?>

"Retina hastalıklarında vitrektomi cerrahisi görmeyi yeniden kazandırabilir"

Göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı prof. Dr. Emrah kan

Sağlık - 6 saat önce

Vitrektomi ameliyatı hakkında bilgi veren Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emrah Kan, "Vitrektomi, retina hastalıklarında görmenin korunması veya yeniden kazanılması için kritik öneme sahip bir operasyondur. Küçük kesilerle mikrocerrahi gerçekleştirilse de işlem sonrası bakım ve komplikasyonlara karşı özen büyük önem taşır. Uygun hasta seçimi, deneyimli cerrah ve sıkı takip ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir" dedi.

VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emrah Kan, vitrektomi ameliyatı hakkında açıklamalarda bulundu. Vitrektomi ameliyatının hangi durumlarda yapıldığından bahseden Prof. Dr. Kan, "Vitrektomi, gözün arka kısmını dolduran vitreus adı verilen jel özelliğindeki sıvının cerrahi yöntemle çıkarılmasına dayanan mikrocerrahi bir müdahaledir. Retina yüzeyindeki hasarların tamiri, vitreus kanaması, makula deliği, retina yırtığı, diyabetik retinopati gibi ciddi sorunlara çözüm sağlar. Bu işlem genellikle lokal anestezi altında ve ince, mikrometrik kesilerle (pars plana yöntemi) gerçekleştirilir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Kan, hangi durumlarda operasyonun yapılabileceğini şu şekilde sıraladı:

"Diyabetik retinopati ve vitreus kanamas, göz içinde biriken kanı temizlemeye yönelik. Retina dekolmanı ve yırtıkları (Görmeyi sağlayan sinir tabakası ile damar tabakası arasına yırtık neticesinde sıvı girmesi). Makula deliği ve epiretinal membrane, göz arkasında zar birikim, kırışıklık ve delik gelişmesi durumu. Göz içi enfeksiyonlar ya da yabancı cisim varlığı, katarakt ameliyatı komplikasyonları sonrası kalan madde." "Süre, vaka karmaşıklığına göre 30 dakika ila 2 saat arasında değişir"

Bu gibi sorunlara erken müdahale edilmezse kalıcı körlük riski doğacağını ifade eden Emrah Kan, ameliyat sürecine ilişkin de şu bilgileri verdi:

"Ameliyatta göz beyazından (sklera) yaklaşık 0,5 mm’lik üç kesi açılır. Mikroskop, ince ışık kaynağı ve kesici cihaz kullanılarak vitreus parça parça alınır ve retinadaki müdahale gerçekleşir. Ardından steril sıvı, hava, gaz (SF6, C3F8) veya silikon yağı gibi tamponadlarla göz desteklenir. Hava 5 günde, SF6 gazı 2 haftada, C3F8 gazı ise 6-8 haftada emilir. Silikon yağı ise 2-6 ay içinde ikinci ameliyatla alınır. Süre, vaka karmaşıklığına göre 30 dakika ila 2 saat arasında değişir. Kendisi güvenli kabul edilse de işlemi gerektiren hastalıklar ve cerrahi zorluklar nedeniyle bazı riskler içerir. Muhtemel komplikasyonlar; katarakt gelişimi (özellikle 15-20 gün ile 6 ay içinde), göz içi basınç değişiklikleri, retinada yeniden dekolman riski, göz içi enfeksiyon, kanlanma, retina yırtığı, travma sonrası sorunlardır." "Ameliyat sonrası dikkat"

Prof. Dr. Kan, ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Göz bandajlı kalır. Genellikle 3 gün kapalı tutulur, gaz konulduysa baş pozisyonu önemlidir (yüksek yastık, yüzüstü yatış vb.). Su teması yok. Suyla temas 1 hafta süresince yasaktır. Yüzü ıslak pamukla temizleyin, duşta başınızı arkaya verin. Basınç ve travmalardan kaçının. Oyun-spor, ağır kaldırma, öne eğilme gibi aktivitelerden korunmak şart. Göz damlaları ve kontroller, doktorun verdiği ilaçlara ve randevulara harfiyen uyun. Uçak ve yüksek rakım yasak. Özellikle gaz tamponadı varsa, tamponat tamamen eriyene kadar uçak ve yüksek dağ yolculuğu yapılmamalıdır. Şiddetli ağrı, kızarıklık, ani görme kaybı, flaş ışıklar veya perde gelmesi gibi şikayetlerde hemen hekime başvurulmalıdır" ifadelerini kullandı. "Görme kapasitesi 6 aya kadar düzelebilir"

İyileşme sürecini anlatan Prof. Dr. Kan, "İlk hafta içinde bulanıklık, kızarıklık, batma normaldir. Görme kapasitesi 6 aya kadar düzelebilir. Ani artış değil, zamanla iyileşme beklenmelidir. Başarı oranı hastanın preoperatif görme durumu, erken müdahale ve doktor deneyimi gibi faktörlere bağlıdır. Erken müdahale edilen grupta yüzde 80-100 görüş kazanımı mümkündür. Vitrektomi, retina hastalıklarında görmenin korunması veya yeniden kazanılması için kritik öneme sahip bir operasyondur. Küçük kesilerle mikrocerrahi gerçekleştirilse de işlem sonrası bakım ve komplikasyonlara karşı özen büyük önem taşır. Uygun hasta seçimi, deneyimli cerrah ve sıkı takip ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Osmaniye’de yaylalarda su abonelikleri başladı

2025-07-11 13:38 - Gündem

Marmaris’te araç içinde fenalaşan şahıs hayatını kaybetti

2025-07-11 17:29 - Marmaris

Marmaris Domuz İstilası Altında

2025-07-09 16:26 - Marmaris

Akmeşe: “Şehitlerimizin emanetine sahip çıkacağız”

2025-07-11 16:51 - Gündem

Motosikleti ile kaza yapan genç hayatını kaybetti

2025-07-12 09:41 - Asayiş

Başkan Acar Ünlü Hakim Karşısına Çıktı

2025-07-10 16:48 - Asayiş

Eğlence mekanı çalışanlarının kadın turistleri darp ettiği iddiası

2025-07-13 11:04 - Asayiş

Muğla Büyükşehir'den Kırsal Mahallelere Yol Yatırımı

2025-07-09 14:51 - Gündem

SAKAR GEÇİDİ'NDE OTOBÜS ŞOFÖRÜ AĞIR YARALANDI

2025-07-14 15:31 - Asayiş

Kent Konseyleri Muğla’nın Ortak Geleceği İçin Buluştu

2025-07-09 16:22 - Marmaris

İlgili Haberler

Kene ısırdı, KKKA hastalığına yakalandı, köyde bilgilendirme çalışması başlatıldı

19:38 - Sağlık

Anevrizma ameliyatında estetik ve konfor

15:56 - Sağlık

Karabük’te sağlık yöneticilerinin sözleşmeleri yenilendi

13:24 - Sağlık

Uzmanlardan ’gıda zehirlenmesi’ uyarısı: "Ölümcül seyredebiliyor"

13:16 - Sağlık

Dalaman Açıklarında Tıbbi Tahliye Operasyonu

12:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Arkadaşını silahla yaralayan şahsa 4 yıl hapis

15:47 - Asayiş

Kavurucu Sıcaklar ve Yüksek Nem Bunalttı

15:38 - Gündem

Kule vinçte fenalaşan operatörü itfaiye kurtardı

15:32 - Asayiş

Yaz sıcaklarında bu rahatsızlıklara dikkat

15:29 - Genel

Real Madrid, Lucas Vazquez'e Veda Ediyor

15:10 - Spor