?>

Şırnak’ta göç yolundaki leyleklere güvenli yuva

ŞIRNAK’TA YABAN HAYATININ KORUNMASINA YÖNELİK ÖRNEK BİR PROJEYE İMZA ATILDI. ŞIRNAK DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR (DKMP) ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İLE DİCLE ELEKTRİK A.Ş. (DEDAŞ) İŞ BİRLİĞİNDE, HER YIL BİNLERCE KİLOMETRE YOL KAT EDEREK BÖLGEDEN GEÇEN LEYLEKLERİN GÜVENLİ ŞEKİLDE YUVALANABİLMESİ İÇİN ELEKTRİK DİREKLERİNE ÖZEL PLATFORMLAR YERLEŞTİRİLDİ.

Gündem - 2 saat önce

Şırnak’ta yaban hayatının korunmasına yönelik örnek bir projeye imza atıldı. Şırnak Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğü ile Dicle Elektrik AŞ (DEDAŞ) iş birliğinde, her yıl binlerce kilometre yol kat ederek bölgeden geçen leyleklerin güvenli şekilde yuvalanabilmesi için elektrik direklerine özel platformlar yerleştirildi.

İdil-Midyat kara yolu güzergâhındaki elektrik direklerinde bulunan leylek yuvalarının olumsuz hava şartları ve elektrik kaynaklı risklerden etkilenmemesi amacıyla hayata geçirilen çalışma kapsamında, direklerin üzerine güvenli yuva platformları kuruldu. Projeyle, leyleklerin göç yolculuğu sırasında yuvalanma ihtiyaçlarının karşılanması ve muhtemel can kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Her yıl Afrika ile Avrupa arasında gerçekleştirdikleri uzun göç yolculuğunda Şırnak semalarını da kullanan leyleklerin, elektrik direklerini yuva alanı olarak tercih etmesi nedeniyle hem kuşlar hem de enerji altyapısı açısından çeşitli riskler oluştuğunu belirten yetkililer, kurulan platformlarla bu risklerin en aza indirileceğini ifade etti.

Yapılan çalışma ile leyleklerin elektrik akımına kapılarak ölmesi veya yaralanmasının önüne geçilmesi amaçlanırken, aynı zamanda enerji nakil hatlarında meydana gelebilecek arızaların da azaltılması planlanıyor. Özellikle göç dönemlerinde yoğun olarak kullanılan bölgelerde uygulanan proje, insan ile doğanın uyum içinde bir arada yaşayabileceğinin somut örneklerinden biri olarak değerlendiriliyor. Yetkililer, biyolojik çeşitliliğin korunması ve yaban hayvanlarının yaşam alanlarının güvence altına alınmasına yönelik benzer projelerin ilerleyen dönemlerde de sürdürüleceğini belirterek, doğal yaşamın korunmasının gelecek nesillere bırakılacak en değerli miraslardan biri olduğuna dikkat çekti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Malatya’da ambulans helikopter 66 yaşındaki hasta için havalandı

2026-06-04 16:24 - Sağlık

Kendisine emanet edilen altınlarla kaçtığı iddia edilen kuyumcudan günlerdir haber alınamıyor

2026-06-04 16:23 - Asayiş

Hisarönü–Marmaris yolunda çalışmalar sürüyor

2026-06-05 12:45 - Marmaris

Marmaris'te Bisiklet Yarışı Nedeniyle Yollar Kapanıyor

2026-06-05 11:06 - Marmaris

Marmaris’te L’Etape by Tour de France heyecanı başladı

2026-06-05 15:08 - Marmaris

Tapu sokağı’nda turist taşkınlığı

2026-06-06 20:50 - Marmaris

​BAŞKAN FEVZİ TOPUZ’DAN YOĞUN SAHA ZİYARETLERİ

2026-06-05 17:52 - Genel

GETOB BAŞKANI AYGÜN: “İÇ PAZAR TURİZMİN LOKOMOTİFİ OLACAK”

2026-06-04 16:54 - Marmaris

Ege Bölgesi Kütahyalılar Federasyonu’ndan Birlik ve Beraberlik Gecesi

2026-06-06 11:24 - İnsan

Sağlık Müdürlüğü basın sorumlusu Mehtap Aslan’ın mutlu günü

2026-06-09 23:13 - Magazin

İlgili Haberler

Marmaris’te sıcak havayla birlikte sahiller hareketlendi

13:19 - Gündem

Yemek serbest, götürmek ücretli

13:25 - Gündem

Didim’de minik tasarımcılar geri dönüşüm defilesiyle çevreye dikkat çekti

13:20 - Gündem

Çevreyi kirleten piknikçilere kızan muhtar yeniden hendek kazdırdı

13:01 - Gündem

Bolu’da dereler taştı, tarım arazileri sular altında kaldı

12:51 - Gündem

Günün Manşetleri

Doğal gaz kutusuna yuva yapan arılar tedirgin etti

10:57 - Genel

Ders çalıştıkça kazan, kafede harca

10:54 - Eğitim

"Güneş koruyucu yüzme sonrası iki saatte bir yenilenmeli"

10:50 - Sağlık

Kamyon kavşağa girerken devrildi, tomruklar yola savruldu

10:36 - Asayiş

Kocasını öldüren kadının mahkemede anlattıkları kan dondurdu

10:29 - Asayiş