?>

Son 65 yılın ek kurak yılının yaşandığı Amik Ovası’nda mısır hasadında rekolte kaybı yaşandı

Yaz aylarının bitmesine rağmen hatay’ın amik ovası’nda son mısır hasadı biçerdöverle yapıldı. Son 65 yılının en kurak yılının yaşandığı mısır hasadında, geçen yıla göre yaklaşık 500 kilo verim düşüşü yaşandı.

Gündem - 2 ay önce

HATAY (İHA) – Hatay’da kurak geçen yaz mevsiminde devam eden mısır hasadında rekolte yağışların yeteri kadar olmaması nedeniyle olumsuz etkilendi. Son 65 yılının en kurak yılının yaşandığı bölgede mısır hasadında, geçen yıla göre yaklaşık 500 kilo verim düşüşü yaşandı.

Türkiye’de tarım toprakları arasında önemli bir konuma sahip olan Amik Ovası’nda mısır hasadı yapıldı. Kumlu ilçesi Yeniköy Mahallesi’nde yaşayan çiftçi Reşit Duman’a ait arazide mısır hasadı biçerdöverle gerçekleşti. Son 65 yılının en kurak yılının yaşandığı Amik Ovası’nda geçtiğiöiz yıl dönüm başına 1 ton 700 kilo rekolte alınırken bu yıl ise 1 ton 100 kilo rekolte bekleniyor. Kuraklığın olumsuz etkilediği ve geçen yıla göre yaklaşık 500 kilo ürün kaybı olan mısırda, bu yıl 11 lira 30 kuruştan değer buluyor. "Geçen yıla göre 500 kilo ürün kaybı var, kuraklığın baya etkisi oldu"

Son 65 yılının en kurak döneminin Amik Ovası’ndaki ürünleri olumsuz etkilediğini ifade eden muhtar Reşit Duman, "Şimdi 2025 yılında mısır hasadı yapıyoruz. Geçen yıla göre bu yıl Hatay, son 65 yılının en kurak sezonunu yaşıyor. Bu sebeple bu yıl rekolte ve verim düşük oldu. Toprak Mahsullerinin açıkladığı mısır fiyatı 11 lira 30 kuruş oldu. Geçen yıla göre bu yıl mısır hasadından 400 - 500 kilo daha düşük verim alıyoruz. Biz aynı tarlalarda dekara bin 700 kilo alırken maalesef bu yıl 900 - bin 100 kilo civarında ürün alıyoruz. Bu yıl kuraklık çok büyük zarar verdi. Burası 100 dönümlük tarlada mısır hasadı yapıyoruz. Hasat şartlar itibariyle fena değil. Biz bu tarlaları suladık ama normalde daha fazla su veriyorduk. Sularımız iki ay daha erken kurudu. Geçen yıl mısır fiyatı 8,5 liraydı, bu yıl ise 11 lira 30 kuruş oldu. Geçen yıla göre 500 kilo ürün kaybı var. Kuraklığın baya etkisi oldu. Çiftçi gübrelemesini, zamanında ilaçlama, işçiliğini, ot temizliğini ve her gerekeni yapmasına rağmen kuraklıktan ve yeteri kadar bitkisi suya doyuramadığı için üründe verim düştü. Bu mısırlar en yakın tarım bölgesi olan Gaziantep’e gidiyor" dedi.

"Geçen sene 1 ton 600 ila 1 ton 700 kilo mısır biçiyorduk ama şu an 1 ton 100 kilo civarında mısır biçtik kuraklıktan dolayı "

Kuraklığın etkisiyle verimin düştüğünü söyleyen biçerçi Ömer Kankal, "Biçerci olarak burada mısır hasadı yapıyoruz. Her seneye göre bu sene rekolte çok düşük oldu. Bu durumdan biçerci arkadaşlar da baya şikayetçiler. Rekolte düşük olduğu için çiftçimiz de para kazanamıyor ve biz de kazanamıyoruz. Son 65 yılın en düşük mahsulünü alıyoruz. 35 yıldır Hatay’dayız. Geçen sene 1 ton 600 ila 1 ton 700 kilo mısır biçiyorduk ama şu an 1 ton 100 kilo arasında kuraklıktan dolayı biçiyoruz" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te ’canım sıkılıyor turistlere takılıyorum’ paylaşımı emniyette bitti

2025-08-27 10:20 - Asayiş

PEMBE MİKROFON'DAN MARMARİS'İN SESİ

2025-08-27 12:34 - Marmaris

Kestane Bahçesi Kenevir Tarlasına Dönüştürülmüş

2025-08-30 13:50 - Asayiş

Kuşadası’nda sene başı müdürler kurulu toplantısı yapıldı

2025-08-31 10:43 - Genel

Marmaris'te Motosiklet Kazalarına Karşı Seferberlik

2025-08-28 16:43 - Asayiş

MUĞLA'DAN TOKYO'DAKİ OLİMPİYATLARA 6 SPORCU

2025-08-29 14:21 - Spor

Menteşe, 30 Ağustos'u Büyük Bir Coşkuyla Kutladı

2025-08-30 12:03 - Genel

MARMARİS'TE KASK TAKMAYANLAR HAYATINI KAYBEDİYOR

2025-08-30 13:42 - Marmaris

TCSG-310 BOTU VE TCG İMBAT MARMARİS’TE ZİYARETE AÇILDI

2025-08-30 13:11 - Marmaris

Sinop’ta köylüler kendi yollarını yaptı: "Artık yeter dedik ve yola çıktık"

2025-08-26 19:39 - İnsan

İlgili Haberler

Yüksekova’da sisle gelen doğal güzellik

08:26 - Gündem

Yüksekova’da domuz sürüsü görüntülendi

08:24 - Gündem

Diyarbakır’da sağanak caddeleri göle çevirdi

20:40 - Gündem

Yüksekova’da sağanak yağış hayatını olumsuz etkiledi

20:32 - Gündem

Kulp’ta sağanak başladı, çitçiler umutlandı

17:12 - Gündem

Günün Manşetleri

MUSKİ Genel Müdürü Şengül Fethiye’de İncelemelerde Bulundu

16:04 - Gündem

Meteoroloji Genel Müdürlüğü: "Ülke genelinde şiddetli yağışlar görülebilir"

15:21 - Gündem

Avrupa’daki 49 kültür rotasından 11’i Türkiye’den geçiyor

15:08 - Kültür Sanat

Başına makine çarpan işçi kanlar içinde kaldı

14:45 - Asayiş

Motosiklet devrildi: 1 yaralı

14:42 - Asayiş