?>

Öztürk "Yapay zeka her meslekte yeni bir dönem başlatıyor"

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖR YARDIMCISI PROF. DR. ALİ ÖZTÜRK, TÜBİTAK BİLİM SÖYLEŞİLERİ KAPSAMINDA DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MİLLİ TEKNOLOJİ ATÖLYESİ’NDE ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELEREK “ENERJİ TEKNOLOJİLERİ VE YAPAY ZEKA UYGULAMALARI” KONUSUNDAKİ BİLGİ VE DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI.

Teknoloji - 3 ay önce

Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında Düzce Üniversitesi Milli Teknoloji Atölyesi’nde öğrencilerle bir araya gelerek "Enerji Teknolojileri ve Yapay Zeka Uygulamaları" konusundaki bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Düzce Üniversitesi Milli Teknoloji Atölyesi Koordinatörü Melek Kurt’un açılış konuşmasıyla başlayan programda, Türkiye’nin enerji vizyonuna dair stratejik değerlendirmelerde bulunan Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, ülkemizin kurulu elektrik gücünün son yıllardaki yatırımlarla birlikte on binlerce megavatlık devasa bir kapasiteye ulaştığını vurguladı. Elektrik enerjisinin üretiminden tüketimine kadar olan sürecin hassas bir denge üzerine kurulu olduğunu ifade eden Öztürk şunları kaydetti; "Elektrik enerjisi, doğası gereği üretildiği an tüketilmesi gereken bir kaynaktır. Ülkemizin tüm enerji şebekesini birbirine bağlayan Enterkonnekte Sistem, bu dengenin korunması için milisaniyelik bir hassasiyetle çalışmaktadır. Tüketilen enerji ile üretilen enerjinin her an birbirine eşit olması gerekir; aksi takdirde frekans sapmaları yaşanabilir ve bu durum ulusal şebeke güvenliğini tehlikeye sokabilir. Bu karmaşık sürecin yönetimi, modern enerji stratejilerimizin temelini oluşturmaktadır."

Enerjinin depolanması konusuna da değinen Öztürk; pompalı hidrolik sistemler, ısı depolama ve yeni nesil batarya teknolojilerinin şebeke kararlılığını sağlamak adına en önemli teknolojik yatırımlar olduğunu belirtti. Yapay zekanın enerji tüketimi ve çevresel etkileri

Söyleşinin ikinci bölümünde yapay zekanın ekolojik maliyetlerine odaklanan Prof. Dr. Ali Öztürk, dijitalleşmenin beraberinde getirdiği enerji ihtiyacına dikkat çekti. Dünyadaki toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 3’ünün yapay zeka operasyonları ve veri merkezleri tarafından harcandığını ifade eden Öztürk, bu ihtiyacın büyük oranda karbon yoğunluklu kaynaklardan karşılanmasının çevre kirliliği üzerindeki etkilerini analiz etti.

Yapay zekanın gelişim süreci için yıllarca süren veri depolama çalışmalarının önemine değinen Öztürk; ChatGPT, Copilot ve Duolingo gibi uygulamaların arkasında yatan bu büyük enerji yükünün, geleceğin mühendisleri tarafından optimize edilmesi gereken bir alan olduğunu ifade etti. "Yeni bir dönem başlatıyor"

Gelecekteki teknolojik gelişmelerin insan hayatı üzerindeki etkilerinden de bahseden Prof. Dr. Ali Öztürk, yapay zekanın sadece teknik alanlarda değil, her meslek dalında çalışma prensiplerini kökten değiştirdiğini söyledi. Elektriğin insan hayatına girişinden bugüne yaşanan tarihsel süreci özetleyen Öztürk, yapay zekanın da benzer bir devrimsel etki yarattığını ve bu dönüşümün enerji sistemlerinden siber güvenliğe kadar her alanı kapsadığını vurguladı.

Program, öğrencilerin sorularının cevaplanması ve Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk’e teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS BELEDİYESİNE YENİ ATAMA

2026-04-28 14:50 - Marmaris

Poizi, Ordu’da sahne aldı

2026-04-26 12:41 - Magazin

Çorum FK, Erzurumspor FK maçı hazırlıklarına başladı

2026-04-28 19:55 - Spor

Bursa’da depoya kurşun yağmuru: Avukat hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı

2026-04-29 00:08 - Asayiş

İçmeler–Marmaris yolunda son durum çalışmalar hızlanıyor

2026-04-25 14:48 - Genel

MARMARİS’TE FECİ KAZA BİR CAN ALDI

2026-04-23 10:57 - Marmaris

Yıldırım’da Müminifest rüzgarı

2026-04-28 14:28 - Magazin

Rafet El Roman’dan New York’ta Milli Takım için yeni marş müjdesi

2026-04-26 11:13 - Magazin

Usta sanatçı Cahit Berkay gençlerle aynı sahneyi paylaştı

2026-04-24 11:05 - Magazin

Osmangazi’de kadınlardan muhteşem ritim gösterisi

2026-04-28 10:10 - Magazin

İlgili Haberler

Yapay zeka çağında yazılımcının değişen rolü

21:36 - Teknoloji

Sinop’ta Milli Teknoloji Atölyeleri Lise Yaz Okulu

14:44 - Teknoloji

İleri evre kalp yetmezliği hastaları için yerli ‘yapay kalp’

09:41 - Teknoloji

Düzce’ye teknoloji geliştirme merkezi sözü

18:50 - Teknoloji

Başiskele’de miniklerin yaz tatili bilim ve teknolojiyle dolu geçiyor

13:34 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kayıp şahıs ormanda yaralı halde bulundu

17:34 - Asayiş

Yük asansörü minibüsün üzerine devrildi

17:26 - Asayiş

Şüpheli şahısların üzerindn uyuşturucu ve silah çıktı

17:09 - Asayiş

Kafası kapıya sıkışan 4 yaşındaki çocuğun imdadına itfaiye yetişti

16:54 - Asayiş

YKS birincilerinden Tuğsem Bahar başarısının sırrını anlattı

16:50 - Eğitim