?>

Robot süpürgelerde casusluk tehlikesi

BİLİŞİM UZMANI PROF. DR. ALİ MURAT KIRIK

Genel - 3 ay önce

Akıllı ev teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte güvenlik tartışmaları da büyüyor. İspanya’da bir yazılım mühendisinin yaptığı çalışma sonucu yaklaşık 7 bin robot süpürgenin canlı kamera görüntülerine ve konum bilgilerine erişilebildiğinin ortaya çıkması, "Robot süpürgeler casus mu oldu?" sorusunu gündeme taşıdı.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, internet bağlantısı, kamera ve mikrofon barındıran tüm cihazların potansiyel güvenlik riski taşıdığını söyledi.

İspanyol bir yazılım mühendisinin tersine mühendislik yöntemi kullanarak geliştirdiği özel yazılım aracılığıyla binlerce robot süpürgenin kamera sistemine erişim sağladığı iddia edildi. Mühendisin iyi niyetli bir şekilde açığı firmaya bildirdiği ve güvenlik açığının kapatıldığı belirtilirken, olay akıllı ev cihazlarının güvenliğini yeniden gündeme getirdi. "Yüzde 100 dijital güvenlik diye bir şey yok"

Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, son dönemde evlerde robot süpürge kullanımının hızla arttığını belirterek, özellikle yazılım güncellemesi olmayan ve güvenlik denetimi zayıf cihazların ciddi risk oluşturduğunu ifade etti.

Kırık, "Teknoloji gelişti ve evlerde robot süpürgeler yaygınlaştı. Ancak özellikle merdiven altı üretim, yazılımı güncel olmayan ve ağ güvenliği zayıf cihazlar ciddi risk barındırıyor. Dijital ortamda zaten yüzde 100 güvenlik mümkün değilken, bu cihazlara uzaktan müdahale edilmesi ya da güvenlik açıklarının tespit edilmesiyle dışarıdan erişim sağlanabilir. Bu sadece robot süpürgeler için değil, evde kullanılan tüm akıllı cihazlar ve bebek kameraları için de geçerli" dedi. "7 bin evin kamerasına erişim sağlandı"

İspanyol yazılım mühendisinin oyun konsolu kumandasıyla robot süpürgeyi kontrol etmeye çalıştığını ve tersine mühendislik yöntemi kullandığını aktaran Kırık, "Geliştirdiği yazılım aracılığıyla yaklaşık 7 bin robot süpürgenin canlı kamera görüntülerine erişim sağladı. Düşünün ki o evlerde insanlar en rahat halleriyle bulunuyor. Ev en mahrem alanımız. Bu durum, akıllı cihazların adeta bir casus gibi çalışabileceğini ortaya koydu" ifadelerini kullandı.

Kırık, bir yıl önce bazı robot süpürgelerin uzaktan müdahale ile küfür ve hakaret içerikli sesler çıkardığının ortaya çıktığını hatırlatarak, bunun yazılımsal açıkların ne denli ciddi olabileceğini gösterdiğini söyledi.

"Beyaz şapkalı hacker" olarak tanımlanan iyi niyetli güvenlik araştırmacılarının açıkları firmalara bildirdiğini belirten Kırık, "Ancak ya bu kişi iyi niyetli olmasaydı? Özellikle robot süpürgeler yatak odalarında da kullanılabiliyor. Bu da insanların en özel alanlarının bile yetkisiz şekilde izlenebileceği anlamına geliyor" diye konuştu. "Asıl tehlike 4-5 yıl sonra başlayacak"

Akıllı ev sistemlerinin hızla yaygınlaştığını vurgulayan Kırık, "Akıllı buzdolapları, televizyonlar, çamaşır makineleri, telefonlar tüm nesneler birbirine bağlanacak. Asıl büyük risk önümüzdeki 4-5 yıl içinde daha da büyüyecek. İçinde kamera, mikrofon, internet ve bulut sistemi olan her teknoloji dış müdahaleye açıktır" dedi.

Vatandaşlara da uyarılarda bulunan Kırık, kullanılmadığı zamanlarda cihaz kameralarının kapatılması ya da devre dışı bırakılması gerektiğini belirterek, "Nasıl ki bilgisayar ve telefon kameralarını bantla kapatıyorsak, benzer önlemler düşünülmeli. Teknoloji kolaylık sağlıyor ama her zaman bir risk barındırır. Ülkelerin de bu ürünleri ithal ederken yazılım denetimlerini ve lisans kontrollerini sıkı şekilde yapması gerekir" şeklinde konuştu.

Uzmanlar, temizlik için alınan masum bir robot süpürgenin dahi siber saldırı ya da yazılım açığı nedeniyle 7/24 kayıt yapabilecek bir gözetleme cihazına dönüşebileceği uyarısında bulunuyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmarisli Kadınlardan Eşitlik ve Özgürlük Vurgusu

2026-03-09 14:08 - Marmaris

MHP Marmaris’ten Yeni Sayfa Gazetesi’ne 8 Mart Ziyareti

2026-03-08 17:05 - Marmaris

"Kadın" dijital platformlarda yayında

2026-03-06 09:46 - Magazin

Mehmet Çevik sahnelere ara verdi, Ramazan’da maneviyata yöneldi

2026-03-04 23:03 - Magazin

"Uzaylı Mustafa", Samsun’un güzelliğine türkü yaktı

2026-03-09 10:34 - Magazin

MARMARİS’İN DEV KALPLİ KADINLARI İYİLİĞİ BÜYÜTÜYOR

2026-03-05 16:00 - Marmaris

MARMARİS'TE TEKNEDEKİ KAVGADA HAYATINI KAYBEDEN GENCİN DAVASI BAŞLADI

2026-03-06 11:35 - Asayiş

“Cumhuriyetin Kadına Verdiği Yer” Marmaris’te yoğun ilgi gördü

2026-03-09 14:21 - Marmaris

GÖZALTINA ALINAN ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI İHSAN ÖZTÜRK’TEN AÇIKLAMA

2026-03-09 09:54 - Asayiş

Pelin Özbozdağ: "Kadın Cinayetleri Siyasidir"

2026-03-04 14:59 - Gündem

İlgili Haberler

Trabzon’da deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı

22:43 - Genel

Konya’nın 31 ilçesinde bisiklet sürüş etkinliği düzenlendi

22:40 - Genel

Gelibolu’da yeni feribot iskelesi hizmete açılıyor

21:38 - Genel

Otomobile kumrunun yuva yaptığını görünce tamiri bıraktı

21:13 - Genel

Van’da düğün yapanların yeni tercihi altın görünümlü setler

20:24 - Genel

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem