?>

Sanayide çırak sıkıntısı: "Yeni nesil gelmiyor, çırak bulamıyoruz"

Elazığ’da sanayi sitesi esnafı, sektörde çırak yetişmemesinden ve eleman bulamamaktan yakınıyor. 36 yıldır oto tamirciliği yapan usta erhan ulukaya, durumun mesleki gelecek açısından ciddi risk taşıdığını söyledi

İnsan - 17 saat önce

Elazığ’da sanayi sitesi esnafı, sektörde çırak yetişmemesinden ve eleman bulamamaktan yakınıyor. 36 yıldır oto tamirciliği yapan usta, durumun mesleki gelecek açısından ciddi risk taşıdığını söyledi.

Elazığ Sanayi Sitesi’nde çırak bulmakta zorlanan esnaf, meslek öğrenen genç sayısının giderek azaldığını ifade etti. 36 yıldır oto tamirciliği yapan usta Erhan Ulukaya, yaz aylarında artık çırak gelmediğini belirterek ailelere çocuklarını mesleki eğitime yönlendirme çağrısı yaptı. Sanayide çalışan 3 genç çırak ise hem iş öğrenip hem de yaz tatilini verimli geçirdiklerini dile getirdi.

Çırak yetiştirmenin zorluklarına değinen usta Erhan Ulukaya, "Yaklaşık 36 yıldır bu mesleği yapıyorum. Yazın sanayimizde sık karşılaştığımız olay, eskisi gibi çırak yetişmiyor. Aileler, göndermiyor. Bu sanayimizde bir eksikliktir. İlerleyen zamanlarda elemanların bir meslek sahibi olmalarını istiyoruz. Yeni nesil eskisi gibi iş bulamayacakları için de sıkıntı yaşayacaklar. Hiç değilse meslek dalında hem okuyup hem de çalışmaları onları için ileride bir altın bilezikleri olur. Ailelerden ricam, çocuklarını boşta ise onları sanayiye gönderin meslek dalında yetişsinler. Sevdiğimiz için illaki şakalaşıyoruz. Bu da şakalaşmayı bazıları yadırgayabilir ama biz sevdiğimiz için yaptık. Bazısına komik gelir, bazısı yadırgayabilir ama ben elemanlarımı seviyorum. Dükkanlarına, takımlarına ve ustalarına saygılı olmalarını istiyoruz ve bu şekilde yetiştiriyoruz" dedi.

Yaz tatilini değerlendirmek için sanayide çalışmaya başladığını ifade eden çıraklardan Ahmet Batuhan Acar, "Lise 2. sınıfa geçtim. Yaz tatilini boş geçirmemek için buraya çalışmaya geldim. Ustamı da seviyorum. Burada sayamayacağım kadar şey öğrendim. Takımları, neyi nasıl sökmemiz gerektiği gibi bir çok şeyi bize öğrettiler. Çektiğimiz yemin töreni de çok güzeldi. Şu anda da zaten gündemde" şeklinde konuştu.

Yaz tatilini verimli geçirmek amacıyla sanayiye geldiğini belirten Ömer Nacar, "Yaz tatilinde boş zamanımı değerlendirmek için buraya geldim. Ustalarıma da elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum" diye konuştu.

Çıraklardan Taha ise eğitimle birlikte meslek öğrenmenin önemine dikkat çekti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Osmaniye’de yaylalarda su abonelikleri başladı

2025-07-11 13:38 - Gündem

Marmaris’te araç içinde fenalaşan şahıs hayatını kaybetti

2025-07-11 17:29 - Marmaris

Marmaris Domuz İstilası Altında

2025-07-09 16:26 - Marmaris

Akmeşe: “Şehitlerimizin emanetine sahip çıkacağız”

2025-07-11 16:51 - Gündem

Motosikleti ile kaza yapan genç hayatını kaybetti

2025-07-12 09:41 - Asayiş

Başkan Acar Ünlü Hakim Karşısına Çıktı

2025-07-10 16:48 - Asayiş

Eğlence mekanı çalışanlarının kadın turistleri darp ettiği iddiası

2025-07-13 11:04 - Asayiş

Muğla Büyükşehir'den Kırsal Mahallelere Yol Yatırımı

2025-07-09 14:51 - Gündem

SAKAR GEÇİDİ'NDE OTOBÜS ŞOFÖRÜ AĞIR YARALANDI

2025-07-14 15:31 - Asayiş

Kent Konseyleri Muğla’nın Ortak Geleceği İçin Buluştu

2025-07-09 16:22 - Marmaris

İlgili Haberler

Siirt’te 40 çift toplu nikahla dünyaevine girdi

23:03 - İnsan

Gazi Tümgeneral Davut Ala: "15 Temmuz ile tarihi yazan değil tarihi yapan millet olduğumuzu dosta düşmana bir kez daha kanıtladık"

18:35 - İnsan

Kıbrıs gazisi Hüyük’te törenle son yolculuğuna uğurlandı

18:20 - İnsan

Kastamonu Üniversitesi’nden 15 Temmuz’un yıl dönümünde çevrim içi sergi

18:20 - İnsan

Çodur ailesinin acı günü

17:14 - İnsan

Günün Manşetleri

Arkadaşını silahla yaralayan şahsa 4 yıl hapis

15:47 - Asayiş

Kavurucu Sıcaklar ve Yüksek Nem Bunalttı

15:38 - Gündem

Kule vinçte fenalaşan operatörü itfaiye kurtardı

15:32 - Asayiş

Yaz sıcaklarında bu rahatsızlıklara dikkat

15:29 - Genel

Real Madrid, Lucas Vazquez'e Veda Ediyor

15:10 - Spor