15:03 - Ekonomi

Fethiye–Ölüdeniz Hattında 4. Etap Tamamlandı

15:03 - Genel

Muğla Havalimanlarında 11 Ayda 9,8 Milyon Yolcu

14:01 - Ekonomi

Muğla İl Jandarması Bir Haftada Binlerce Denetim Yaptı

12:11 - Asayiş