?>

Samsun’da "Bilişim Çağında Dezenformasyon" konferansı

Samsun'da, cumhurbaşkanlığı iletişim başkanlığı dezenformasyonla mücadele merkezi (dmm) koordinatörü idris kardaş’ın katılımıyla "bilişim çağında dezenformasyon - hakikatin peşinde" konulu bir konferans düzenledi. Konferansta konuşan kardaş, "dezenformasyonla en çok; terör saldırılar, seçim dönemleri, doğal afetler, salgın hastalıklar, ekonomik dalgalanmalarda karşılaşıyoruz" dedi.

Eğitim - 8 saat önce

Samsun’da, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) Koordinatörü İdris Kardaş’ın katılımıyla "Bilişim Çağında Dezenformasyon-Hakikatin Peşinde" konulu bir konferans düzenledi. Konferansta konuşan Kardaş, "Dezenformasyonla en çok; terör saldırılar, seçim dönemleri, doğal afetler, salgın hastalıklar, ekonomik dalgalanmalarda karşılaşıyoruz" dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Dezenformasyonla Mücadele Topluluğu tarafından OMÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta teknolojinin hızla gelişen rolü ve özellikle sosyal medya platformlarının bilgi kirliliği üzerindeki etkileri ele alındı. Kardaş, sosyal medya algoritmalarının, duygusal tepkiler uyandıran içerikleri daha fazla öne çıkardığını belirterek, "Algoritmalar, öfke, korku, şaşkınlık gibi duygulara hitap eden içerikleri daha fazla kullanıcıya gösteriyor. Bu da tıklama tuzağı (clickbait) olarak bilinen sansasyonel içeriklerin yayılmasını kolaylaştırıyor. Bu sistemler, doğru bilgi ile yanlış bilgi arasında etik bir ayrım yapmadan, daha fazla etkileşim alan içeriği öne çıkarıyor" diye konuştu. Sunumdan bilgiler

Sunum yapan İdris Kardaş şu bilgileri paylaştı:

"Beşinci kol, fiilî müdahale ile ele geçirilemeyen bir kitleyi ya da devleti; propaganda, casusluk, sabotaj ya da terör yoluyla manevî etkiye maruz bırakmak suretiyle müdahaleye/işgale uygun hale getirmektir. Sosyal medyada algoritmalar dediğimizde, bir sosyal medya platformunun (Instagram, TikTok, Twitter/X, Facebook, YouTube vb.) hangi içeriği kime, ne zaman ve nasıl göstereceğine karar veren otomatik kurallar sisteminden bahsediyoruz. Bu sistemler genellikle yapay zekâ desteklidir ve kullanıcı davranışlarına göre sürekli kendini günceller. Sosyal medya algoritmaları, duygusal tepkiler (öfke, korku, şaşkınlık) oluşturan içerikleri daha çok ön plana çıkarır. Tıklama tuzağı (clickbait) olan, sansasyonel içerikleri yayma eğilimindedir. Doğru bilgiyle yanlış bilgi arasında etik bir ayrım yapmaz-hangisi daha çok etkileşim alırsa onu yayar. Böylece yalan bilgi, komplo teorileri ve nefret söylemi hızla yayılabilir. Kriz zamanlarında dezenformasyonla en çok terör saldırılar, seçim Dönemleri, doğal afetler, salgın hastalıklar, ekonomik dalgalanmalarda karşılaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Konferansa OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Pınar Sumer, OMÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Erhan Burak Pancar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Samsun Bölge Müdürü Ebu Bekir Ayrancı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Meteoroloji'den Muğla İçin Fırtına Uyarısı

2025-05-16 08:07 - Gündem

Trendyol Süper Lig: Bodrum FK: 1 - Trabzonspor: 1 (Maç sonucu)

2025-05-18 21:28 - Spor

Soma’nın Gözyaşları Şelalesi açıldı

2025-05-14 19:11 - Gündem

MUĞLA'DA YAŞLI NÜFUS ALARM VERİYOR

2025-05-16 13:42 - İnsan

Tabureden düştü, ekipleri harekete geçirdi

2025-05-15 19:48 - Asayiş

Galatasaray taraftarları Ardahan’da şampiyonluğu kutluyor

2025-05-18 21:51 - Spor

Edin Dzeko, bu sezonki 21. golünü kaydetti

2025-05-18 21:22 - Spor

Burak Kapacak, bu sezon ilk kez oynadı

2025-05-18 21:44 - Spor

Kırklareli’nde uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

2025-05-15 20:05 - Asayiş

Gönen’de kaçak tütün operasyonu: 5 şüpheli gözaltında

2025-05-15 20:01 - Asayiş

İlgili Haberler

Kamu Başdenetçisi Akarca, Muş’ta gençlerle buluştu

21:59 - Eğitim

ÇAKÜFEST 2025 Bilim, Kültür ve Sanat Festivali kortej yürüyüşü yoğun ilgi gördü

20:20 - Eğitim

Meslek liselilerin bilim projeleri görücüye çıktı

19:46 - Eğitim

Köşk MTAL’de mezuniyet coşkusu

19:22 - Eğitim

Bulanık’ta 4-6 yaş grubu Kur’an kursunda yılsonu programı

18:03 - Eğitim

Günün Manşetleri

Uyuşturucu ham maddesi ele geçirildi

16:30 - Asayiş

Can ve Canan Leylek Yuvalarına Geldi

15:29 - Gündem

Japonya Tarım Bakanı Pirinç Açıklaması Sonrası İstifa Etti

15:19 - Siyaset

İSKİ'ye 3.3 Milyon Lira Çevre Kirliliği Cezası

15:12 - Gündem

Tıbbi Sekreter Eski Eşi Tarafından Öldürüldü

14:50 - Asayiş