?>

Sıcaklarla birlikte yılanlar daha sık görünmeye başladı

Ege üniversitesi fen fakültesi öğretim üyesi doç. Dr. Yusuf bayrakcı

Genel - 5 saat önce

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Bayrakcı, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte yılanların daha serin ve gölgeli alanlara yöneldiklerini; duvar dipleri, bodrum katları, odun ve moloz yığınları, çimenlikler, taşlık zeminler gibi alanlarda daha sık görülmeye başladığını söyledi.

Yaz aylarının gelmesiyle hava sıcaklıkları hızla yükselmeye başladı. Doğa ve tüm canlıların uyanmaya başladığı bu dönemde, sürüngenler de soğukkanlı canlılar oldukları için havaların ısınması ile daha aktif bir döneme girdi. "Artan sıcaklıkla birlikte gölgeli alanlara yöneliyorlar"

Doç. Dr. Yusuf Bayrakcı, "Tarım faaliyetleri, yapılaşma ve yol çalışmaları gibi nedenlerle yılanların doğal yaşam alanları daralabiliyor. Bu durum, hayvanları daha çok insanla iç içe yaşamaya itiyor. Kentsel alanların yakınında bu şekilde yaşam alanları daralan yılanlar gündüz saatlerinde artan sıcaklıkla birlikte, daha serin ve gölgeli alanlara yönelmek istiyor. Duvar dipleri, bodrum katları, odun ve moloz yığınları, sulanan çimenlikler, taşlık zeminler bu hayvanlar için adeta doğal sığınaklar haline geliyor. Bu tür alanların kontrolsüz bırakılması, yılanların yerleşim yerlerine daha kolay girmesine yol açıyor." dedi. "Yılanların büyük bir çoğunluğu zararsız"

Yılanların birçoğunun zararsız olduğunu, görüldüğünde paniğe kapılmadan sakin davranılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Yusuf Bayrakcı, "Yılanlarla karşılaşan vatandaşlar yılanların büyük bir çoğunluğunun zararsız olduğunu aklında tutarak paniğe kapılmadan sakin olmalı, mümkünse hayvana yaklaşmamalı, bu konu ile ilgilenen yetkililere haber vermeli ve yerleşim yerine giren yılanların doğal yaşam alanlarına güvenli bir şekilde nakledilmesi için destek vermelidirler. Unutmayalım ki her canlı gibi yılanların da doğada bir rolü ve yaşama hakkı bulunmaktadır. Bu yüzden onlara karşı bilinçli ve dikkatli yaklaşmak, asla hayvanlara zarar verecek bir yöntem uygulamamak hem insan hem hayvan güvenliği açısından en doğru yoldur" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İngiltere’den Türkiye’ye seyahat uyarısı

2025-06-12 15:43 - Gündem

Amasyalı çiftçi halılarını tırpanla yıkadı: "Halı yıkamada çığır açtık"

2025-06-16 09:50 - İnsan

Maltepe’de felsefe rüzgarı esti

2025-06-15 13:18 - Genel

Avcılar’da sanal bahis nedeniyle yüksek meblağlarda borcu olan polis memuru intihar etti

2025-06-16 22:01 - Asayiş

Çankırı’da yaban hayatı kamerada

2025-06-13 15:38 - Gündem

Anne ve babadan en acı veda

2025-06-12 14:44 - Genel

"Stres yönetimi sınav başarısının yarısıdır"

2025-06-12 14:46 - Eğitim

Uzmanlardan LGS değerlendirmesi: "2025 LGS’de Türkçe, matematik ve fen sorularının belirleyici olduğu görülüyor"

2025-06-15 18:02 - Eğitim

Ortaca'da Dehşet Veren Cinayet

2025-06-12 10:21 - Asayiş

Muğla İl Sağlık Müdürü Görevden Alındı

2025-06-14 19:23 - Gündem

İlgili Haberler

Sultangazi’de tekstil atıklarıyla geleneksel el sanatları buluşuyor

17:07 - Genel

Mudurnu Kaymakamı veda yemeğinde göz yaşlarına hakim olamadı

16:53 - Genel

Buca Belediyesi çalışanları iş bırakma eyleminde

16:53 - Genel

Uluslararası 16. Zeytinburnu Cumhuriyet Koşusu’na katılım için başvurular başladı

16:41 - Genel

TİKA, Filistin’de üretim tesisleri kuruyor

16:31 - Genel

Günün Manşetleri

Yemek Ateşi Felakete Neden Oldu

15:57 - Asayiş

Tıbbi Malzeme Skandalına Açıklama

15:36 - Sağlık

Kafasından bıçaklanan genç hayatını kaybetti

15:32 - Asayiş

Sürücünün Uyuklaması Aileyi Hastanelik Etti

15:27 - Asayiş

Evinde Ölü Bulunan Kadının Eşi İçin Aramalar Sona Erdi

15:22 - Asayiş