?>

Siirt fıstığının kabuğu sanat eserine dönüştü

SİİRT FISTIĞININ KABUĞU SANAT ESERİNE DÖNÜŞTÜ

Kültür Sanat - 2 saat önce

Siirt’te Sıfır Atık Kapsamında yürütülen proje ile fıstık fabrikalarında atık olarak kalan Siirt fıstığı kabukları, sanat eserlerine dönüştürülüyor.

Siirt Zeynep Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hayata geçirilen "Yerelden Evrensele, Atıktan Değere" Projesi kapsamında öğrenciler ve öğretmenler, fıstık kabuklarını değerlendirerek birbirinden farklı sanatsal çalışmalar ortaya koyuyor. Yaklaşık 3 yıldır devam eden proje kapsamında, tarihte önemli yere sahip ressamların eserleri fıstık kabukları ve farklı atık materyaller kullanılarak yeniden yorumlandı. Ayrıca Siirt’in kültürel değerleri arasında yer alan mimari yapılar üç boyutlu olarak hazırlanarak fıstık kabuklarıyla kaplandı. Proje ile daha önce yakılarak veya çöpe atılarak değerlendirilen fıstık kabuklarının geri dönüşümü sağlanırken, Siirt’in önemli tarım ürünlerinden biri olan fıstığın farklı bir alanda değer kazanması hedefleniyor.

Proje hakkında bilgi veren çocuk gelişimi öğretmeni Burcu Demirhan Cezdan, "Yerelden Evrensele, Atıktan Değere Sanat Projemiz yaklaşık 3 yıl önce başladı. İlk olarak önemli sanat eserlerini atık materyallerle kendimize özgü şekilde yeniden yorumladık. Osman Hamdi Bey’in ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ gibi eserleri farklı atık malzemeler kullanarak yeniden tasarladık" dedi.

Cezdan, projenin ikinci aşamasında Siirt fıstığı kabuklarını değerlendirmeye başladıklarını belirterek, "Fıstık fabrikalarıyla iş birliği yaparak işlenmiş ve atık haline gelen kabukları temin ettik. Daha sonra Siirt Saat Kulesi, İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi, Mardin Kasımiye Medresesi ve dünyaca bilinen bazı mimari eserleri üç boyutlu olarak hazırlayıp fıstık kabuklarıyla kapladık" ifadelerini kullandı.

Proje sayesinde atık olarak görülen fıstık kabukları yeniden hayat bulurken, öğrenciler de geri dönüşüm ve sanat alanında önemli bir deneyim kazanıyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Görkem Sevindik: "Her rolümün özellikle farklı olmasını tercih ediyorum"

2026-06-18 17:09 - Magazin

Marmaris Sabancı Anadolu Lisesi’nde 53. Mezuniyet coşkusu

2026-06-16 13:28 - Marmaris

MARMARİS CAMİAVLU MAHALLESİ SATILIK 5+1 TRİBLEKS VİLLA

2026-06-16 17:47 - SARI SAYFALAR

MİT, DEAŞ’ın medya sorumlusunu yakaladı

2026-06-17 10:54 - Asayiş

MARMARİS MERKEZDE SATILIK İÇİ YAPILI 2+1 DÜZ DAİRE

2026-06-16 17:41 - SARI SAYFALAR

MARMARİS MERKEZDE, SATILIK TEK TAPU ÇİFT DAİRE

2026-06-16 17:39 - SARI SAYFALAR

MABEL'den Marmariste Marina Civarında Ful Eşyalı Satılık Daire

2026-06-16 17:14 - SARI SAYFALAR

MABEL'den Marmaris Merkezde Satılık 1+1 Çatı Katı Daire

2026-06-16 17:22 - SARI SAYFALAR

İDDALAR ASILSIZ ÇIKTI!

2026-06-16 13:20 - Marmaris

ABD, Dünya Kupası’nda 2’de 2 yaptı

2026-06-20 00:06 - Spor

İlgili Haberler

Öğrenciler sanatı doğa ile buluşturdu

13:18 - Kültür Sanat

Kapadokya’da ‘güzel atlar’ görücüye çıkacak

12:57 - Kültür Sanat

Tarihi Kurşunlu Han’da ahşap sanatı geleceğe taşınıyor

12:19 - Kültür Sanat

Cazın evrensel dili bu yıl da Hapimag Sea Garden’da yankılandı

12:10 - Kültür Sanat

Türk sanatının zirvesi TÜRGEV’in 30’uncu yılında buluştu

12:11 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Türkiye - ABD maçının hakemi açıklandı

16:09 - Spor

’Dur’ ihtarına uymadı, yaşanan kovalamacının ardından yakalandı

15:20 - Asayiş

Milli tenisçi Zeynep Sönmez, kariyer rekoru kırdı

14:46 - Spor

Muğla Teknopark’tan genç kaşiflere yarım milyon liralık destek

14:40 - Genel

MSKÜ Spor Bilimleri Fakültesi mezunlarını uğurladı

14:35 - Genel