?>

Perseid meteor yağmuru, Atatürk Üniversitesinde heyecanla izlendi

GÖKYÜZÜ TUTKUNLARI, YILIN EN ETKİLEYİCİ DOĞA OLAYLARINDAN BİRİ OLARAK GÖSTERİLEN PERSEİD METEOR YAĞMURUNU İZLEMEK İÇİN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE BİR ARAYA GELDİ.

Teknoloji - 2 yıl önce

Gökyüzü tutkunları, yılın en etkileyici doğa olaylarından biri olarak gösterilen Perseid Meteor Yağmurunu izlemek için Atatürk Üniversitesinde bir araya geldi.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ve Astrofizik Kulübü (ATAK) tarafından kampüste yer alan ATA50 yerleşkesinde 12 Ağustos 2023 tarihinde üniversite öğrencilerine ve halka yönelik gökyüzü gözlem etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğin başlangıcında katılımcılara teleskoplar ile Satürn ve Jüpiter gözlemi yaptırıldıktan sonra yılda 1 kez gerçekleşen Perseid Meteor Yağmuru gözlemlendi. Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşan Perseid Meteor Yağmuru, Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlendiği için Perseid Meteor Yağmuru olarak adlandırılıyor. Çıplak gözle izlenebilen doğa olayında, saatte 60 ile 100 kadar meteor görüntülendi.

Perseid Meteor Yağmurunun kuzey kürede gözlenen en yoğun ve etkileyici doğal ışık gösterilerinden birisi olduğuna dikkat çeken Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden Arş. Gör. Hüseyin Er, böylesine önemli bir olayı en iyi şekilde gözlemlemek için düzenlenen gökyüzü gözlem etkinliğinin heyecan verici olduğunu söyledi.

“Perseid Meteor Yağmuru, Güneş Çevresindeki Turunu 133 Yılda Tamamlıyor”

Atatürk Üniversitesinde gerçekleştirilen etkinliğin yerel halk, öğrenciler ve gökyüzü severler için güzel bir buluşma olduğunu belirten Er: "Etkinliğimiz oldukça keyifli geçti. Görsel şöleni izlemek için şenliğimize katılan gökyüzü severlerin kimisi elinde telefon kimisi de teleskoplardan halk arasında ’yıldız kayması’ olarak bilinen meteor yağmurlarının en görkemlisi şeklinde tanımlanan Perseid Meteor Yağmurunu izledi.

Meteor Yağmuru, çekirdeği 26 kilometre çapa sahip 109P/Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızından ayrılan çok sayıda irili ufaklı kayaç ve toz parçasının yerin çekim etkisiyle atmosfere girmesi sonucu meydana geliyor. Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı, güneş çevresindeki turunu 133 yılda tamamlıyor. 14 Temmuz’da başlayan ve 1 Eylül’e kadar gözlenebilecek meteorların gökyüzündeki çıkış noktası Perse (Kahraman) Takımyıldızı bölgesine düşüyor. Böylesine etkileyici bir doğa olayını gözlemleme şansı bulmak, halkımız ve öğrencilerimiz ile bu ana şahitlik etmekten mutluluk duyduk” ifadelerini kullandı.

“Gökyüzü İnsana Yeni Ufuklar Açıyor”

Atatürk Üniversitesi Astronomi ve Astrofizik Bölümü öğrencilerinden ve Astrofizik Kulübü (ATAK) Başkanı Yasin Karaca ise etkinliğe olan ilginin kendilerini mutlu ettiğini belirterek: "Erzurum’da kampüsümüzdeki alanımızda bir araya gelerek hem Persied Meteor Yağmuru’nu izlemek hem de mevcut teleskoplarla Satürn ve Jüpiter gözleme imkânı sunduk. Benzeri etkinliklerimiz zaman zaman yapılıyor. Gökyüzü insana yeni ufuklar açıyor, bugün de genç-yetişkin demeden şenliğimize katılan tüm gökyüzü meraklılarına teşekkür ediyorum" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

GAZETECİ BARIŞKANER'DEN EMNİYET MÜDÜRÜ TÜZÜN'E HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

2023-08-10 15:48 - Marmaris

PLAJDA TAŞ TEMİZLİĞİ

2023-08-11 16:49 - Marmaris

AKBELEN VE EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN SESSİZ EYLEM

2023-08-08 16:29 - Marmaris

İÇMELER PROJESİYLE İLGİLİ DOĞRULAR!

2023-08-11 16:54 - Marmaris

İÇMELER HAK ETTİĞİ DEĞERE KAVUŞUYOR

2023-08-08 14:41 - Marmaris

Motosikletiyle şarampoldeki taş yığınına çarpan sürücü hayatını kaybetti

2023-08-08 23:02 - Asayiş

Uçucu madde içti hayatını kaybetti

2023-08-11 09:57 - Asayiş

Tırla çarpışan hafif ticari aracın sürücüsü hayatını kaybetti

2023-08-08 22:55 - Asayiş

31 yaşındaki kadın cinnet geçirip anne ve anneannesini baltayla parçaladı

2023-08-13 10:02 - Asayiş

Genç adam silahla intihar etti

2023-08-13 23:01 - Asayiş

İlgili Haberler

Mayınlı araziler ‘MKE ALPAY’ ile daha güvenli

19:37 - Teknoloji

Malatya güvenlik filosu güçlendi: 67 yeni araç hizmete alındı

17:04 - Teknoloji

Prof. Dr. Topçu: "Ülkemiz, savunma sanayi alanında olağanüstü atılımlar gerçekleştirdi"

11:37 - Teknoloji

Vodafone tüm fiber altyapısında gigabit hızları sunmaya başladı

11:22 - Teknoloji

Rektör Savaş, 2024 Genç Bilim İnsanı Ödülleri programına katıldı

15:31 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bu mağduriyeti her kış yaşıyorlar

15:14 - Gündem

Thomas Reis: "Tarih yazmaya devam etmek istiyoruz"

14:07 - Spor

Küçük boyda avlanan 307 kasa istavrite el konuldu

13:33 - Genel

Geç gelen kış balığın tadını kaçırdı

12:54 - Ekonomi

Keremali Yaylası’nda kış güzelliği

12:17 - Gündem