?>

Prof. Dr. Pirinçci, "Rahim ağzı kanserinden korunmada aşı büyük önem taşıyor"

RAHİM AĞZI KANSERİNDEN KORUNMADA AŞININ BÜYÜK ÖNEM TAŞIDIĞINI BELİRTEN PROF. DR. EDİBE PİRİNÇCİ, "KIZ ÇOCUKLARI 9-11 YAŞ GRUBUNDA HPV AŞISI İLE AŞILANMASI GEREKİYOR. AYRICA 14-20 YAŞ ARASINDAKİ KIZ ÇOCUKLARININ 1 YA DA 2 DOZ HPV AŞISI İLE 20 YAŞ VE ÜZERİNDEKİ KADINLARIN İSE 6 AY ARAYLA 2 DOZ ŞEKLİNDE AŞILANMASI ÖNERİLİYOR" DEDİ.

Sağlık - 5 ay önce

Rahim ağzı kanserinden korunmada aşının büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Edibe Pirinçci, "Kız çocukları 9-11 yaş grubunda HPV aşısı ile aşılanması gerekiyor. Ayrıca 14-20 yaş arasındaki kız çocuklarının 1 ya da 2 doz HPV aşısı ile 20 yaş ve üzerindeki kadınların ise 6 ay arayla 2 doz şeklinde aşılanması öneriliyor" dedi. Fırat Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Edibe Pirinçci, rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Rahim ağzı kanserinin en önemli nedenlerinden biri HPV (Human Papilloma Virüsü) enfeksiyonu olduğunu aktaran Pirinçci, "HPV’nin yaklaşık 200 farklı tipi bulunuyor. Bazı tipleri kansere yol açabiliyor ve bu süreç genellikle yavaş ilerliyor. Hastalığın erken dönemlerinde belirgin şikayetler çok fazla görülmüyor. İlerleyen dönemlerde vajinal kanama, anormal vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı ve kanama ile menopoz sonrası kanama rahim ağzı kanserinin belirtileri arasında yer alıyor" diye konuştu. Pirinçci, "Rahim ağzı kanserinden korunmada aşı büyük önem taşıyor. Kız çocukları 9-11 yaş grubunda HPV aşısı ile aşılanması gerekiyor. Ayrıca 14-20 yaş arasındaki kız çocuklarının 1 ya da 2 doz HPV aşısı ile 20 yaş ve üzerindeki kadınların ise 6 ay arayla 2 doz şeklinde aşılanması öneriliyor. Bağışıklık sistemi baskılayıcı (immünsupresif) ilaç kullanan kişilerde ise 2 ya da 3 doz aşılama yapılabilecektir. Türkiye’de rahim ağzı kanseri taramaları Sağlıklı Hayat Merkezleri ile KETEM aracılığıyla, ilçe sağlık müdürlükleri ve toplum sağlığı merkezleri tarafından ücretsiz olarak yapılıyor. Bu kapsamda 30-65 yaş aralığındaki kadınlara HPV DNA testi uygulanıyor ve bu testin 5 yılda bir yapılmasının öneriliyor. Tarama programları kapsamında yapılan smear testi ile kanser öncüsü (prekanseröz) lezyonları araştırılıyor, HPV DNA testi ile de Human Papilloma Virüsü ’nün tipi hakkında bilgi ediniliyor. Bu testlerin erken tanı açısından hayati önem taşıyor. Sigara içenler, çok eşliler, düşük sosyoekonomik düzeye sahip bireyler ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler rahim ağzı kanseri açısından daha yüksek risk taşıyor. Bu grupların tarama ve korunma programlarında önceliklendirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

TFF 3. Lig: Altay: 1 - Tire 2021 FK: 1

2026-02-21 22:18 - Spor

Marmaris’te Vicdanlar Sular Altında

2026-02-19 14:11 - Marmaris

Oyuncu Metin Akpınar’ın biyolojik kızı Duygu Nebioğlu: "20 yıldır verdiğim mücadelede ne kadar haklı olduğumu bugün gördüm"

2026-02-18 15:56 - Magazin

Tuğba Özay’dan Kars’ta Birlik ve Beraberlik Mesajı: "Emperyalizmin oyununa gelmeyelim"

2026-02-19 14:42 - Magazin

YENİDEN REFAH PARTİLİ SÜMENOĞLU: MARMARİS’TE SU BASKINLARI İHMALİN SONUCU

2026-02-21 14:45 - Gündem

Şevval Sam Trabzon hasırına ilmek attı

2026-02-17 14:07 - Magazin

Bursa’nın kadınlar matinesinde güven ve sanat vurgusu

2026-02-18 10:06 - Magazin

Genç oyuncusu Mustafa Konak’ın rol aldığı "Yerçekimi" Berlinale’de yarışacak

2026-02-17 13:47 - Magazin

Bodrum’da Trafik Çilesine "Mandalin" Dokunuşu

2026-02-17 14:46 - ÇEVRE

Malatya’da husumetlilerin kavgası kanlı bitti: 1 yaralı

2026-02-21 00:17 - Asayiş

İlgili Haberler

BEUN Hastanesinde Onkoloji Ünitesi Yenilenen Yüzüyle Hizmete Devam Ediyor

19:24 - Sağlık

Tokat’ta kafa travması geçiren çocuk, helikopter ambulansla Ankara’ya sevk edildi

18:03 - Sağlık

Başkan Aras, "Yeter ki vatandaşın çeşmesinden su aksın"

17:34 - Sağlık

Alanya EAH’de ilk yan dal asistan eğitimleri başladı

17:10 - Sağlık

Bafra’da sağlık kurumları güçlerini birleştirdi

16:41 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kayıp şahıs ormanda yaralı halde bulundu

17:34 - Asayiş

Yük asansörü minibüsün üzerine devrildi

17:26 - Asayiş

Şüpheli şahısların üzerindn uyuşturucu ve silah çıktı

17:09 - Asayiş

Kafası kapıya sıkışan 4 yaşındaki çocuğun imdadına itfaiye yetişti

16:54 - Asayiş

YKS birincilerinden Tuğsem Bahar başarısının sırrını anlattı

16:50 - Eğitim