?>

Sadıkoğlu’ndan kayısı üreticileri için acil destek çağrısı

Malatya ticaret ve sanayi odası (mtso) yönetim kurulu başkanı oğuzhan ata sadıkoğlu, mart ve nisan aylarında yaşanan dolu yağışlarının kayısı üretiminde yol açtığı ciddi hasarlara dikkat çekerek, üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için bakanlıklara destek çağrısında bulundu.

Ekonomi - 8 ay önce

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, dolu yağışlarının kayısı üretiminde yol açtığı ciddi hasarlara dikkat çekerek, üreticilere destek verilmesi çağrısında bulundu.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Mart ve Nisan aylarında yaşanan dolu yağışlarının kayısı üretiminde yol açtığı ciddi hasarlara dikkat çekerek, üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için bakanlıklara destek çağrısında bulundu.

Malatya’nın dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 85’ini karşıladığını vurgulayan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, "İlimiz, 9 milyonu aşkın kayısı ağacıyla Türkiye’deki toplam ağaç varlığının yarısından fazlasına sahip. 50 binden fazla ailemiz geçimini kayısıdan sağlarken sektör yıllık yaklaşık 500 milyon dolar döviz girdisiyle ülke ekonomisine büyük katkı sunuyor. Ancak bu yılki dolu ve don zararının, kayısı üretiminde telafisi zor yaralar açacaktır" dedi. "Bazı bölgelerde zarar yüzde 70’i aştı"

Özellikle Akçadağ, Yazıhan, Arguvan ve Doğanşehir ilçeleri başta olmak üzere geniş bir alanda büyük çaplı hasar meydana geldiğini belirten Sadıkoğlu, kimi zaman ceviz büyüklüğüne ulaşan dolu tanelerinin çağla dönemindeki meyve oluşumlarını, tomurcukları ve çiçekleri ağır şekilde tahrip ettiğini söyledi. Sadıkoğlu, "Birçok bahçede meyve dökümleri yaşanırken, ağaçlarda ürün kalitesini etkileyecek ciddi zararlar oluştu. Üreticilerimizin ilk tespitlerine göre, bazı bölgelerde kayıp oranı yüzde 70’in üzerine çıktı. Son dönemde yaşanan zirai don zararının ardından meydana gelen bu durum, yalnızca rekolteyi düşürmekle kalmayacak, depremin etkileri ve artan maliyetlerle mücadele eden çiftçilerimizin büyük gelir kayıplarıyla karşı karşıya kalmasına neden olacak" diye konuştu. "Çiftçimizin umudu devletin desteğinde"

MTSO olarak kayısı üreticilerinin yaşadığı kayıplar, ihtiyaçlar ve talepler hakkında ilgili bakanlıklarla gerekli yazışmaları yaptıklarını kaydeden Sadıkoğlu, "Tarım sigortası kapsamındaki hasar tespit süreçleri hızlandırılmalı ve çiftçilerimize ivedilikle destek sağlanmalı. Doludan etkilenen üreticilerimizin tarımsal kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli. Ayrıca, sigorta yaptıramamış üreticilerimizi de kapsayacak özel destekler sunulmalı" dedi.

Malatya’daki kayısı üreticilerinin yaşanan zararı devletin desteğiyle aşmayı umut etiklerini dile getiren Başkan Sadıkoğlu, "Çiftçimizin sesine kulak verilmesini ve gereken adımların bir an önce atılmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

36 Bin Metrekarelik Gençlik Parkı İnşaatı Başladı

2025-04-07 09:33 - Gündem

Marmaris’te otopark çilesi otogarda da devam ediyor

2025-04-05 15:29 - Marmaris

Rusya’dan Ukrayna’ya İHA’lı saldırı: 12 yaralı

2025-04-10 10:12 - Asayiş

YOLLAR VE KALDIRIMLAR SEZONA HAZIRLANIYOR

2025-04-11 11:26 - Marmaris

Ergun : “Suriye’de Türkmenler Yok Sayıldı”

2025-04-11 13:22 - Gündem

Muğlalı Doktor Antalya'da Hayatını Kaybetti

2025-04-09 10:43 - Asayiş

Kastamonu’da yunus balıklarından görsel şölen

2025-04-05 13:41 - Gündem

Ak Parti Muğla Milletvekili Mete’den örnek davranış

2025-04-04 16:16 - Marmaris

Ticari yatta göçmen kaçakçıları ve düzensiz göçmenler yakalandı

2025-04-09 21:18 - Asayiş

Hisarcık’ta "Sağlık İçin Hep Birlikte Yürüyoruz" etkinliği

2025-04-11 12:41 - Sağlık

İlgili Haberler

Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasına giren SANKO’nun 4 şirketi ödüllendirildi

15:18 - Ekonomi

Kestane fiyatıyla yüzleri güldürdü

13:43 - Ekonomi

DTSO Başkanı Kaya: "2026’da en büyük beklenti kredi faiz oranlarının düşmesi ve krediye erişimin kolaylaşması"

12:29 - Ekonomi

Kaymakam Kumcu, ’Köyceğiz Portakalı’ hasadına katıldı

11:51 - Ekonomi

Sultanbeyli’de asfalt üretim tesisi açıldı

11:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kayıp yaşlı adam 14. günde ölü bulundu

16:05 - Asayiş

Sahte altın oyununu kuyumcunun dikkati bozdu

14:55 - Asayiş

Yeni yıl üzümleri yola çıkmaya başladı

14:53 - Ekonomi

Geleneksel Lezzetler 2026’da Sofralara Dönüyor

14:06 - Sağlık

Tescilli Maraş kelle paça kış mevsiminin vazgeçilmezi

13:12 - Ekonomi