?>

Selçuklunun taş işçiliği sanat eserlerine yansıdı

KAYSERİ OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN HAZIRLANAN KAYSERİ’DEKİ TARİHİ HACI KILIÇ CAMİİ VE MEDRESESİ’NİN TAŞ İŞÇİLİĞİ, MİMARİ SÜSLEMELERİ VE SELÇUKLU SANATINDAKİ ESTETİK ANLAYIŞINDAN İLHAM ALAN ESERLER SANAT ESERLERİNE YANSITILDI.

Kültür Sanat - 2 saat önce

Kayseri’deki tarihi Hacı Kılıç Camii ve Medresesi’nin taş işçiliği, mimari süslemeleri ve Selçuklu sanatındaki estetik anlayışından ilham alan eserler sanat eserlerine yansıtıldı.

Kayseri’de 1249 yılında Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Sultan 2. Keykavus zamanında vezirlerden Ebü’l-Ksım b. Ali et-Tûsî tarafından yaptırılan Hacı Kılıç Camii’nin, taş işçiliği mimari süslemeleri ve Selçuklu sanatındaki estetik anlayışı Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü sanatçıları tarafından sanat eserlerine yansıtıldı. Hacı Kılıç Camii’nin Selçuklu Dönemi’nin en iyi taş işçiliğine örnek esinler oluşturduğunu söyleyen Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü Kurum Müdürü Ali Durmuş, "Kurumumuzda bu yıl yapmış olduğumuz yerel temalar kapsamında konularımızdan birisi Hacı Kılıç Camii’ydi. Hacı Kılıç Camii’nin motiflerinden esinlenerek çeşitli ürünler ortaya koyduk. Hacı Kılıç Camii taş işçiliği bakımından Selçuklu döneminin en iyilerinden. Mihrap ve giriş taş kapıları olsun ciddi bir taş ustalığı eserleri mevcut. Buradan 46 adet motif çıkardık. Bunların vektörel çizimlerini yaptıktan sonra atölyelerimize verildi. Normal, seramik ve dokuma atölyelerimizde eserlere çevrildi. Buradaki tüm ürünlerin esin kaynağı Hacı Kılıç Camii’dir. Hacı Kılıç Camii temamız bitti. Kayseri’nin hamam ve çeyiz kültürü projelerimiz devam ediyor. Bittiklerinde onlarında tanıtımını yapacağız" dedi.

Eserlerde ciddi bir ustalık olduğunu kaydeden İsmail Durmuş, "Bölgemizde ve yöremizde bulunan tarihi yapılara, bu yapıların üzerinde bulunan eski motifler, desenlerin hepsinin bir anlamı var. O günün şartlarında bunlardan neden, nasıl, neye göre yapılmış ciddi bir ustalık var. Bu eserleri gün yüzüne çıkartmak, onları yeniden tanıda bilmek ve yeni ürünlerde esin kaynağı oluştura bilmek amacıyla yapıldı. Bizler aynı zamanda tarihi ve kültürel tabiat varlıklarımıza sahip çıkan bir kurumuz. Bunları yeniden gündeme getirip insanların beğenisine sunuyoruz" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "2025 yılında Pakistan ile ticaret hacmimiz 1,2 milyar dolara ulaştı"

2026-07-04 14:45 - Ekonomi

Marmaris Köylerine İmar ve Kızkumu Müjdesi

2026-07-02 12:35 - Gündem

Anahtar Parti Kırşehir İl Başkanı Kaya: "Çarşıdaki sessizlik hepimizi düşündürmeli"

2026-07-03 14:14 - Siyaset

Marmariste CHPli Vekillerden Demokrasi Mesajı

2026-07-03 20:30 - Marmaris

Köyceğizli Kanocudan Kanada'da Çifte Final

2026-07-03 11:14 - Spor

Artan bağlama ücretleri tekneleri açık denize yöneltti

2026-07-02 17:12 - Marmaris

Şehit Hilal’in cenazesi helikopterle Aksaray’a getirildi

2026-07-01 09:49 - Asayiş

Akın Coşkunlar'dan Kaymakam Kaya'ya Veda

2026-07-03 11:22 - Marmaris

MARMARİS'TE HURDA ARAÇLAR TOPLANIYOR!

2026-07-03 14:48 - Marmaris

Nazilli’de incir işletmesi çalışanları yeni sezon öncesi eğlendi

2026-07-01 14:11 - Magazin

İlgili Haberler

Bilimin renkli dünyası Sancaktepe’de buluştu

17:04 - Kültür Sanat

‘Yan Yana’ sergisini görmek için son günler

16:18 - Kültür Sanat

530 yıllık vakıf geleneği yaşatıldı

16:21 - Kültür Sanat

Çanakkale’de yürütülen arkeolojik bilimsel kazılar değerlendirildi

16:17 - Kültür Sanat

Kapadokya ışıl ışıl oldu

15:40 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

ANALİG Yıldızlar Futbol Müsabakaları başladı

15:29 - Spor

Ağzından düşürdüğü sigara sebebi ile bahçeyi alevler sardı

15:02 - Asayiş

Ölümün kıyısından dönen eşinin mücadelesini kitaplaştırdı

14:44 - İnsan

Kene tutunması sonrası 7. ölüm

13:43 - Sağlık

Kayıp olarak aranan 9 yaşındaki Hüseyin’in cansız bedeni kanalda bulundu

13:23 - Asayiş