?>

Serengeti düzlüğü değil Sivas bozkırı

Termometrelerin 40 dereceye ulaştığı sivas’ta bunalan mandalar, çareyi kızılırmak’a girmekte buldu. Mandaların ırmağa girerek serinlediği anlar, afrika belgesellerini aratmadı.

Gündem - 2 ay önce

Termometrelerin 40 dereceye ulaştığı Sivas’ta Afrika’yı andıran görüntüler ortaya çıktı. Mandaların ırmağa girerek serinlediği anlar belgeselleri aratmadı.

Tüm yurdu etkisi altına alan sıcak hava dalgası sonrası Sivas’ta hava sıcaklığı 40 dereceye kadar ulaştı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, büyükbaş hayvanları olumsuz etkiledi. Türkiye’nin en önemli hayvancılık kentlerinden birisi olan Sivas’ta yaylıma çıkan, halk dilinde camız olarak bilinen manda ve inekler, sıcak havadan korunmak için Kızılırmak’a girip serinledi. Sivas’tan doğarak Karadeniz’e dökülen ve Türkiye’nin en uzun nehri olarak bilinen Kızılırmak’a giren manda ve ineklerin görüntüleri, belgeselleri aratmadı. Irmağın içerisinde bulunan adalara çıkan mandalar, çamur banyosu yaptı. Mandaların ve ineklerin serinleme görüntüleri dron ile havadan görüntülendi. "Mandalar temizliğe çok düşkündür"

Sivas’ta yaşayan ve 40 yıldır hayvancılık yapan Murat Rodos, "Bunlar genellikle sıcaktan rahatsız oldukları için ve rahat edici haşerelerden korunmak için kendilerini suya atarlar. Parazitten korunmak için çamura yatar ve tüm parazitleri atarlar. Bu durum mandaların özelliğidir. Diğer Simental cinsi olanlar ise vücutlarının yarısına kadar girer, ferahladığı zaman dışarı çıkarlar. Ama camızlar öyle değil. Kimse dokunmasa 8 saat suyun içerisinde kalırlar. Burnunu dışarıda bırakır ve kalır. Bu durum onlarda verimi artırır. Mandalar temizliğe çok düşkündür. İnek bütün pisliğe bulanır ama bunlar öyle değildir" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'daki Yangında Milyonlarca Arı Telef Oldu

2025-08-04 09:51 - Ekonomi

Mersin’de ’Yaz Şenlikleri’ başladı

2025-08-03 11:09 - Kültür Sanat

Çankırı’da akan bu sular okyanuslardan 8 kat daha tuzlu

2025-08-02 12:56 - Gündem

Ekipleri "yılan" alarmına geçirdi, asılsız ihbardan ceza yedi

2025-07-30 23:14 - Asayiş

Bodrum'da Yollar Yenileniyor

2025-08-05 11:30 - Ulaşım

Silivri Belediyesi’nde yazlık sebze hasadı devam ediyor

2025-07-31 14:59 - Gündem

Yerlilerden Turistlere Marmaris Rehberi

2025-07-31 15:39 - Marmaris

Mersin’de silahlı saldırıya uğrayan 20 yaşındaki genç hayatını kaybetti

2025-07-29 16:59 - Asayiş

AK PARTİ MUĞLA MİLLETVEKİLİ KADEM METE’DEN ONAT AİLESİNE TAZİYE ZİYARETİ    

2025-08-02 11:57 - Genel

Marmaris ve Datça'ya Yoğun Turist Akını

2025-08-05 09:31 - Genel

İlgili Haberler

Rize-Erzurum kara yolu ulaşıma açıldı

15:31 - Gündem

Zonguldak ormanlarında sonbahar renkleri havadan görüntülendi

15:31 - Gündem

Artvin’in vadilerini sel, yaylalarını kar vurdu

15:08 - Gündem

Artvin’de selin yaraları sarılıyor

14:51 - Gündem

Giresun açıklarında hortum paniği

14:30 - Gündem

Günün Manşetleri

Galatasaray, Konyaspor maçı hazırlıklarına başladı

16:34 - Spor

Alev savaşçılarına kadınlardan ‘pişi’ desteği

16:30 - İnsan

Merseyside derbisinde kazanan Liverpool

16:29 - Spor

Tefecilik operasyonunda 5 tutuklama

16:28 - Asayiş

Glutensiz Diyet Gerçekten Sağlıklı Mı?

14:36 - Sağlık