?>

"Bilinenin aksine kar yağınca mikroplar ölmez"

Medicana konya hastanesi enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı dr. öğr. üyesi doğaç uğurcan

Sağlık - 3 ay önce

Kış mevsiminin yaşandığı şu günlerde, kar yağınca mikroplar da ölür inanışının gerçekliği tartışılır oldu. Halk arasında kış aylarında özellikle kar yağışlarından sonra mikropların öldüğü söylentisinin çokça yaygın olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, virüslerin hep var olduğunu, sadece mevsimsel değişikliklerde isim değiştirdiklerini belirtti.

Kış mevsiminde görülen virüsler olduğu gibi sadece yaz mevsimine özgü virüsler de bulunuyor. Her mevsim farklı virüsler olduğunu kaydeden Medicana Konya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, hava soğuduğu zaman mikropların ölmediğini, halk arasında kar yağınca mikroplar ölür söylentisinin kış mevsiminde daha fazla hasta olunmasından kaynaklandığını ifade etti. "Her mevsim farklı virüs türleri ortaya çıkmaktadır"

Covid-19 pandemisinden sonra hastalıkların daha uzun süreli seyretmesi ve virüslerin daha etkili olduğu gözlenirken, uzun süre geçmeyen öksürük, yüksek ateş, ishal veya boğaz ağrısı gibi geniş kitleleri etkileyen ortak semptomlar görülebiliyor. Her mevsimin kendine ait farklı virüsleri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, "Özellikle sonbahar ve kış aylarında RSV, influenza gibi virüsler veya beta mikrobu gibi bakteriler daha sık görülürken, yaz aylarında ise ishal yapan enterovirüsler daha fazla görülür. Yaz mevsiminde görülen virüsler, kış mevsiminde görülmez ama bu sefer de başka virüsler ortaya çıkar" dedi. "Hava kirliliği bakterilerin ve virüslerin etkisini artırır"

Her mevsim görülen virüsler olmasına rağmen kış mevsiminde daha çok hastalık görülmesinin sebebinin de bağışıklık sisteminin zayıflığıyla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, "İnsan vücudu ıslak mukoza olarak adlandırılan solunum yollarında, ağız içinde, burunda ve üst solunum yollarında bulunan koruyucu bir tabaka ile çevrilidir. Virüsler ve bakteriler genellikle solunum ve damlacık yoluyla bulaşır. Ağız içindeki koruyucu tabaka soğuk ve kuru hava ile yeteri kadar işlevini yerine getirememeye başlar. Yeteri kadar çalışamayınca da dolayısıyla dışarda her zamanki gibi olan virüs veya bakteriler vücuda daha kolay girmeye başlar. Bazen de soğuk ve kuru havanın özellikle hava kirliliği ile birleşmesiyle insanları koruyan mukoza tabakası yeterince çalışamaz. Dolayısıyla bakteriler ve virüsler vücudu işgal etmeye başlar. Soğuk ve buzlu içecekleri tüketmek de soğuk havanın ağızda yaptığı etki gibi mukozayı bozar. Direkt soğuk su içmek hasta yapmaz ama ortamı hazırlayarak mukozayı bozduğu için gelen mikroplar da enfeksiyon tablosu ortaya çıkarabilir’’ ifadelerini kullandı.

Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, şöyle devam etti: "Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, doğru beslenme ve mevsimine uygun kıyafet seçiminin yanında, düzenli uzman kontrolleri de bu mevsimde yaşanabilecek hastalıkların önüne geçebilme imkanı sağlar. Ayrıca yine kış mevsiminde üst solunum yolu enfeksiyonlarına sık maruz kalmamak için ağız yolunun mevsime uygun atkı, şal ve benzeri aksesuarlar ile korunmasının faydası olabilir."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 76 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-04 12:49 - Asayiş

MARMARİS'TE SU FATURALARINA İSYAN BÜYÜYOR

2025-02-07 11:50 - Marmaris

Muğla’nın Ocak ayı ihracatı 80,5 milyon dolar

2025-02-04 11:31 - Ekonomi

MUĞLA TARİHİNİ BÜYÜLEYEN MUHTEŞEM EFSANELERİ

2025-02-10 11:23 - Turizm

Abdülkerim Bardakcı, bilinçli kart görme sebebiyle PFDK’ya sevk edildi

2025-02-04 23:52 - Spor

DALAMAN BELEDİYESİ ARAÇ FİLOSUNU GENİŞLETİYOR

2025-02-07 15:22 - Ulaşım

GEBZE OSB-DARICA SAHİL METRO HATTINDA YENİ DÖNEM

2025-02-08 11:42 - Ulaşım

Samsun’da 292 gram metamfetamin ele geçirildi: 2 gözaltı

2025-02-05 18:31 - Asayiş

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN MALATYA’YA ARAÇ DESTEĞİ

2025-02-10 12:44 - Ulaşım

6 Şubat felâketini unutmadık, unutturmayacağız!

2025-02-06 13:08 - Gündem

İlgili Haberler

Optisyenlerden sahte güneş gözlüğü uyarısı

14:47 - Sağlık

İmmün yetersizlikte erken teşhis önemli

13:45 - Sağlık

Çocuklarda bu belirtilere dikkat

13:41 - Sağlık

Siirt’te sismik izolatörlü hastane inşaatı devam ediyor

12:46 - Sağlık

Sinop’ta hayat kurtaran konferans

12:26 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sivasspor’da Jan Bieganski ameliyat oldu

17:21 - Spor

A Milli Kadın Basketbol Takımı’nın aday kadrosu açıklandı

17:20 - Spor

Okul inşaatında tarihi su sarnıcı ortaya çıktı

17:13 - Gündem

Bahar geldi, piknik sezonu açıldı, hayati kene uyarıları

16:36 - Gündem

Evladı kazada ağır yaralanan annenin acı feryadı

16:14 - Asayiş