?>

Şef Öztan kurban eti saklamanın püf noktalarını açıkladı

Kurban bayramı öncesi vatandaşları uyaran anadolu mutfağını araştırma geliştirme ve koruma derneği başkanı ünlü şef tahir tekin öztan kurban eti saklamanın püf noktalarını açıklayarak kurban etinin en iyi koşullarda muhafaza edilmesinin pratik yöntemlerini anlattı.

İnsan - 3 ay önce

Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyaran Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Şef Tahir Tekin Öztan, kurban eti saklamanın püf noktalarını açıklayarak kurban etinin en iyi şartlarda muhafaza edilmesinin pratik yöntemlerini anlattı.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile kurbanlık hayvan alacak vatandaşların öncelikle hastalıksız, belgeleri tam ve kurbanlık özelliklerini taşıyan hayvanları satın almaları gerektiğini ifade eden Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Şef Tahir Tekin Öztan, kurban kesimi ve kesim sorası etin saklanması ve korunması için vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Şef Tahir Tekin Öztan, sağlıklı kurbanlardan elde edilen sağlıklı etlerin kurallara uygun saklanmak için gerekli hazırlıkların yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Kurbanlık hayvanın derisinin yüzülmesi sırasında derinin dış kısmı ile etin teması önlenmelidir. İşkembe ve bağırsaklar; et kalitesini olumsuz etkilememesi, mikropların bulaşmasını ve gelişmesini önlemek için geciktirilmeden çıkarılmalıdır" dedi. Kesilen kurbanların etlerinin taşınması sırasında kullanılacak malzemelere de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Şef Tahir Tekin Öztan, "Taze etler gıda ile temas amacıyla üretilmiş uygun malzemelerde taşınmalıdır. Bu amaç için üretilmemiş çöp poşeti-kovası gibi gıda ile temasa uygun olmayan malzemelerle taşınması halinde bu malzemelerden istenmeyen maddelerin gıdaya geçişi söz konusu olabilmektedir. Ayrıca etlerin kokuşma ve bozulmanın önlenmesi için hava alacak şekilde taşınması ve kesimden sonra en az 24 saat dinlendirilmelidir. Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder" şeklinde konuştu. Kurban etlerinin saklanmadan önce kuşbaşı, kıyma ve yemek yapımında kullanılacak hale getirilmesinin de büyük önem taşıdığını ifade eden Şef Tahir Tekin Öztan, "Yemeklik hale getirilen kurban etlerinin uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 C’de 6 ay saklanabilir. Etlerin diğer bir saklama şekli de kavurma yapmaktır. Kavurma veya topaç yapılan etler uygun şartlarda bir yıl saklanabilir. Etlerin daha uzun süre saklanması bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına neden olur. İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Sakatat çok çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Antalya’ya dolu yağdı: Alacabel beyaza büründü

2025-05-29 18:50 - Asayiş

FETHİYE-RODOS SEFERLERİ BAŞLADI

2025-05-31 12:29 - Ulaşım

Hınıs’ta ’Beraber bir dondurma yemeyelim mi?’ etkinliği

2025-05-29 18:17 - İnsan

Ankara’daki hobi bahçelerinin durumu ele alındı

2025-05-29 17:49 - Siyaset

Marmaris Depremi Güvenlik Kameralarına Yansıdı

2025-06-03 03:45 - Asayiş

Marmaris'te Şok Ölüm

2025-05-30 11:08 - Asayiş

Marmaris Tazelenme Üniversitesi'nden İlk Mezunlar

2025-05-29 15:02 - Eğitim

Fiba Commercial Properties, yeni projelerini yatırımcılara tanıttı

2025-05-29 15:28 - Ekonomi

MR Cihazı Tartışmasına AK Parti'den Açıklama

2025-06-02 16:47 - Gündem

CHP’li Özcan’dan Yargı Eleştirisi

2025-05-29 14:55 - Siyaset

İlgili Haberler

Lösemiyi yenen 11 yaşındaki Ali Demir için binlerce balon göğe yükseldi

23:07 - İnsan

Kilis’ten Gazze’ye destek çağrısı

22:13 - İnsan

Van’daki STK’lardan Küresel Sumud Filosu’na destek

20:41 - İnsan

Uşak’ta Sumud Filosu ve Gazze’ye destek yürüyüşü

19:13 - İnsan

Bilal Erdoğan: "İmam hatip okulları bütün eğitim türlerine öğrenci yetiştiren okullar oldu"

16:55 - İnsan

Günün Manşetleri

AK Parti heyeti şehit ailesi ile bir araya geldi

14:22 - İnsan

Fenerbahçe, hazırlıklarını sürdürdü

14:15 - Spor

Kayıp Tır Şoförü İçin Gaiplik Kararı Alındı

14:06 - İnsan

Milliler, Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda çeyrek finale yükseldi

14:02 - Spor

Sigaranın çıkardığı yangın hastaneyi küle çeviriyordu

13:46 - Asayiş