?>

Talas Belediyesi’nden ‘Bilge Kral’ Aliya İzzetbegoviç’e anlamlı anma

TALAS BELEDİYESİ, BOSNA HERSEK’İN EFSANEVİ LİDERİ, ‘BİLGE KRAL’ OLARAK ANILAN ALİYA İZZETBEGOVİÇ’İ VEFATININ 22. YILINDA DÜZENLEDİĞİ ANLAMLI BİR PROGRAMLA ANDI.

Genel - 3 saat önce

Talas Belediyesi, Bosna Hersek’in efsanevi lideri, ‘Bilge Kral’ olarak anılan Aliya İzzetbegoviç’i vefatının 22. yılında düzenlediği anlamlı bir programla andı.

Kayseri Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik, akademisyenlerden sivil toplum kuruluşlarına, öğrencilerden şehir dışından gelen misafirlere kadar geniş bir katılımla gerçekleşti. Programda konuşan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, "Evimdeki 5 bin 500 kitabın bulunduğu kütüphanemin en önemli bölümünü Aliya İzzzetbegoviç’e ait kitaplar oluşturuyor" dedi.

Program, Aliya İzzetbegoviç’in hayatını ve mücadelesini anlatan özel bir video gösterimiyle başladı. Duygu dolu anlara sahne olan gösterimin ardından konuşan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, İzzetbegoviç’in düşünce dünyasının kendisi için özel bir yere sahip olduğunu belirtti.

"Aliya’nın kitapları kütüphanemin en değerli köşesinde"

Başkan Yalçın, gençlerle paylaştığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Aliya İzzetbegoviç’in 100. doğum yılında onu anmadan geçemezdik. Kütüphanemde 5 bin 500’e yakın kitap bulunuyor. En özel bölümünü ise merhum Aliya’nın kendi eserleri ve hakkında yazılmış kitaplar oluşturuyor. Her akşam bir makalesini okuduğumda bütün yorgunluğum gider. Gençlere tavsiyemdir, siz de Aliya’yı tanıyın, onun fikirleriyle büyüyün. Eğer aranızdan biri çıkıp ‘Ben Aliya İzzetbegoviç uzmanı olacağım’ derse, bundan büyük mutluluk duyarım."

Başkan Yalçın konuşmasında, Bosna Savaşı sırasında yaşanan acılara ve Türkiye’nin, özellikle de Kayseri’nin Bosna halkıyla kurduğu güçlü bağlara da değinerek, "1992-95 yıllarında Avrupa’nın ortasında yaşanan insanlık dramı hepimizi derinden sarstı. O dönemde bizler de harekete geçtik. Kayseri ile Mostar kardeş şehir oldu. Mostar Köprüsü’nün yapımında emeğimiz geçti. Gorajde’de cami yaptırdık, Mostar’da halk eğitim kursları düzenledik. Her hafta Kayseri’den kargo uçaklarıyla dikiş-nakış malzemeleri gönderiyorduk. Bugün Boşnak, Hırvat ve Sırpların aynı sınıfta eğitim görmesini sağlayan katkılarımızı orada takdirle anıyorlar" dedi.

Bosna’dan vefa

Başkan Yalçın ayrıca, Bosna halkının Türkiye’ye duyduğu vefayı da hatırlatarak, "6 Şubat depremlerinde kardeş şehir Kalesija’dan 10 bin 225 avro bağışta bulundular. Bu dostluk, gönül bağımızın en güzel göstergesidir" ifadelerini kullandı.

"Bilge liderin izinden yürümek hepimize düşen görevdir"

Programda konuşan Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Talas Belediyesi’ne teşekkür ederek, "Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç, hem İslam dünyasının hem insanlığın ortak vicdanıdır. Onun kısa ama derin sözleri, çağları aşan bir bilgelik taşır" dedi.

Başkan Yalçın’a teşekkür

Talas Kaymakamı İlyas Memiş ise konuşmasında, "Avrupa’nın ortasında yok edilmek istenen bir halkın yeniden dirilişinin sembolü olan Aliya İzzetbegoviç’i rahmetle anıyoruz. Böyle anlamlı bir programı düzenleyen Başkan Yalçın’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kayseri Bosna Türkleri Derneği Başkanı Ahmet Beyaz da, "Aliya’nın ‘Unutulan soykırım tekrarlanır’ sözü bizim hafızamızda her zaman yerini koruyor. Bu bilinci canlı tutan böylesi etkinlikler çok kıymetli" diyerek Başkan Yalçın’a şükranlarını sundu.

Bosna’dan gelen misafirlerle duygulu anlar

Programın son bölümünde Uluslararası Balkan Derneği Başkanı Hamza Yavuz moderatörlüğünde, Bosna Soykırımı Gazisi Emekli General Gazi Emir Kiliko ve akademisyen Prof. Dr. Samedin Kadic konuşmalar yaptı. Katılımcılar, Bilge Kral’ın hayatı, liderlik anlayışı ve düşünce mirası hakkında değerli bilgiler paylaştı.

Duygu dolu program, plaket takdimleriyle sona erdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ergun “gıda fiyatları el yakıyor, vatandaşın sofrasına ateş düşmüştür”

2025-10-16 12:44 - Ekonomi

Marmaris Devlet Hastanesi’nde MR cihazı hizmete girdi

2025-10-13 15:31 - Marmaris

Marmaris'ten Can Dostlara Dev Adım

2025-10-13 16:57 - Marmaris

Katil zanlısının yargılanmasına devam edildi

2025-10-14 17:35 - Asayiş

Marmarisli muhtar Ankara’da düzenlenen programa katıldı

2025-10-18 10:06 - Marmaris

Marmaris Siteler Mahalle Muhtarı Gülizar Pekpak’tan Ankara çıkarması

2025-10-16 15:55 - Marmaris

AK Parti Muğla İl Başkanlığı’na Cengizhan Güngör atandı

2025-10-17 19:32 - Gündem

Marmaris Meslek Okulları Teoriden Öteye Geçemiyor

2025-10-15 13:16 - Marmaris

Seydikemer’de bazı üzümlerde yasaklı aktif madde tespit edildi

2025-10-15 00:06 - Sağlık

Marmaris'te Avrupa Lezzetleri Sunuldu

2025-10-15 13:39 - Marmaris

İlgili Haberler

BAKUT’tan gerçeği aratmayan tatbikat

17:37 - Genel

Gazze’ye destek devam ediyor

17:27 - Genel

Malatya’da koordineli çözüm süreci

17:12 - Genel

Hasanağa Mahallesi Kadın Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği hizmete açıldı

17:01 - Genel

Mobilya sektörünün lideri Bellona, yeni mağazasını Payas’da açtı

16:52 - Genel

Günün Manşetleri

Vıctorıa’s Secret Melekleri Podyuma Büyük Dönüş Yaptı

14:29 - Kültür Sanat

IHSA 2025’te Afet Sonrası Yerel Müdahale Konuşuldu

14:19 - Gündem

Babasını tüfekle öldüren zanlı adliyeye sevk edildi

13:50 - Asayiş

’İntihar etti’ diyen eşi, şimdi cinayetten yargılanacak

13:25 - Asayiş

Kazada ağır yaralanan çocuk hayatını kaybetti

12:12 - Asayiş