?>

"Yeniden Galıf" projesi sanatseverlerle buluştu

BAYBURT'TAKİ KENAN YAVUZ ETNOGRAFYA MÜZESİ İLE İYİLİK İÇİN SANAT DERNEĞİ İŞ BİRLİĞİNDE HAZIRLANAN SANATÇI YERLEŞTİRME PROGRAMI KAPSAMINDA SANATÇI ASLI TEKİN'İN "YERYÜZÜNÜN HAFIZASI, ZAMANIN SIĞINAĞI: YENİDEN GALIF" PROJESİ SANATSEVERLERLE BULUŞTU

Kültür Sanat - 2 saat önce

Bayburt’taki Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ile İyilik İçin Sanat Derneği iş birliğinde hazırlanan sanatçı yerleştirme programı kapsamında sanatçı Aslı Tekin’in "Yeryüzünün Hafızası, Zamanın Sığınağı: Yeniden Galıf" projesi sanatseverlerle buluştu.

Küratörlüğünü Dr. Feride Çelik’in üstlendiği proje, Anadolu insanının tabiatla kurduğu kadim ilişkiyi, emeği, dayanışmayı, paylaşmayı ve üretimi simgeleyen geleneksel "galıf" kültürünü çağdaş sanatın anlatım diliyle yeniden yorumluyor.

Sanatçı yerleştirme programı kapsamında bölgede kültürel mirası, yaşam pratiklerini ve geleneksel üretim biçimlerini yakından inceleyen Aslı Tekin, edindiği deneyimleri eserlerine yansıtarak kültürel hafızayı odağına alan bir çalışma ortaya koydu.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nde geleneksel olarak sürdürülen sanatçı yerleştirme programı, toprakla bağı giderek zayıflayan toplumsal yapıya dikkat çekmeyi amaçlıyor. Daha önce gerçekleştirilen "Eleğin Hafızası", "Göç Yolu" ve "Topraktan Kopuş" projelerinin ardından hayata geçirilen "Yeniden Galıf" projesiyle, geçmiş ile gelecek arasında fikri bir bağ kurulması hedefleniyor.

Bayburt yöresinde "galıf" olarak adlandırılan yapılar, arazilerde çalışan insanların yağmur, dolu ve aşırı sıcak gibi olumsuz hava şartlarından korunmaları amacıyla taş veya kerpiçten yapılan küçük sığınaklar olarak biliniyor.

Müzenin kurucusu Kenan Yavuz, açılışta yaptığı konuşmada, müzenin temel misyonunun Anadolu’nun kadim kültür mirasını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu belirtti.

Yavuz, geleneksel mimarinin korunması, köyden kente göç olgusu ve kırsal yaşamın önemine dikkat çekmeye çalıştıklarını ifade ederek, kültürel mirasın korunmasının ortak sorumluluk olduğunu vurguladı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Topuk Yaylası’nda sarı-lacivert coşku: Fenerbahçe’yi 20 bin taraftar yalnız bırakmadı

2026-06-28 20:21 - Spor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "2025 yılında Pakistan ile ticaret hacmimiz 1,2 milyar dolara ulaştı"

2026-07-04 14:45 - Ekonomi

Marmaris Köylerine İmar ve Kızkumu Müjdesi

2026-07-02 12:35 - Gündem

Marmariste CHPli Vekillerden Demokrasi Mesajı

2026-07-03 20:30 - Marmaris

Anahtar Parti Kırşehir İl Başkanı Kaya: "Çarşıdaki sessizlik hepimizi düşündürmeli"

2026-07-03 14:14 - Siyaset

Köyceğizli Kanocudan Kanada'da Çifte Final

2026-07-03 11:14 - Spor

Kırşehir’de çok sayıda kaçak ürün yakalandı

2026-06-30 16:29 - Asayiş

Şehit Hilal’in cenazesi helikopterle Aksaray’a getirildi

2026-07-01 09:49 - Asayiş

Ermenistan heyetinden Van TSO’ya ziyaret

2026-06-30 16:30 - Ekonomi

Nilüfer Kadın Korosu Geleneksel hayır satışına renk kattı

2026-06-29 10:15 - Magazin

İlgili Haberler

’Akustik Yaz Akşamları’ Manisalılara müzik dolu bir hafta sonu yaşattı

16:05 - Kültür Sanat

Aydos Kalesi’nin fethi sahneye taşındı

15:21 - Kültür Sanat

Bafra’da Gürcü ve Kıbrıs Türk kültürü aynı sahnede buluştu

15:02 - Kültür Sanat

Parçikanlılar Sarıçiçek’te, Drejanlılar Yamadağı’nda buluştu

14:58 - Kültür Sanat

Festivalde sahne alan sanatçılar hayran bıraktı

14:51 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Polis helikopterini Türk bayrağıyla selamlayan çocuk ilgi odağı oldu

15:25 - Asayiş

Bıçaklı kavganın zanlısı adliyeye sevk edildi

15:11 - Asayiş

Açık alandaki hurdalar alev aldı

14:57 - Asayiş

Motosikletin çarptığı kadın yaralandı

14:46 - Asayiş

Üremek için geldikleri kıyılarda 3 caretta caretta ölü bulundu

14:38 - Gündem