?>

Sakin Şehir Çameli için turizm yol haritası belirlendi

30 eylül 2025 tarihinde hayri dev kültür merkezi’nde, çameli meslek yüksekokulu ev sahipliğinde düzenlenen ‘sakin şehir çameli turizm yol haritası çalıştayı’ yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Ekonomi - 2 ay önce

30 Eylül 2025 tarihinde Hayri Dev Kültür Merkezi’nde, Çameli Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde düzenlenen ‘Sakin Şehir Çameli Turizm Yol Haritası Çalıştayı’ yoğun katılımla gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüdaverdi Otaklı, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan ve Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör’ün açılış konuşmalarıyla devam etti. Konuşmalarda, Çameli’nin dünyanın 307. "Cittaslow" (Sakin Şehir) unvanını almasının önemi vurgulanarak, ilçenin doğal güzellikleri, ekoturizm potansiyeli, doğa sporlarına uygun alanları, doğayla iç içe aile restoranları ve konaklama tesisleri gibi öne çıkan yönleri dile getirildi. Programın ilk oturumunda, Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Bertan tarafından Denizli genelinde ve Çameli özelinde turizm verilerini içeren kapsamlı bir sunum yapıldı. Belediye Başkanı Cengiz Arslan tarafından Pamukkale Üniversitesi Rektörü Mahmud Güngör’e vermiş olduğu desteklerden dolayı Teşekkür Belgesi Takdim edildi ve Rektörün nezdinde kıymetli akademisyenlere de teşekkür etti.

"Çameli Meslek Yüksekokulu’nda öğrenci sayısının artması ve gelecekte turizmle ilgili yeni bölümlerin açılması yönünde çalışmalarımız olacak." Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör yaptığı konuşmada, "Çameli, doğası, kültürel zenginliği ve son dönemde kazandığı Sakin Şehir unvanıyla Denizli’nin parlayan değerlerinden biridir. Yıllardır yakından takip ettiğim ve birçok kez ziyaret ettiğim bu güzel ilçenin geldiği noktadan gurur duyuyorum. Yapılan yatırımlar ve projeler, ilçeyi sadece tarımda değil, turizmde de ön plana çıkarıyor. Taş Konaklar gibi projelerle turizm altyapısı güçlendirilmiş, yaylacılık ve gastronomi gibi alanlarda ciddi potansiyel oluşmuştur. Bu gelişmelerin artarak devam edeceğine inanıyorum. Üniversite olarak biz de üzerimize düşeni yapacağız. Özellikle Çameli Meslek Yüksekokulu’nda öğrenci sayısının artması ve gelecekte turizmle ilgili yeni bölümlerin açılması yönünde çalışmalarımız olacak. İlçedeki öğrencilere sahip çıkmak da hepimizin görevi. Çameli halkının misafirperverliğine güvenimiz tam. Yaylacılıkta da Çameli’nin Türkiye’nin öncü yerlerinden biri haline geldiğini görüyoruz. Bu nedenle ilçeye olan ilginin her geçen gün arttığını söyleyebilirim. Üniversite olarak akademik ve sosyal katkılarımız sürecek. Bu çalıştayın da Çameli’nin turizm geleceğine ışık tutacağına inanıyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi. "Çameli’nin ‘En İyi Turizm Köyü’ yarışmasına başvuru yapılması için hazırlıklar başladı"

Programın devamında Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Bertan, çalıştay için yaptığı bilgilendirme konuşmasında, ilçe turizminin gelişmesi için somut, ölçülebilir hedefler konulması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Bertan, 2024 yılı verilerine göre Denizli’ye 2 milyon 49 bin turistin geldiğini, ancak sadece %32’sinin konakladığını belirtti. Çameli’de ise bu yıl 1.139 kişinin konakladığını, bunların büyük kısmının yerli turistlerden oluştuğunu ifade etti. İlçede ortalama kalış süresinin 2 gece olduğuna dikkat çeken Bertan, bu sürenin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ve ilçenin potansiyelini gösterdiğini dile getirdi. 2026 yılı için konulan hedeflerden biri de ilçeye en az 16 bin 500 turist çekmek ve ortalama konaklama süresini 3 geceye çıkarmak. Bertan, bu hedefin altyapı, insan kaynağı, dijitalleşme ve kültürel değerlerin tanıtımıyla desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Bertan ayrıca, Çameli’nin "Sakin Şehir (Cittaslow)" unvanının, uluslararası tanıtımda çok önemli bir rol oynayacağını belirterek, bu çerçevede "En İyi Turizm Köyü" yarışmasına başvuru yapılması için hazırlıkların başladığını açıkladı. Elmalı Mahallesi için yeryüzü pazarı ve gastronomi turizmi gibi projeler üzerinde çalışıldığını söyledi. Katılımcılara seslenen Bertan, çalıştayda münazara önerilerin soyut temennilerden ziyade, uygulanabilir ve ölçülebilir olmasına özen gösterilmesini istedi. "Tanıtım yapılmalı" gibi genel önerilerin yerine, hedef rakamlar, proje adımları ve takvim içeren fikirlerin daha anlamlı olacağını vurguladı. Konuşmasında ayrıca, Pamukkale Üniversitesi tarafından geliştirilen mobil sesli turizm rehberi ve Denizli yöresel mutfağı envanteri gibi dijital projelerden bahseden Bertan, Çameli’nin bu projelerde özel bir yer edindiğini belirtti. İkinci oturumda ise, yuvarlak masa düzeninde farklı konu başlıkları altında grup çalışmaları gerçekleştirildi. Protokol Üyeleri, Pamukkale Üniversitesi Akademisyenleri, Çameli İlçesindeki İşletme ve Konaklama Tesisi sahipleri, Mahalle Muhtarları ve katılımcılar turizm vizyonu, sürdürülebilirlik, tanıtım stratejileri ve yerel kalkınma gibi başlıklarda görüş ve önerilerini paylaştı. Öğle yemeğinde, Çameli’nin Coğrafi İşaretli ürünü olan Çameli Fasulyesi ile hazırlanan kuru fasulye ve diğer yöresel lezzetler taş konaklarda ikram edildi. Gün sonunda, çalışma gruplarının hazırladığı raporlar birleştirilerek "Çameli Turizm Yol Haritası Sonuç Raporu" oluşturuldu. Raporlar grup başkanları tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Çameli’nin turizm potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek adına çalışmaların süreceğini belirterek tüm katılımcılara teşekkür etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Edremit’te trafik kazası: 2 yaralı

2025-10-01 09:21 - Asayiş

Yağış beraberinde kazayı getirdi; 2 kişi yaralandı

2025-10-01 10:32 - Asayiş

Ordu’da trafik kazası: 3 yaralı

2025-10-01 09:09 - Asayiş

Otomobil su borusu yüklü traktör römorkuna çarptı: 2 yaralı

2025-10-01 09:22 - Asayiş

İki kuzenin kullandığı araçlar çarpıştı: 1 yaralı

2025-10-01 10:07 - Asayiş

Elazığ’da trafik kazası: 3 yaralı

2025-10-01 09:59 - Asayiş

Osmaniye’de otomobil takla attı: 3 yaralı

2025-10-01 00:31 - Asayiş

Antalya’da motosiklet devrildi: 2 Hollandalı turist yaralandı

2025-10-01 10:21 - Asayiş

Şerit değiştiren otomobil motosiklete çarptı

2025-10-01 10:30 - Asayiş

Nilüfer’de Balkan Panayırı ortak şarkıya dönüştü

2025-09-29 14:30 - Magazin

İlgili Haberler

Trakya’da taşıt sayıları açıklandı

10:07 - Ekonomi

Sigortada pozitif ayrımcılık: SEDDK’dan engellilere yüzde 20’ye varan indirim

09:45 - Ekonomi

Türkiye’de tek ve 40 yıldır gözü gibi bakıyor

09:42 - Ekonomi

Erzurum’da araç sayısı 150 bini geçti

09:33 - Ekonomi

Çöpler Altın Madeni’nin kapalı kalması İliç’te hayatı durma noktasına getirdi

09:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Odun kesmek isterken, ayağını kesti

14:14 - Asayiş

Jurecka: "Fenerbahçe’den puan alacağımıza inanıyoruz"

14:00 - Spor

Kivide 13 bin 800 ton hasat

12:26 - Ekonomi

Rusya: "Ukrayna Voronej’e ABD yapımı ATACMS füzeleri ateşledi"

12:15 - Siyaset

Kış mevsiminin vazgeçilmezi turşu tezgahları süslemeye başladı

11:54 - Genel