?>

Samsun’da Kurban Bayramı öncesi hayvan sağlığı ve satış denetimleri

Samsun il tarım ve orman müdürü ibrahim sağlam, yaklaşan kurban bayramı öncesi canik ilçesindeki kurban satış yerlerini ziyaret ederek, kurbanlık hayvanların seçimi, sevki, nakil araçları hijyeni ve tarım bakanlığı’nın “tarım cebimde” uygulaması hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Ekonomi - 2 ay önce

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Canik ilçesindeki kurban satış yerlerini ziyaret ederek, kurbanlık hayvanların seçimi, sevki, nakil araçları hijyeni ve Tarım Bakanlığı’nın "Tarım Cebimde" uygulaması hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

İbrahim Sağlam’a Canik İlçe Tarım ve Orman Müdürü, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü ile teknik personeller eşlik etti. Sağlam, kurbanlık hayvanların seçiminde bakanlık tarafından tanımlanan küpeli ve sağlıklı hayvanların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların iller arası sevklerinde gerekli belgelerin bulunmasının zorunlu olduğunu hatırlattı.

Kurbanlık hayvanların seçiminde dikkat edilmesi gereken sağlık kriterlerine de değinen Sağlam, "Hayvanların sağlıklı, canlı görünümde, yüksek ateş ve solunum sorunu olmadan olması gerekir. Çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış hayvanlar tercih edilmemelidir" dedi.

Kurbanlık hayvanların yaş tespiti ve diş kontrolü ile ilgili bilgiler veren Sağlam, sığır ve mandaların en az 2 yaşını doldurmuş olması gerektiğini, koyun ve keçilerde ise 6 aylıktan büyük ve erişkin koyun görünümünde olmasının yeterli olduğunu belirtti.

Tarım Bakanlığı’nın ücretsiz mobil uygulaması "Tarım Cebimde" ile hayvanların küpe numaraları üzerinden ırk, cinsiyet, yaş ve aşı bilgilerine ulaşılabileceğini aktaran Sağlam, vatandaşların bu uygulama ile satın alacakları hayvanların sağlık durumlarını kolayca sorgulayabileceğini ifade etti.

Nakil araçlarının temizlik ve hijyenine de dikkat çeken Sağlam, hayvanların taşınacağı araçların mevzuata uygun olmasının ve dezenfeksiyonun yapılmasının önemine değindi. Ayrıca, kurbanlık hayvanların bakanlıkça onaylı kesimhanelerde ve belirlenen kurban kesim yerlerinde kesilmesi gerektiğini belirten Sağlam, "İlimizde 18 geçici kurban satış yeri ve 141 kurban kesim yeri bulunmakta olup, bu liste il müdürlüğü internet sitesinde yayımlanmıştır. Cadde, sokak ve parklarda hayvan kesimi yapılamaz" diye konuştu.

Sağlam, "Kurban Bayramı boyunca il ve ilçe tarım müdürlüğü ekiplerimiz sahada denetim ve kontrollerini sürdürecek, nöbetçi veteriner hekimlerin bilgileri de internet sitemizde yer alacaktır" diyerek, vatandaşları kurban alım-satımında belirlenen kurallara uymaya çağırdı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Antalya’ya dolu yağdı: Alacabel beyaza büründü

2025-05-29 18:50 - Asayiş

FETHİYE-RODOS SEFERLERİ BAŞLADI

2025-05-31 12:29 - Ulaşım

Marmaris'te Şok Ölüm

2025-05-30 11:08 - Asayiş

Marmaris Tazelenme Üniversitesi'nden İlk Mezunlar

2025-05-29 15:02 - Eğitim

Muğla-Aydın Karayolu'nda Feci Kaza

2025-05-30 16:31 - Asayiş

Hınıs’ta ’Beraber bir dondurma yemeyelim mi?’ etkinliği

2025-05-29 18:17 - İnsan

Muğla Dijital Dönüşümde Vites Yükseltti

2025-05-30 14:27 - Ekonomi

Bodrum’da 1.2 milyarlık süper yat suya indirildi

2025-05-30 16:18 - Ekonomi

CHP’li Özcan’dan Yargı Eleştirisi

2025-05-29 14:55 - Siyaset

Ankara’daki hobi bahçelerinin durumu ele alındı

2025-05-29 17:49 - Siyaset

İlgili Haberler

Sivas’ta konut satışları artış gösterdi

17:31 - Ekonomi

Kavak’ta ekin hasadı başladı

15:30 - Ekonomi

Kayseri’de 10 bin 988 kişi işe yerleştirildi

13:59 - Ekonomi

Antep Fıstığı Lisanslı Depo, yeni hasat sezonuna hazır

13:54 - Ekonomi

Manisa’da Altınbaş Kavununda hasat başladı

12:25 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kahraman Baba Hayatını Kaybetti, Kızı Kurtarıldı

16:36 - Asayiş

Galatasaray Avusturya Kampına Başladı

15:43 - Spor

Denizde Bulunan Mayın Kontrollü Şekilde İmha Edildi

15:03 - Asayiş

Banka Hesap Güvenliğinde Emsal Karar

14:51 - Genel

Yaz Makyajı Cildinize Zarar Verebilir

14:35 - Sağlık