?>

Samsun’da 2025’te kütüphanelerden 1,3 milyon kişi yararlandı, en çok edebiyat okundu

SAMSUN'DA KÜTÜPHANELER, 2025 YILINDA 1 MİLYON 300 BİN ZİYARETÇİYLE SON YILLARIN EN YOĞUN DÖNEMİNİ YAŞADI.

Kültür Sanat - 4 ay önce

Samsun’da kütüphaneler, 2025 yılında 1 milyon 300 bin ziyaretçiyle son yılların en yoğun dönemini yaşadı. Kent genelindeki 20 kütüphaneden ödünç verilen 153 bin kitapta ’edebiyat’ eserleri ilk sırada yer aldı.

Samsun’daki kütüphaneler, fiziki ve dijital imkanlarını geliştirerek yalnızca kitap alınan alanlar olmaktan çıkıp her yaştan kullanıcıya hitap eden çok yönlü yaşam alanlarına dönüştü. Dijital çalışma alanları, çocuk ve yetişkin bölümleri ile kültürel ve eğitsel etkinlikler kütüphanelerin kullanımını artırdı.

Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Demirtaş, 2025 yılı verileri ve kütüphanelerdeki dönüşüme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Demirtaş, kütüphanelerin çağın ihtiyaçlarına göre kendini yenilediğini belirterek, Gazi İl Halk Kütüphanesi’nin bu dönüşümün öncülerinden biri olduğunu, kısa süreli araştırmalar yapılan mekânlardan sosyal ve kültürel yaşam alanlarına evrildiğini söyledi. "Okuma saatleri, kimya, ahşap atölyeleri, akıl oyunları, kitap okuma kulüpleri"

Demirtaş, kütüphanelerde dijital ve fiziki alanların artırıldığını belirterek, "Dijital kullanım alanları, çocuk kullanım alanları, internet araştırma bölümleri, grup çalışma alanları şeklinde fonksiyonel bölümlerle kütüphaneler yeni donanımlarına kavuşmuştur. Kütüphanenin bu değişim ve dönüşümle yeni nesil tabirle yeni nesil kütüphanecilik diyoruz. Yeni nesil kütüphanecilik anlayışı içerisinde mimarisinde bebek bölümleri, çocuk bölümleri ve yetişkin kullanım alanları oluşturulmaktadır" dedi.

Demirtaş, kütüphanelerde dijital ve fiziki alanların artırıldığını belirterek, "Dijital kullanım alanları, çocuk kullanım alanları, internet araştırma bölümleri, grup çalışma alanları şeklinde fonksiyonel bölümlerle kütüphaneler yeni donanımlarına kavuşmuştur. Kütüphanenin bu değişim ve dönüşümle yeni nesil tabirle yeni nesil kütüphanecilik diyoruz. Yeni nesil kütüphanecilik anlayışı içerisinde mimarisinde bebek bölümleri, çocuk bölümleri ve yetişkin kullanım alanları oluşturulmaktadır. Kütüphaneler aynı zamanda etkinlik alanlarıdır. Kütüphanelerimizde okuma saatleri, kimya, ahşap atölyeleri, akıl oyunları, kitap okuma kulüpleri, film saatleri gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Samsun bir tarım şehridir. Tarım işçilerinin çocuklarına varana kadar etkinlikler yapıyoruz" diye konuştu. "Ödünç kitapları en çok yetişkinler aldı"

2025 yılı istatistiklerine ilişkin bilgileri paylaşan Demirtaş, "400 bin kitabı ve 157 bin üyesi olan Samsun’daki 20 kütüphanemizi 1 milyon 300 bin kişi kullanmıştır. Bu kütüphanelerimizde 153 bin kitap ödünç verilmiştir. Bunun yanında 85 bin kitabı, 47 bin üyesi olan Gazi İl Halk Kütüphanemizi 708 bin kişi kullanmış ve 51 bin 350 kitap ödünç verilmiştir. Gazi İl Halk Kütüphanesi’nde toplam 57 bin üye bulunuyor. 20 bin 453 kadın üye, 14 bin 313 erkek üye, 12 bin 156 çocuk üye bulunmaktadır. Kütüphaneden yüzde 48 oranında yetişkinler ödünç kitap almıştır. Akabinde çocuklar ve gençler ödünç kitap alma istatistiklerinde dikkat çekmektedir" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİSİN ŞAMPİYON KIZLARININ HEDEFİ DÜNYA KUPASI

2026-01-14 11:44 - Spor

Vali Akbıyık 2025 yılı asayiş-güvenlik rakamlarını değerlendirdi

2026-01-13 14:31 - Asayiş

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti'nde Yeni Üye Heyecanı

2026-01-17 16:41 - Marmaris

Turizmci Kaya’nın samimi açıklamaları programa damgasını vurdu

2026-01-15 13:10 - Magazin

Genç yetenek Mustafa Konak’ın rol aldığı film Berlin Film Festivali’ne davet edildi

2026-01-15 15:06 - Magazin

Gülden Karaböcek Edirne’de sevenleriyle buluştu

2026-01-19 14:23 - Magazin

Vali Taşolar, görevine başladı

2026-01-19 13:15 - Magazin

İki efsane yıllar sonra karşılaştı, o anları türkü söyleyerek taçlandırdı

2026-01-19 09:52 - Magazin

Muğla’da jandarma uzman çavuş evinde ölü bulundu

2026-01-17 21:43 - Asayiş

CHP’Lİ ÖZCAN: “MARMARİS’TE DEPREM RİSKİ ALTINDAKİ OKULLAR KADERİNE TERK EDİLEMEZ”

2026-01-14 12:33 - Marmaris

İlgili Haberler

Türkeli’de "Çatlak Aile" sahnelendi

17:53 - Kültür Sanat

Kuşadası’nda tülüşahın yetişme serüveni sergiyle anlatıldı

17:26 - Kültür Sanat

Göreme’de gece müzeciliği başlıyor

17:18 - Kültür Sanat

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları KAYMEK’te yeniden hayat buluyor

17:16 - Kültür Sanat

Kazanpınar cami düzenlenen törenle ibadete açıldı

17:14 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem