?>

Sigara Bırakma Polikliniği tiryakileri bekliyor

DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ DOLAYISIYLA AÇIKLAMALARDA BULUNAN UZMAN DOKTOR EBRU KAZANDIRMAK OFLAZ, SİGARANIN DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE ÖNLENEBİLİR HASTALIK VE ÖLÜM NEDENLERİNİN BAŞINDA GELDİĞİNİ VURGULADI.

Sağlık - 4 ay önce

Uzman Doktor Ebru Kazandırmak Oflaz, sigaranın dünyada ve Türkiye’de önlenebilir hastalık ve ölüm nedenlerinin başında geldiğini vurguladı.

Şükrüpaşa Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi ve Sigara Bırakma Polikliniği sorumlusu olan Oflaz, sigaranın kalp-damar hastalıklarından kansere, KOAH’tan inmeye kadar birçok ciddi sağlık sorunuyla doğrudan ilişkili olduğunu belirterek, "Sigara bir alışkanlık değil, tedavi edilebilir bir bağımlılıktır" dedi.

Sigara Bırakma Polikliniğinde bilimsel ve etkili yöntemler uygulandığını ifade eden Oflaz, polikliniğe başvuran bireylerde öncelikle nikotin bağımlılık düzeyinin ve bırakmaya hazır oluşun değerlendirildiğini söyledi. Değerlendirme sonrası kişiye özel bırakma planı oluşturulduğunu aktaran Oflaz, motivasyonel görüşme teknikleri ve gerekli görülen hastalarda farmakolojik tedavilerle sürecin tıbbi çerçevede yürütüldüğünü kaydetti. Toplumda sıkça dile getirilen "çok denedim ama olmadı" düşüncesinin çoğunlukla nikotin bağımlılığının güçlü etkisinden kaynaklandığını belirten Oflaz, nikotinin yüksek derecede bağımlılık yapıcı bir madde olduğuna dikkat çekti. Profesyonel destek alınmadan yapılan bırakma girişimlerinin çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlandığını ifade eden Oflaz, destek almanın bırakma sürecini kolaylaştırdığını ve başarı oranını önemli ölçüde artırdığını vurguladı.

"Sigarayı bırakmak mümkün"

Sigarayı bırakmanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin çok kısa sürede başladığını belirten Oflaz, "Bıraktıktan yalnızca 20 dakika sonra kalp atım hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. İlk 24 saat içinde kanda karbonmonoksit seviyesi normale inerken oksijen düzeyi yükselir. İlk haftalarda tat ve koku duyusu düzelir, öksürük, balgam, nefes darlığı ve yorgunluk azalır. Uzun vadede ise kalp krizi, inme ve birçok kanser türü açısından risk belirgin şekilde düşer" dedi. Ayrıca sigarayı bırakan bireylerin ailelerini ve özellikle çocuklarını pasif dumandan koruduğunu da sözlerine ekledi. Vatandaşlara çağrıda bulunan Oflaz, sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu ve doğru yöntemlerle planlandığında çok daha başarılı sonuçlar elde edildiğini ifade etti.

Sigara Bırakma Polikliniklerinin ücretsiz hizmet verdiğini hatırlatan Oflaz, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, MHRS üzerinden randevu alarak, Sağlıklı Hayat Merkezlerine doğrudan başvurarak ya da MHRS üzerinden Uzaktan Değerlendirme randevusu ile online görüşme yaparak hizmetten faydalanabileceklerini söyledi.

"Bırakmak için doğru zaman yoktur, en doğru zaman bugündür" diyen Oflaz, sigarayı bırakmak isteyen tüm vatandaşları Sigara Bırakma Polikliniğine davet etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’in Güzellik Rotası: Yasemin Uçan Beauty

2026-02-06 17:36 - Marmaris

Tarkan’ı 9 gündür süren konser serisinde yaklaşık 50 bin kişi dinledi

2026-02-04 16:50 - Magazin

Mehmet Çevik’ten samimi itiraflar: "Sahne aşkım hiç bitmedi"

2026-02-08 13:59 - Magazin

Selçuk Balcı Başkentli sanatseverlerle buluştu

2026-02-07 22:59 - Magazin

Karadeniz Ereğli’de unutulmaz konser

2026-02-06 10:06 - Magazin

Uludağ’da Sefo çılgınlığı

2026-02-07 12:04 - Magazin

Evinde ölü bulunan Datçalı doktor toprağa verildi

2026-02-06 17:29 - Asayiş

Marmarisli Şefler Dayanışma Kahvaltısında Buluştu

2026-02-07 12:20 - Marmaris

Marmaris’te İki Mahallede Okullar Tatil Edildi

2026-02-06 13:12 - Marmaris

MUĞLA’DAKİ 2/B ARAZİ SORUNLARI TBMM GÜNDEMİNDE

2026-02-06 11:53 - Genel

İlgili Haberler

Hisarcık’ta çöp konteynerlerinde temizlik ve dezenfeksiyon çalışması

18:25 - Sağlık

Tunceli’de "Her Gebeye Bir Ebe" uygulaması başarıyla yürütülüyor

17:39 - Sağlık

Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde MS hastalığına dikkat çeken etkinlik

17:26 - Sağlık

Oktay Kaynarca’nın adı Malatya Kan Alma Birimi’ne verildi

15:28 - Sağlık

PSA testi prostat hastalıklarında kritik rol oynuyor: Erken teşhis hayat kurtarıyor

14:55 - Sağlık

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem