?>

"Türkiye’de yelken sporu için en ideal yer İzmit Körfezi’dir"

KOCAELİ'DE VERDİĞİ SEMPOZYUMDA YELKEN SPORU HAKKINDA KONUŞAN DOÇ. DR. FATİH ÖZÇELİK, "YELKEN SPORU ÜZERİNE YAPTIĞIM ARAŞTIRMALAR SONUCUNDA TÜRKİYE’DE BİRÇOK YER ÖNE ÇIKMIŞTIR AMA BENİM UZMANLARDAN EDİNDİĞİM BİLGİYE GÖRE DOĞAL BİR LİMAN, SAKİN SUYU VE ULAŞIM OLANAKLARI İLE TÜRKİYE’DE YELKEN SPORU İÇİN EN İDEAL YER İZMİT KÖRFEZİ’DİR" DEDİ.

Genel - 4 saat önce

Kocaeli’de spor tarihinin ele alındığı sempozyumda yelken sporu hakkında konuşan Doç. Dr. Fatih Özçelik, "Yelken sporu üzerine yaptığım araştırmalar sonucunda Türkiye’de birçok yer öne çıkmıştır ama benim uzmanlardan edindiğim bilgiye göre doğal bir liman, sakin suyu ve ulaşım imkanları ile Türkiye’de yelken sporu için en ideal yer İzmit Körfezi’dir" dedi. Büyükşehir belediyesinin düzenlediği Uluslararası Kocaeli Spor Tarihi Sempozyumu’nda yelken sporu ele alındı. Süleyman Paşa Salonu’nda düzenlenen oturumda konuşma gerçekleştiren Doç. Dr. Fatih Özçelik, "Kocaeli dediğimizde aklımıza sanayi ve ekonomik kapasitesi geliyor ama göz ardı ettiğimiz bir şey var, Kocaeli bir spor tarihidir. Sporun Kocaeli tarihinde önemli yeri var ve bunun içerisinde yelken sporu da bulunuyor. Ben Düzce Üniversitesi’nden geliyorum. Spor Fakültemizdeki hocalarımıza yelken sporu hakkında yani bu sporumun premier seviyede yapılabilmesi adına sorular sordum, yelken sporu için gerekli şartları araştırdım. Bu sporun yapılabilmesi için sakin sular ve düzenli rüzgarların olması gerektiği gibi faktörler ortaya çıktı. Bir de doğal liman olması bu rüzgarları dengelediği için daha güzel ortam sağlıyor. Bunların yanı sıra ulaşım imkanlarının uygun olması gerektiği gibi kriterler de öne çıktı. Spor fakültesindeki arkadaşlarıma bu spor nerede en güzel şekilde yapılabilir dediğimde, ’En güzel İzmit Körfezi’nde yapılır’ cevabını aldım. 1920-1980 tarihleri arasında Yelken sporu ile uğraşan sporcuların yüzde 70’den fazlasının Kocaeli’den çıkması tesadüf değildir" şeklinde konuştu. "Atatürk, yelken sporunda Kocaeli’ye katkı sunmuş"

Kocaeli’de yelken sporunun tarihi ile ilgili önemli bilgiler veren Özçelik, "Kocaeli’de profesyonel anlamda ilk yelken sporunun ortaya çıkması 1920’lerde gerçekleşiyor. Bu kapsamda 1925 yılında Hereke Sümerspor kurulmuştur. Burada yelkencilik sporu tam anlamıyla kulüpleşmeye başlamıştır. 1937 yılında Kocaeli’de yelken sporu açısından önemli gelişme yaşanıyor. Bu tarihte Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin Başbakanı Celal Bayar, Kocaeli’ye 15 şarki yelkenli hediye ediyor. Haliç tersanesinde inşa edilen 12 metrelik bu yelkenliler Kocaeli’ye gönderiliyor. Bu desteklerden sonra Kocaeli’de düzenli yarışlar yapılıyor ve önemli sporcular yetişiyor. İlerleyen tarihlerde de Kocaeli, ülke genelinde yelken sporunun merkezi haline gelmeye başlıyor" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te “Kuvayi Milliye Destanı” Sahne Alıyor

2025-11-12 13:21 - Marmaris

Bodrum’da yargılanan 14 sanıktan 7’si tahliye oldu

2025-11-11 09:20 - Asayiş

Mehmet Oktay'dan CHP Genel Başkanı'na Sinpaş Yanıtı

2025-11-13 13:53 - Marmaris

Ara Tatilin 10 Kasım’a Denk Gelmesine Vatandaşlardan Tepki

2025-11-10 16:08 - Marmaris

Marmaris’te 3 Bin Fidan Toprakla Buluştu

2025-11-11 15:09 - Marmaris

Mehmet Oktay’dan Suç Duyurusu

2025-11-13 16:45 - Marmaris

Evinde ölü olarak bulundu

2025-11-10 16:43 - Asayiş

Yunanistan, 8’i çocuk 20 düzensiz göçmeni ölüme terk etti

2025-11-13 09:07 - Asayiş

Çine’de 11 kilo uyuşturucu ele geçirildi, 2 kişi tutuklandı

2025-11-12 13:06 - Gündem

Marmaris’te Muhtarlardan 10 Kasım’a Özel Lokma Etkinliği

2025-11-10 18:04 - Marmaris

İlgili Haberler

Türk Kızılay’dan Sudan’a yardım eli

14:26 - Genel

İran’da kuraklıkla mücadele kapsamında yapay yağmur hazırlığı

14:20 - Genel

Tatvan Müftülüğü Aile Danışmanlık Merkezi açılıyor

14:22 - Genel

Büyükşehir, Fethiye Otogarını Baştan Sona Yeniliyor

14:21 - Genel

Dağ köylüsüne belediyeden destek

14:19 - Genel

Günün Manşetleri

Belediyeden Bodrum’un Tarihine Yolculuk

14:21 - Kültür Sanat

Büyükşehir, Fethiye Otogarını Baştan Sona Yeniliyor

14:21 - Genel

Ölü yunus balığı sahile vurdu

13:32 - Genel

Söylediklerini sadece kendisi anlıyor

13:11 - İnsan

Çocuklar sobayı devirdi, facianın eşiğinden dönüldü

12:54 - Asayiş