?>

Prof. Dr. Ali Kutlu: "Kurban Bayramı’nda et alerjisine dikkat"

Prof. Dr. Ali kutlu: "kurban bayramı’nda et alerjisine dikkat"

Sağlık - 6 saat önce

İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, Kurban Bayramı dolayısıyla ülke genelinde kırmızı et tüketiminin artacağını belirterek, "Kurban Bayramı’nda etin bekletilmeden hızlı bir şekilde tüketilmesi, Alpha-gal duyarlı olan insanlarda reaksiyon ortaya çıkartma ihtimalini de artırıyor. Alpha-gal sendromu dediğimiz kırmızı et alerjisini genellikle Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde daha sık görüyoruz. Bu alerjenin reaksiyonları hafif ve ciddi olabiliyor, etkisi bazı durumlarda 12 saat sonra dahi ortaya çıkabiliyor" dedi.

Medical Park Ordu Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Alpha-gal alerjisine karşı uyarılarda bulunarak, bu alerjinin bazı durumlarda 12 saat sonra dahi etkisini gösterebileceğine dikkat çekti. "Dünyanın bazı bölgelerinde kene sokması sonrası da başlayabiliyor"

Prof. Dr. Ali Kutlu, "Dünya’da ve Türkiye’de kırmızı et böyle çok sık rastlanan önemli bir alerjen gibi görünmemekle birlikte son yıllarda, özellikle dünyanın bazı bölgelerinde kene sokması sonrası (buna bazı başka böceklere de dâhil ediliyor) başlayan kendine has klinik özellikleri olan, Alpha-gal sendromu dediğimiz bir et alerjisi formu ön plana çıkmaktadır. Ülkemizde kenelerle temas ihtimalinin en yüksek olduğu bölge ormancılık, avcılık, hayvancılık, tarım ve yoğun orman alanlarının olduğu yer Karadeniz Bölgesi’dir. Alpha-gal sendromu dediğimiz kırmızı et alerjisini ülkemizde genellikle biz Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde görüyoruz" diye konuştu. "Bazı durumlarda etkisi 12 saat sonrayı bulabilir"

Alerjinin hemen etkisini göstermeyebileceğini ifade eden Prof. Dr. Ali Kutlu, "Bu klinik tabloyu biraz daha akıl karıştırıcı ve kendine has yapan şey, hayvanların etlerinde, sütlerinde ve dokularında bulunan alerjenin normalde hızlı bir şekilde kana karışmamasıdır. Genelde bazı taşıyıcı proteinler ile birlikte emildikten sonra immün sisteme taşındığı için reaksiyonları genellikle 3-6 saat sonra gecikmiş bir şekilde ortaya çıkar, bazı zamanlarda da bu süre 12 saati bulabilir" ifadelerini kullandı. "Hafif ve ciddi reaksiyonları olabiliyor"

Reaksiyonların basit bir kaşıntının yanı sıra baygınlık, nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü gibi etkilere de neden olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Kutlu, "Çok geniş bir yelpazede ve ilginç olanı bazı vakalarda özellikle kadınlarda kırmızı et yedikten sonra geç ortaya çıkan karın ağrıları ve ishal olabiliyor. Etin yağ içeriği ya da iç organ oranı reaksiyonunun şiddetini ve ortaya çıkışını etkileyebiliyor. Bu yüzden özellikle etin hazırlanma tarzı ve tüketim şekli reaksiyonları değiştirdiği ve reaksiyonlar da geç ortaya çıktığı için hekimler ve hastalıklar sıklıkla kafa karışıklığına uğruyorlar" diye konuştu. "Kurban Bayramı’nda etin hızlı tüketilmesi, Alpha-gal duyarlı olan insanlarda reaksiyon ihtimalini de artırıyor"

"Etin kurutulmasının, dondurulmasının ve iyi pişirilmesinin alerjenitesini etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Kutlu, "Bu açıdan baktığımız zaman Kurban Bayramı’nda etin bekletilmeden hızlı bir şekilde tüketilmesi, Alpha-gal duyarlı olan insanlarda reaksiyon ortaya çıkartma ihtimalini de artırıyor. Kırmızı et alerjisi sadece basit bir alerji değil, hayvanlardan elde edilen jelatinin bazı gıdalarda kullanılması ve bu hayvan ürünleriyle elde edilen jelin içeren aşı, serum ve hatta ilaçlara karşı da şiddetli reaksiyonlar gelişebiliyor" dedi. "Karadeniz Bölgesi’nde kırmızı et alerjisi, yetişkinlerde üst sıralarda yer alıyor"

Prof. Dr. Ali Kutlu, şunları söyledi:

"Karadeniz Bölgesi’nde kırmızı et alerjisinin özellikle hem yetişkinlerde hem de çocuklarda sık görülen önemli bir alerjen olduğunu görüyoruz. Alerjisi olanların yapması gereken birinci kural olarak tabii ki alerjik gıdalardan kaçınmak. Bazı durumlarda şiddetli reaksiyonlar için yanlarında penepin bulundurmaları lazım. Eti tolere eden ama bazı özel şartlarda tolere edemeyen insanların da Kurban Bayramı’nda mutlaka eti beklettikten sonra iyi pişirilmiş şekilde tüketmeleri de tavsiye edilir. Bununla ilgili yeterince çalışma ve haber olmamasına rağmen, genetik yatkınlığın da kırmızı et alerjisi oluşumunda etkili olduğunu görüyoruz. Bir diğer deyişle, anne babasında kırmızı et alerjisi olan insanlarda daha sık kırmızı et alerjisini görüyoruz."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Trendyol Süper Lig: Bodrum FK: 1 - Trabzonspor: 1 (Maç sonucu)

2025-05-18 21:28 - Spor

Galatasaray taraftarları Ardahan’da şampiyonluğu kutluyor

2025-05-18 21:51 - Spor

Edin Dzeko, bu sezonki 21. golünü kaydetti

2025-05-18 21:22 - Spor

Burak Kapacak, bu sezon ilk kez oynadı

2025-05-18 21:44 - Spor

Ergun'dan Çalışma Saatleri Eleştirisi

2025-05-17 13:26 - Gündem

Marmaris Emniyet Müdürlüğü'nde Görev Değişimi

2025-05-22 10:36 - Marmaris

FETHİYE'DE AK PARTİ İLÇE BAŞKANLIĞI BİNASINA TAŞLI SALDIRI

2025-05-21 12:29 - Asayiş

Aydın-Muğla Karayolunda Gizemli Motosiklet

2025-05-20 01:23 - Asayiş

450 YILLIK TARİHİ SU DEĞİRMENİ YÖRE HALKINA HİZMET VERİYOR

2025-05-21 11:25 - Genel

DİZİ VE FİLM SEKTÖRÜNÜN GÖZDESİ MARMARİS!

2025-05-22 11:54 - Marmaris

İlgili Haberler

4 yaşındaki Yusuf’un delik kalbi, anjiyografik yöntemle kapatıldı

15:15 - Sağlık

Bu sefer öğrencilerin boyunu ve kilosunu ölçtüler

13:50 - Sağlık

Mardin’de 350 sağlık çalışanının katılımı ile sterilizasyon ve dezenfeksiyon eğitimi verildi

12:51 - Sağlık

Aşırı Sıcaklar Beslenme Alışkanlıklarını Değiştiriyor

12:23 - Sağlık

SUBÜ Sağlık Sokağı’nı Pamukova’da kurdu

12:24 - Sağlık

Günün Manşetleri

Doğu'nun Saklı Cenneti İlkbaharla Renklendi

12:29 - Gündem

Aşırı Sıcaklar Beslenme Alışkanlıklarını Değiştiriyor

12:23 - Sağlık

Süper Lig'de VAR Atamaları Belli Oldu

12:16 - Spor

Her 100 Kişiden Birini Etkiliyor

12:10 - Sağlık

Kardeşini Kurtarmak İsterken Canından Oldu

10:02 - Asayiş