?>

SANKO Sanat Galerisi’nde "Savunma Dönemi Antep Kartpostalları" sergisi açıldı

SANKO SANAT GALERİSİ’NDE "SAVUNMA DÖNEMİ ANTEP KARTPOSTALLARI" SERGİSİ AÇILDI

Kültür Sanat - 6 gün önce

Gaziantep’in kurtuluşunun 104’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, SANKO Sanat Galerisi’nde "Savunma Dönemi Antep Kartpostalları" temalı fotoğraf sergisi açıldı.

Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğr. Üyesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazi Kültür AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, sergi açılışında yaptığı konuşmada fotoğrafların, Antep Savunmasının ardından Fransızlar tarafından çekildiğini ve kartpostal olarak Fransa’ya gönderildiğini belirterek "Fransızların Antep’i aldıklarını kendi kamuoyuna göstermek ve propaganda aracı olarak kullanmak amacıyla kartpostalları kullanmışlar" dedi.

O dönemde fotoğrafın önemli propaganda aracı olduğunu anımsatan Prof. Dr. Yakar, Fransızların hakimiyetlerini ve güçlerini göstermek isterken "Bombardıman Sonrası Antep" demekten dahi çekinmediklerini söyledi.

"Fransızlar pervasızca hareket etmişler. Hem bombalamışlar hem hâkim olmaya çalışmışlar hem de ‘bunlara sahip olduk’ diye Fransa’da kendi halkına mesaj vermeye çalışmışlar" diyen Prof. Dr. Yakar, şunları kaydetti: "Ayrıca bu fotoğrafları diğer ülkelere göndererek sömürgelerine mesaj vermişler. Bir anlamda yaptıkları vahşetin belgelerini yayınlamışlar. Antep’te 8 bin harabe ev, kayıp camilerimiz, 6317 şehidimiz var. Bunlar da Fransa’nın hakim olma içgüdüsüyle önüne gelen ne varsa ortaya koyduğunu gösteriyor".

Gazianteplilerin, savaşta görmedikleri tankları görüp onu ateş püsküren birer canavar olarak tabir ettiklerini anlatan Prof. Dr. Yakar, sözlerini şöyle tamamladı: "Tarihten ibret aldığımızı çocuklarımıza göstereceğiz. Bu yıkım fotoğraflarından hareketle çocuklarımıza, gençlerimize vatana, millete hizmet etmek için çok çalışın diyeceğiz. Geleceğimiz olan çocuklarımızın yakın tarihlerini öğrenmelerini sağlayacağız".

SANKO Sanat Galerisi koleksiyonundan 27 fotoğrafın sergilendiği "Savunma Dönemi Antep Kartpostalları" sergisi, 9 Ocak 2026 tarihine kadar her gün 12.00-20.00 saatleri arasında gezilebilecek.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Muğla’da Depreme Dayanıklı Yeni Huzurevi Yükseliyor

2025-12-26 13:56 - İnsan

Başkan Aras: “Gençlerden Gelen Her Fikri Desteklemeye Hazırız”

2025-12-26 13:53 - Genel

Marmaris’te mesleki eğitime yeni merkez

2025-12-26 12:37 - Marmaris

Milas’ta yağış sonrası yollar çamura döndü

2025-12-26 12:37 - Genel

Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya’dan kurumlara ziyaret turu

2025-12-26 11:20 - Marmaris

Marmaris’te yılbaşı öncesi trafik denetimleri sıklaştırıldı

2025-12-26 12:43 - Marmaris

Yapay zeka vizyonu iki prestijli ödülle taçlandı

2025-12-26 11:30 - Teknoloji

Muğla’da İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısı yapıldı

2025-12-26 09:48 - Gündem

Muğla Güçbirliği’nden MUSKİ’ye Altyapı Ziyareti

2025-12-26 13:53 - Genel

Temizlik Emekçileri Yeni Yıl Festivali’nde Sahne Alıyor

2025-12-26 13:53 - Marmaris

İlgili Haberler

Fotoğraf sanatçısı Ali Hikmet Varlık ’Manisa’ fotoğraf sergisine hazırlanıyor

16:09 - Kültür Sanat

Mersin’de 2026 coşkusu sokaklara taştı

13:14 - Kültür Sanat

Akçadağ’da Levent Vadisi ve höyük alanı için proje değerlendirme toplantısı

13:04 - Kültür Sanat

El emeği eserler beğenildi

12:58 - Kültür Sanat

Yolcuların dinlendiği Kara Mağara’nın ismi değişse de izleri kaldı

11:21 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan