?>

"Aflatoksinli incirler biyogaz enerjisine dönüştürüldü"

Aydın’ın milli meyvesi kuru incirde yaşanan en büyük sorunlardan biri olan aflatoksinli incirler, hazırlanan bir proje ile biyogaz enerjisine dönüştürüldü.

Ekonomi - 8 saat önce

Aydın’ın Milli meyvesi kuru incirde yaşanan en büyük sorunlardan biri olan aflatoksinli incirler, hazırlanan bir proje ile biyogaz enerjisine dönüştürüldü. Yapılan bu çalışmanın İspanya’da düzenlenen 42. Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde ‘Sürdürülebilirlik Ödülü’ne layık görülerek küresel ölçekte model olarak değerlendirildiği belirtildi.

Türkiye’nin dünyada üretim ve ihracatında açık ara lider olduğu kuru incirin üretim ve ihracatının yüzde 60’dan fazlasını Türkiye gerçekleştiriyor. Ege Bölgesi’nde yetişen Sarılop çeşidi için Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere ABD, Çin ve Japonya’nın da aralarında olduğu birçok ülkeden büyük talep görüyor.

Ege İhracatçılar Birliği, zor bir yıl olmasına rağmen 2024-2025 sezonunda 100’ü aşkın ülkeye yapılan 63 bin ton kuru incir ihracatından ülkemize 337 milyon dolar döviz kazandırıldığını açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Ege İhracatçılar Birliği, "Üretimde ve ihracatta dünya lideri olmamız nedeniyle kuru incir üretiminde kalite standartlarını yükseltme, sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştirme doğrultusunda çalışmalar yapmayı sorumluluğumuzun gereği olarak değerlendiriyoruz. Bu gerçekten hareketle kuru incir sektörünün kalite ve sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik uzun soluklu çalışmalar yürütüyoruz. Aflatoksinle mücadele için 25 yıl önce seferberlik başlatmıştık. flotoksinli Kuru İncir Bertaraf Projemizi bu seferberlik kapsamında devreye aldık. 2024-2025 sezonunda bin 500 ton kontamine ürün pazara girmeden toplanarak yenilenebilir enerjiye dönüştürülecek. Böylece söz konusu ürünlerin hem insan sağlığı için risk oluşturmasını hem de doğaya karışması engellenecek. Çevre, çiftçi ve tüketici dostu projemizle INC’nin sürdürülebilirlik temelli en yenilikçi ürün ve hizmetler için verdiği ödüle aday olduk. Türkiye’nin yanı sıra ödül için ABD, İspanya, Avusturya ve Çin’in de aralarında bulunduğu sekiz ülke başvuru yapmıştı. Yapılan değerlendirmenin sonucu projemiz Sürdürülebilirlik Ödülü’nü kazandı. İklim değişikliği ve çevresel koşullar nedeniyle geçen yıl aflatoksin ve okratoksin varlığında önemli bir artış yaşandı. 2024 ürünü aflatokisinli kuru incir imha oranı yüzde 1,5’e çıkarıldı ve yüzde 1 oranında da küflü incir toplandı. Sonuç olarak yüzde 2,5 oranında kuru incir biyogaz tesisinde enerjiye dönüştürüldü. İhracatçılarımızın tüm gayretlerine ve yoğun kontrollerine rağmen, insan gözüyle ya da cihazlarla tespit edilemeyen, ışıma vermeyen bazı küf varlıkları, ihracat süreçlerinde sıkıntıya yol açtı. Yoğun kontrol süreçlerine rağmen zaman zaman bazı partiler, ihracat pazarlarından geri döndü. Halkımızın hiç kuşkusu olmasın. Bu ürünler, Tarım ve Orman Bakanlığımızın mevzuatına göre çok sıkı analiz ve denetimlere tabi tutularak ülkemize alındı. Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmayan tek bir kuru incir partisinin yurda girişine izin verilmedi" denildi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Meteoroloji'den Muğla İçin Fırtına Uyarısı

2025-05-16 08:07 - Gündem

Trendyol Süper Lig: Bodrum FK: 1 - Trabzonspor: 1 (Maç sonucu)

2025-05-18 21:28 - Spor

Soma’nın Gözyaşları Şelalesi açıldı

2025-05-14 19:11 - Gündem

MUĞLA'DA YAŞLI NÜFUS ALARM VERİYOR

2025-05-16 13:42 - İnsan

Tabureden düştü, ekipleri harekete geçirdi

2025-05-15 19:48 - Asayiş

Galatasaray taraftarları Ardahan’da şampiyonluğu kutluyor

2025-05-18 21:51 - Spor

Edin Dzeko, bu sezonki 21. golünü kaydetti

2025-05-18 21:22 - Spor

Burak Kapacak, bu sezon ilk kez oynadı

2025-05-18 21:44 - Spor

Kırklareli’nde uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

2025-05-15 20:05 - Asayiş

Gönen’de kaçak tütün operasyonu: 5 şüpheli gözaltında

2025-05-15 20:01 - Asayiş

İlgili Haberler

MÜSİAD Başkanı Akgül: "Hedefimiz, Antalya’yı üretim ve yatırımın üssü yapmak"

17:17 - Ekonomi

Migros’tan Dünya Arı Günü’nde özel konferans

16:46 - Ekonomi

Mersin, ’Slow Food Hareketi’ ile sağlıklı ve lezzetli ürünlere kavuşacak

16:17 - Ekonomi

Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü Yıllık Toplantıları Katar’da düzenlendi

16:15 - Ekonomi

Tarımsal girdi enflasyonu ortalamanın altında arttı

16:16 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Aydın-Muğla Karayolunda Gizemli Motosiklet

01:23 - Asayiş

Serdar Adalı'nın Oğlunun 20 Milyonluk Ferrari'si Kül Oldu

16:17 - Asayiş

Bir Haftada 32 Uyuşturucu Olayına Müdahale

16:05 - Asayiş

Yerli ve Milli Balon Yakıt Tankı Üretildi

15:56 - Ekonomi

Diyadin Kaplıcaları Şifa Dağıtmaya Devam Ediyor

15:33 - İnsan