?>

Sumud Filosu’nda alıkonulan 15 Türk aktivist İstanbul’a geldi

İSRAİL TARAFINDAN ULUSLARARASI SULARDA SALDIRIYA UĞRAYIP ALIKONULAN KÜRESEL SUMUD FİLOSU'NDA YER ALAN 15 TÜRK AKTİVİSTİ TAŞIYAN TÜRK HAVA YOLLARI (THY) UÇAĞI İSTANBUL HAVALİMANI'NA İNDİ. AKTİVİSTLER, AİLELERİ TARAFINDAN ÇİÇEKLERLE KARŞILANDI.

Genel - 4 saat önce

İsrail tarafından uluslararası sularda saldırıya uğrayıp alıkonulan Küresel Sumud Filosu’nda yer alan 15 Türk aktivisti taşıyan Türk Hava Yolları (THY) uçağı İstanbul Havalimanı’na indi. Aktivistler, aileleri tarafından çiçeklerle karşılandı.

İsrail ablukasını kırmak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla 40’tan fazla tekneyle Gazze’ye seyir haliyken İsrail ordusu tarafından yasa dışı şekilde alıkonulan Küresel Sumud Filosu’ndaki 15 Türk aktivisti taşıyan uçak, Ürdün’ün başkenti Amman’daki Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na geldi. 16.35’te hareket eden uçak saat 19.00’da havalimanına ulaştı. Uçaktan inen aktivistler, ‘Nehirden Denize Özgür Filistin’ sloganlarını attı. Aktivistler, İstanbul Havalimanı VIP Salonu’nda aileleri, bazı yetkililer ve çok sayıda vatandaş tarafından karşılandı.

Uçaktan indikten sonra yaşadıklarını anlatan aktivist Zeynel Abidin Özkan, "Şu an Sumud Filosunun son yolucuları olarak Türkiye’ye geldik. Sumud, kararlılıkla yoluna devam etti ve geri adım atmadı. Ancak Siyonist zorba, bizi Akdeniz’de uluslararası sularda, tüm hukuku yok sayarak, 44 gemimizle birlikte askeri operasyonla ele geçirdi. Orada belli bir cezaevi süreci geçirdik. Filistinlilerin yaşadığı cezaevi şartlarıyla çok kısa bir süre yüzleştik. Filo, şiddetsiz bir eylemle sadece Gazze’ye insani yardım götürmek ve ablukayı kırmak için yola çıkmıştı. İçinde 47 ülkeden siyasetçiler, sanatçılar, yazarlar, aktivistler bulunuyordu. Buna rağmen İsrail bu filoya saldırdı ve tüm dünya maalesef bunu seyretti. Sivil insanların yapabileceği son şey, kendi canlarını ortaya koyarak, İsrail’in karşısına durmak ve Gazze’ye ulaşmanın çabasını aramaktı, yaptı ve yapmaya devam ediyor. Sivil insanların yapabileceği şeyler bitti, artık devletler bu sürece el atmalı. İsrail Gazze’ye ablukayı uyguladığı sürece, Gazze’ye soykırım uyguladığı sürece, İsrail’e havada, denizde, karada tam bir abluka ve ambargo yaşatmalı ki, bu katliam ve bu soykırım dursun" dedi. "4-5 yaşındaki çocuklardan bile korkuyorlar"

Uçaktan indikten sonra annesine sarılan aktivist Sümeyye Sena Polat, "Bizi yetiştiren Türk ailelerine özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü biz Türk çocukları, hep Filistin türküleriyle, Filistin tarihini öğrenerek, çocukluğumuz ve gençliğimiz geçti. Eğer onları desteği olmasaydı, biz hiçbir şekilde gidemezdik. Ama en önemlisi bütün gözler Gazze’de, ateşkes olana kadar durmak yok. Filistinli esirleri ve Gazze’deki ablukayı kırana kadar, Gazze özgür olana kadar yok. Benim hücremin karşısında bir tane İsrail bayrağı ve Gazze resmi, yıkılmış Gazze resmi üstünde ‘Yeni Gazze’ yazıyordu. Bu ne biliyor musunuz? Trump ve Netanyahu’nun Gazze için planı. Biz bunu kabul etmiyoruz. Gazze’yi yüz kere yıksalar, 101. kere inşa edeceğiz. Karadan, sudan, havadan nereden olursa olsun, Gazze’yi savunmaya, Gazze’yi temsil etmeye devam edeceğiz. O filolarda milyonlarca insan olmak istiyordu. Orda olmanın önemi yok, hepimiz Gazze’yi düşünüyoruz. Dualarımızda, aksiyonlarımızda neyle olursa olsun. Bütün gözler Gazze’de olmalı, mücadele dün başlamadı, bugün de bitmeyecek, yarın da devam edecek. Biz kazanacağız, çünkü ben onların ne kadar korkak olduğunu gördüm. Ben Givir, oraya geldi, bize ‘terörist’ dedi, ‘mahpus şartlarında bile bunlara insanı davranmayacağız’ dedi. Ama orada bir, ‘Özgür Filistin’ sloganı atılınca fare gibi kenara çekildi. Onlar Gazzelilerden korkuyor, 4-5 yaşındaki Gazzeli çocuklardan bile korkuyor" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından aktivistler kontrol için Adli Tıp Kurumuna götürüldü.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

TEMAD ŞUBESİ’NDEN ASTSUBAY HAKLARI İÇİN EŞ ZAMANLI BASIN AÇIKLAMASI

2025-10-04 15:14 - Genel

Milas’ta Zeytin Ağacı Sayısı Üçe Katlandı

2025-10-02 10:41 - Gündem

MARMARİS’TEN ANTALYA’YA TOHUM DESTEĞİ

2025-10-03 13:31 - Marmaris

Meclis’in yeni yasama yılı başladı

2025-10-01 15:16 - Gündem

Uyuşturucu operasyonunda bir tutuklama

2025-10-01 00:15 - Asayiş

GÖKOVA'NIN KALBİNE YAPILACAK TESİS TEPKİ ÇEKİYOR

2025-10-06 15:12 - Marmaris

AYŞE EYGİ U15 BALKAN ŞAMPİYONASI İÇİN KAMPTA

2025-10-04 12:31 - Spor

32. Uluslararası Muğla kültür ve sanat şenliği başladı

2025-10-03 09:40 - Kültür Sanat

Marmaris’te otelde patlama: 3 yaralı

2025-10-02 14:19 - Asayiş

Muğla’da "Bu kadarı olmaz" dedirten görüntüler: Fayton çeken ata alkol içirdiler

2025-10-06 16:28 - Asayiş

İlgili Haberler

Konya’da Filistin’e destek için sessiz yürüyüş

23:48 - Genel

Sumud Filosu’ndaki aktivist Abdullah Gündem: "Tüm dünya sesimiz duydu ve harekete geçti"

23:28 - Genel

AK Parti Kayseri İl Başkanı Okandan, ‘Kararlılık Yürüyüşü’ne katıldı

23:07 - Genel

Ardahan’da Gazze için konvoy düzenlendi

22:50 - Genel

Muş’ta binlerce kişiden Gazze’ye destek gösterisi

22:51 - Genel

Günün Manşetleri

Masaj salonuna fuhuş operasyonu: 5 gözaltı

15:55 - Asayiş

Rekor miktarda sentetik ecza yakalandı

15:41 - Asayiş

Şehit polis dualarla anıldı

15:26 - Asayiş

Silahlı saldırıda ölen mermer ustasının son paylaşımı üzdü

14:56 - Asayiş

10 çuval fındık getirene araba

14:37 - Ekonomi