?>

Şeyh Şaban-ı Veli dualarla anıldı

ANADOLU’NUN DÖRT MANEVİ DİREĞİNDEN BİRİ KABUL EDİLEN ŞEYH ŞABAN-I VELİ, 31’İNCİ ULUSLARARASI ŞEYH ŞABAN-I VELİ VE KASTAMONU EVLİYALARINI ANMA HAFTASI'NDA DÜZENLENEN PROGRAMLA ANILDI.

Genel - 3 ay önce

Anadolu’nun dört manevi direğinden biri kabul edilen Şeyh Şaban-ı Veli, 31’inci Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası kapsamında düzenlenen programda dualarla anıldı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, dünyada sadece maddi sıkıntıların yaşanmadığını belirterek, "Savaşlar, saldırılar, katliamlar değil, aynı zamanda bir manevi açlık yaşıyor. İşte o manevi açlığın şifası bu topraklarda" dedi.

31’inci Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kastamonu Valiliği ile Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı iş birliğiyle, Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi’nde düzenlenen anma programı başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda 1481 yılında Kastamonu’da doğup, 1569’da vefat eden Halvetiye tarikatının Şabaniyye kolunun kurucusu olan ve Anadolu’nun 4 manevi direğinden biri olarak kabul edilen Şeyh Şaban-ı Veli, dualarla anıldı.

Anma programında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, "Çok kıymetli, çok ihtiyaç duyulan bir çalışmayı, ülkemiz adına, sadece ülkemiz değil, bütün dünya adına aslında tertip etmiş oluyorsunuz. Zira bu değerlerimiz, o birikimlerimiz, geçmişimizden gelen bu mirasımız sadece Kastamonu’ya ait değil, sadece Türkiye Cumhuriyeti’ne ait değil, başta gönül coğrafyamız olmak üzere bütün dünyaya şifa dağıtan, maneviyat dağıtan önemli bir merkez. Yüzlerce ismini bildiğimiz, bilemediğimiz şehitlerimiz, evliyalarımız var. Ama en büyük velilere baktığımız zaman bir köşesinde Mevlana Celalettin Rumi, diğer bir köşesinde Hacı Bektaşi Veli, diğer bir köşesinde Yunus Emremiz ve burada da Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerimiz ile Anadolu’muzun adeta manevi çelik kubbesini inşa etmiş durumdalar. Allah’ın izniyle biz onların yolundan gittiğimiz sürece, onların bize sağladığı mirası sahip çıktığımız sürece, onların himmetine bir şekilde mazhar olduğumuz sürece bize, dünyaya da hiçbir sıkıntı gelmeyecek, inşallah. Bu güzelliklerimiz, bu gücümüz bizim istiklalimize, egemenliğimize, bütün milli mücadelemiz başta olmak üzere, geçmişimizden bugüne bütün çabalarımıza bir katkı vermiş, bir manevi zenginlik vermiştir" dedi.

Dünyanın şu anda manevi açlık içerisinde olduğunu söyleyen Çam, "Sadece maddi sıkıntılar yaşamıyor, savaşlar, saldırılar, katliamlar değil, aynı zamanda bir manevi açlık yaşıyor. İşte o manevi açlığın şifası bu topraklarda, buralarda. Bunların kıymetini bizim çok iyi bilmemiz, yeni yetişen nesillerimize çok iyi aktarmamız icap ediyor" diye konuştu.

Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çiftçi ise Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’nin hayatıyla ilgili bilgiler vererek, "Şeyh Şaban-ı Veli, 1481-1569 yılları arasında yaşamış, Halvetiye tarikatının Şabaniyye kolunun kurucusu olan bir zattır. Türbesi ziyaretçilerle dolup taşmaktadır. Türbesinin ziyareti ilk başlarda 100 bin kişiyle başladı, şu anda 500 bini geçmiş durumdadır. Yine Şaban-ı Veli hazretleri, ‘sonumuz önümüzden daha gür olacak’ sözünü söylüyor. Bu ziyaretçi akınının bir tezahürüdür" şeklinde konuştu.

Program, Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan hüsn-i hat sergisinin açılışıyla devam etti. Anma programının sonunda İl Müftüsü Bekir Derin tarafından yapılan dua sonrası katılımcılara ikramda bulunuldu. 31. Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası, 7 gün boyunca çeşitlik etkinliklerle devam edecek.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

11 Mayıs’ta Notalar Umut Oluyor

2026-04-30 17:49 - Kültür Sanat

Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü 'ye HAGB kararı

2026-04-30 14:59 - Marmaris

MARMARİS BELEDİYESİNE YENİ ATAMA

2026-04-28 14:50 - Marmaris

Poizi, Ordu’da sahne aldı

2026-04-26 12:41 - Magazin

Çorum FK, Erzurumspor FK maçı hazırlıklarına başladı

2026-04-28 19:55 - Spor

Bursa’da depoya kurşun yağmuru: Avukat hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı

2026-04-29 00:08 - Asayiş

İçmeler–Marmaris yolunda son durum çalışmalar hızlanıyor

2026-04-25 14:48 - Genel

Elazığ Emniyet Müdürü Aydın Karan oldu

2026-04-30 00:24 - İnsan

Yıldırım’da Müminifest rüzgarı

2026-04-28 14:28 - Magazin

Rafet El Roman’dan New York’ta Milli Takım için yeni marş müjdesi

2026-04-26 11:13 - Magazin

İlgili Haberler

Bayburtlu gençler Çanakkale ruhunu yerinde yaşadı

10:09 - Genel

Sultanhisar Kaymakamı Ateş, üniversite adaylarıyla buluştu

10:06 - Genel

Dilovası’nda sporun yaz mesaisi başladı

09:57 - Genel

Firari maymun, ortalığı birbirine kattı

09:39 - Genel

Yaz Kur’an kursu öğrencileri futbol turnuvasında buluştu

09:42 - Genel

Günün Manşetleri

Gökyüzü tutkunlarını bir araya gelecek

09:56 - Kültür Sanat

"Güneş yanıkları erken yaşlanmaya yol açabilir"

09:48 - Sağlık

"Yaz aylarında çocuklar daha fazla risk altında"

09:48 - Sağlık

Firari maymun, ortalığı birbirine kattı

09:39 - Genel

Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki 259. maçına çıkacak

09:38 - Spor