?>

"Anadolu’dakiler" projesinin tanıtımı yoğun katılımla gerçekleştirildi

Anadolu'da toprağın bereketini, kültürel birikimi ve ellerin becerisini yeniden keşfederek insanlığın hizmetine sunmayı amaçlayan "anadolu'dakiler" projesi düzenlenen programla tanıtıldı.

Kültür Sanat - 1 yıl önce

Anadolu’da toprağın bereketini, kültürel birikimi ve ellerin becerisini yeniden keşfederek insanlığın hizmetine sunmayı amaçlayan "Anadolu’dakiler" projesi düzenlenen programla tanıtıldı.

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’ndeki etkinliğe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile 81 ilden gelen zanaatkârlar ve sanatçılar katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek tarafından kültürel mirası ve geleneksel yöntemleri korurken sürdürülebilir üretimle kaynakları koruma, yerel ekonomiyi canlandırma ve kalkınmayı desteklemeye yönelik Bölge Kalkınma İdareleri ve Kalkınma Ajansları ile birlikte hazırlanan ’Anadolu’dakiler’ projesi hakkında detaylı bilgiler verildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yaptığı konuşmada yerel ürünler ile coğrafi işaretlerin önemine vurgu yaparak, bu kapsamda kalkınma ajansları ile bölge kalkınma idarelerinin bugüne kadar verdiği desteklere dikkat çekti. Kacır, bu kurumların Bakanlık koordinasyonunda yeşil dönüşümden kaynak verimliliğine, kadın ve genç girişimciliğinden KOBİ’lere, yerel ürünlerin geliştirilmesinden eğitim ve mesleki gelişim gibi sosyal kalkınma programlarına kadar birçok alanda çalışmalar yürüttüğünü belirtti ve “Anadoludakiler” projesi kapsamında 81 ilin tamamında uygulanacak SOGEP-Anadoludakiler Destek Programı’nın müjdesini verdi.

Emine Erdoğan ise, yürütülen projeye dair yaptığı konuşmada, “Bu projeyle Anadolu’muzun yerel ve geleneksel ürünlerini tanıtmayı, yeniliklerle günümüze taşımayı, vatandaşlarımız ve tüm insanlığın istifadesine sunmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda yerel ürünlerimizi markalaştırarak ve küresel pazarlara taşıyarak ulusal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyoruz. İnanıyorum ki bu anlamlı projenin her bir destekçisi, insanlığın asırlardır ilmek ilmek dokuduğu Anadolu medeniyeti kumaşına kendi ipliğinden bir düğüm atacak, yaşatmak istediğimiz mirası daha güçlü bir şekilde geleceğe taşıyacaktır. Bizi biz yapan Anadolu, toprakla buluşarak berekete, soframıza erişerek birikime, kalbimizden dökülerek beceriye dönüşür” diye konuştu.

Emine Erdoğan, projenin tanıtımına yönelik hazırlanan ve TR33 Bölgesi’nden Kütahya çinisi, Uşak halısı ile yerel lezzet tarhanalar da olmak üzere el dokuması kumaşlar, halılar, takılar, doğal kokular, aksesuarlar ve gıdaların sergilendiği “Anadoludakiler” sergisini de gezdi. Programda ayrıca Emine Erdoğan’a Kütahya çinisi tasarımı kullanılarak hazırlanan ve Anadolu’nun renklerini simgeleyen ’Anatome’ tablosu hediye edildi.

Konuşmalar sonrası moderatörlüğünü Danilo Zanna’nın yaptığı, şef, seyyah ve araştırmacı Ömür Akkor, iş adamı Talip Murat Kolbaşı ve tasarımcı Dilek Hanif’in konuşmacı olduğu panelin de yer aldığı programda sanatçı Fırat Neziroğlu atölye çalışması yaptı.

Düzenlenen programa TR33 Bölgesi’nden Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Kutlu Eser ile ilgili ajans personelinin yanı sıra bölge illerinden UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri Listesi’nde yer alanlar başta olmak üzere çini, halı ve el sanatları ustaları katılım sağladı.

Proje hakkında detaylı bilgiye ’www.anadoludakiler.org’ sitesinden ulaşılabiliyor. Önümüzdeki dönemde proje, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerini kapsayan TR33 Bölgesi’nde de Zafer Kalkınma Ajansı tarafından koordine edilecek.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Boykot Olmayan Ayakkabı Markaları Hangileri? Yerli Ayakkabı Markaları Listesi

2024-06-24 14:53 - Gündem

Hametan Krem Nedir? Ne İşe Yarar?

2024-06-24 17:17 - Genel

Türk Malı İçecekler 2024 (Tam Liste)

2024-06-24 11:37 - Genel

MARMARİS’TE TORUNUN TORUNUYLA YAŞAYAN 101’LİK DELİKANLI

2024-06-26 12:02 - Yaşam

MARMARİS’E DOĞALGAZ İÇİN BÜYÜK KAMULAŞTIRMA

2024-06-28 10:32 - Gündem

ADALA’NIN UNESCO KORUMALI CENNETİ HERMOS KANYONU

2024-06-26 16:40 - Yaşam

DÜNYA İKİNCİSİ SULTANİYE KAPLICASI’NA İLGİ BÜYÜK

2024-06-29 12:20 - ÇEVRE

İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi Sonuçları: İkinci Tura Kalan Adaylar

2024-06-29 13:40 - Ulusal

Almanya'da Yaşayan Türk Vatandaşlarına Müjde: Çifte Vatandaşlık Mümkün Hale Geliyor

2024-06-26 17:13 - Ulusal

MARMARİS’TE DOMUZ SORUNU GİDEREK ARTIYOR

2024-06-24 10:38 - Marmaris

İlgili Haberler

Başkan Altay: "Tarihin tozlu sayfalarını kim açarsa Konya’nın Hatay’da yaptıklarını ve Habib-i Neccar Camisi’nin restorasyonunu görecek"

18:28 - Kültür Sanat

Kütahya’da Osmanlı motifli perdelere yoğun ilgi

17:21 - Kültür Sanat

Buz Pateni Pisti gençlerin yeni buluşma noktası oldu

17:11 - Kültür Sanat

Eseriyle 19 ülke arasından seçildi, barışın renkleri Muğla’dan yükseldi

16:36 - Kültür Sanat

Çankırı turist kafilelerin rotası haline geldi

16:09 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

TBB’den Milas Belediyesi’ne Ekskavatör Desteği

17:38 - Genel

Bıçak darbeleriyle öldürülen kadının damadı tutuklandı

13:58 - Asayiş

‘Ev Sahibi Türkiye’ projesine rekor talep

13:47 - Ekonomi

Kendini ifade etmekte zorlanan genç şair duygularını kitaplaştırdı

13:36 - Eğitim

6 yaşında başladığı bakırcılığı neredeyse yarım asırdır sürdürüyor

13:28 - Kültür Sanat