?>

Şapla mücadelede kritik dönem başladı: Aşısız hayvana sevk yok, ceza var

"İLKBAHAR ŞAP AŞILAMA PROGRAMI", 16 ŞUBAT İTİBARIYLA ÜLKE GENELİNDE BAŞLATILDI. PROGRAMIN 30 NİSAN’A KADAR TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR.

İnsan - 5 ay önce

"İlkbahar Şap Aşılama Programı", 16 Şubat itibarıyla ülke genelinde başlatıldı. Programın 30 Nisan’a kadar tamamlanması hedefleniyor.

"2026 Yılı İlkbahar Şap Aşılama Programı" hakkında açıklamalarda bulunan Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, şap hastalığının ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkileyen, ciddi ekonomik kayıplara yol açan bulaşıcı viral bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, sığır, manda, koyun, keçi ve domuzların yanı sıra yabani çift tırnaklı hayvanların da hastalığa duyarlı olduğunu belirtti.

Hastalıktan korunmada aşının büyük önem taşıdığını vurgulayan Yılmaz, yetiştiricilerin büyükbaş hayvanlarına şap aşısını mutlaka yaptırmaları gerektiğini ifade etti. Şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine izin verilmeyeceğini ve bu hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeyeceğini kaydeden Yılmaz, aşısız buzağıların desteklemelerden yararlanamayacağını da söyledi.

Aşının hastalığın yayılmasını önlediğini ve işletmeleri koruduğunu dile getiren Yılmaz, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 4. maddesi gereğince hayvan sahiplerinin hayvanlarını aşılatmalarının zorunlu olduğunu hatırlatarak, aksi durumda kanuna muhalefetten 132 bin 108 TL idari para cezası uygulanmasının hüküm altına alındığını bildirdi. Yılmaz, hayvan sağlığının korunması ve yasal haklardan yararlanılabilmesi için şap aşısının zorunlu olduğunu yineledi.

Aşılama programının İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından yürütüleceği belirtilirken, üreticilerin detaylı bilgi almak ve hayvanlarını aşılatmak için il ve ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerektiği ifade edildi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te İhmal Sele Dönüştü

2026-02-13 12:55 - Marmaris

Marmaris’te Vicdanlar Sular Altında

2026-02-19 14:11 - Marmaris

Oyuncu Metin Akpınar’ın biyolojik kızı Duygu Nebioğlu: "20 yıldır verdiğim mücadelede ne kadar haklı olduğumu bugün gördüm"

2026-02-18 15:56 - Magazin

Tuğba Özay’dan Kars’ta Birlik ve Beraberlik Mesajı: "Emperyalizmin oyununa gelmeyelim"

2026-02-19 14:42 - Magazin

Şevval Sam Trabzon hasırına ilmek attı

2026-02-17 14:07 - Magazin

Bursa’nın kadınlar matinesinde güven ve sanat vurgusu

2026-02-18 10:06 - Magazin

Genç oyuncusu Mustafa Konak’ın rol aldığı "Yerçekimi" Berlinale’de yarışacak

2026-02-17 13:47 - Magazin

Nilüfer Genç Caz Evrencan Gündüz ile final yaptı

2026-02-17 10:40 - Magazin

Fatma Girik’in "vasiyet" davasında karar

2026-02-14 09:22 - Magazin

Kırıkkale’de Hüseyin Kağıt konserine binlerce kişi akın etti

2026-02-17 03:12 - Magazin

İlgili Haberler

ETB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral’dan, 23 Temmuz Erzurum Kongresi mesajı

09:50 - İnsan

Kahverengi kokarcaya karşı samuray arısı doğaya salındı

09:31 - İnsan

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 52. yılında şehitler dualarla anıldı

09:29 - İnsan

Kaymakam Helvacı, OSB bölgesinde incelemede bulundu

09:26 - İnsan

Bilecik’te dolandırıcılık uyarısı

09:25 - İnsan

Günün Manşetleri

Kayıp şahıs ormanda yaralı halde bulundu

17:34 - Asayiş

Yük asansörü minibüsün üzerine devrildi

17:26 - Asayiş

Şüpheli şahısların üzerindn uyuşturucu ve silah çıktı

17:09 - Asayiş

Kafası kapıya sıkışan 4 yaşındaki çocuğun imdadına itfaiye yetişti

16:54 - Asayiş

YKS birincilerinden Tuğsem Bahar başarısının sırrını anlattı

16:50 - Eğitim