İş kazası sonrasında takılan protez gözündeki destek parçası burnuna kayan ve bu parçanın neden olduğu akıntı ve pis koku sebebiyle eşi ve arkadaşlarının kendisine yaklaşmadığı adam, yabancı maddenin çıkarılması ile birlikte kendisinden yayılan kötü kokudan kurtuldu.
Madende çalışan 44 yaşındaki Ömer Çoban, iş esnasında meydana gelen kazada 300 barlık hortumun gözüne çarpması ile sağ gözünü kaybetti. Sağ gözüne protez takılan Çoban, protezi desteklemesi için de bir materyal yerleştirildi. Zamanla materyal gözü desteklediği yerden ayrılıp, sağ burun boşluğuna kaydı. Burnu tamamen tıkayan yabancı madde iltihap ve akıntının yanı sıra kötü kokuya sebep olarak Çoban’ın hayatını çileye çevirdi. Eşi ve arkadaşları Çoban’dan gelen kötü koku sebebiyle kendisinden kaçarken, kanser şüphesiyle geldiği Samsun’da Medicana International Samsun Hastanesi’nde kulak, burun ve boğaz ile göz hastalıkları uzmanının gerçekleştirdiği operasyonla sağlığına kavuştu. "Kötü koku nedeniyle çevremdekiler ve eşim benden kaçıyordu"
Burnundaki cismin yol açtığı kötü koku nedeniyle eşi dahil herkesin kendisinden kaçtığını ifade eden Ömer Çoban, "Madende çalışırken 2017’de 300 barlık bir hortum gözüme çarptı. Gözümü kaybettim ve protez takıldı. Birçok sağlık kuruluşuna gittim. Bu süreçte burnumdan nefes alamadığım için hem konuşup hem de ağzımdan nefes alıyordum. 15 dakikada bir de burnumu boşaltmam gerekiyordu. Bunu yapmazsam içerideki sıvı dışarı akıyordu. Burnumdan gelen kokudan eşim ve çevremdekiler çok rahatsız oluyordu. Çevremdekiler bana belli etmemeye çalışıyordu. Toplumda da kendimi saklamaya çalışıyordum. Burnumdan gelen kokuyu ben hissetmiyordum ama etrafımdakiler yoğun hissediyordu. Özellikle eşim çok rahatsız oluyordu. Bu zamana kadar tedavilerde ise genelde antibiyotik tedavisi uygulanıyordu. Tedavi sonrasında sağ burnumdan da nefes almaya başladım, yüzümdeki şişlikler indi, ses tonum değişti ve kötü koku gitti. Böyle bir mutluluk yok, sevincimi anlatamıyorum. Öte yandan kanser olmadığımı öğrendiğime de ayrı sevindim" dedi. "Yabancı cisim çıkartılınca hasta rahatladı"
Burnundan kötü koku yayılan hastanın tanı ve tedavi süreci hakkında bilgi veren Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrettin Fatih Turgut, "Hastamız Amasya’dan bize burun boşluğundaki kanser şüphesi ile gönderildi. Muayenede ve tetkiklerde biz de kanserden şüphelendik. Biyopside patolojik herhangi bir şeyin gelmemesi bizi çok şaşırttı. Kitlenin tamamını çıkartmak için ikinci ameliyatı planladık. Hastanın 2018’de geçirdiği iş kazasında gözünü kaybettiği aklımıza gelerek yabancı cisim ya da protezle alakalı bir süreç olabilir mi diye düşünmeye başladık. Tıp literatüründe nadir görülen bir vaka. Ameliyatta göz bölümünden destek aldık. Kitle denen yapıyı aldıktan sonra burnun ortasında yaklaşık 3 cm yabancı cisme rastladık. Yabancı cismi çıkarttığımızda kanser olmadığını, iltihap olduğunu gözlemledik. Hastanın ve çevresinin şikâyeti de hasta Ömer Çoban’dan çok kötü kokunun yayılmasıydı. Yabancı cisim çıkartıldıktan sonra hasta rahat nefes aldığını, şişlerin indiğini, kokunun azaldığını iletti. Ameliyat 2,5 saat sürdü. Ameliyat öncesinde buruna giden kitle nefes alınmasını engelliyordu. Akıntı nedeniyle de çevreyi rahatsız eden kötü koku oluşuyordu. Eşi de bu olumsuzlukları ifade ediyordu. Ameliyat sonrasında iltihabın geçmesiyle bu kötü koku da kayboldu. Vakamız tıp literatüründe ender rastlanıyor. Eğer burnun tek tarafı tıkalıysa, çok kötü kokular geliyorsa, KBB uzmanına başvurmak çok mantıklı olacaktır. Çünkü bu süreci tanılayıp, tedavi sürecine çok hızlı geçebiliyoruz. Önemli olan şey tanıya giden yolu ve zamanı kısaltmak" diye konuştu. "Buruna kaçan malzeme büyük ve devasa bir malzemeydi"
Ameliyatta bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özgür ise "Hasta, gözüne şiddetli bir darbe alıyor ve göz kaybı gelişiyor. Gözü alınıyor ve protez yerleştiriliyor. Aynı zamanda o göz kaybı olduğunda gözle kulak burun kısmındaki bir kemik dokuda da defekt gelişiyor. Oradaki hasarı düzeltmek için oraya da bir materyal yerleştiriliyor. Yıllar geçiyor aradan ama bu tabii bu yıllar içinde sürekli bununla ilgili sıkıntılar var. Tıkanıklıklar, sinüzitle ilgili bulgular var, çok ciddi pis kokular var hastadan gelen, rahatsızlık veren. Ameliyata biz de eşlik ettik. Kemik kaybı olduğu için oraya konulan malzemenin aslında buruna doğru kaydığını gördük. Buruna kaçan malzeme çıkardığında gördüğümüzde gerçekten büyük, devasa bir malzemeydi. Eğer bir burun cerrahisi geçirdiyseniz ve gözle ilgili bir bulgunuz varsa veya bir göz cerrahisi geçirdiniz, burunla ilgili bir bulgunuz varsa bunlara multidisipliner yaklaşmak lazım. Yani sadece sıkıntınızın olduğu bölüm değil aynı zamanda önceki cerrahi geçirdiğiniz bölümle de birlikte hem gittiğiniz hocanız hem kendiniz eğer birlikte yaklaşılırsa bu tarz problemlere sonuç elde etmek çok daha kolay olabilir" şeklinde konuştu.
Kanser tanısıyla geldiği hastaneden burnundaki yabancı cisim çıkartılarak sağlığına kavuşan Çoban, rahat nefes alabildiği ve kendisinden kötü koku yayılmadığı için mutlu olduğunu da sözlerine ekledi.
HABER KAYNAĞI : İHA