?>

Telefonda engelli bireyin hayatını kurtaran 112 personeli aileyi ziyaret etti

Osmaniye ilk yardım 112

İnsan - 14 saat önce

Osmaniye’de yediği erik nefes borusuna kaçan engelli Erkan Asker’in telefonda tarif ettiği ilk yardım müdahalesiyle hayatını kurtaran Acil Tıp Teknisyeni Öznur Bolat, Asker ailesini evinde ziyaret etti.

Osmaniye’nin Kırıklı köyünde ikamet eden 29 yaşındaki hidrosefali hastası Erkan Asker’in boğazına erik kaçtı. Hastanın annesinin 112 Çağrı Merkezini araması üzerine çağrıyı karşılayan Acil Tıp Teknisyeni Öznur Bolat, adrese ambulans gönderdikten sonra anneyi yönlendirerek hastanın boğazına takılan eriğin çıkmasını sağladı. Telefonda tarif ettiği ilk yardım müdahalesiyle Erkan Asker’in hayatını kurtaran Acil Tıp Teknisyeni Öznur Bolat, Asker ailesini evlerinde ziyaret etti. Çağrıyı yapan Erkan Asker’in annesi, oğlunun tekrar hayata tutunmasını sağlayan Bolat’a teşekkür etti.

"İlk yardım müdahalesi sonrası annenin rahatlamasıyla ben de rahatladım" diyen Acil Tıp Teknisyeni Öznur Bolat, "O gün çağrıyı karşıladığımda gelen çağrının bir yabancı cisim aspirasyonu olduğunu anladım. Anne aslında ambulanstan ziyade bir yardım çağrısıydı, çünkü yönlendirilmek istiyordu. Çocuğunun 28 yaşında engelli olduğunu, boğazına erik kaçtığını söyledi. Nefes alıp almadığını sordum. Nefes alamadığını, hatta morarmaya başladığını söyledi. O an hemen ambulans yönlendirirken bir yandan da kendisine ilk yardım müdahalesinde bulundurmaya başladım. Anneye telefonunu hoparlöre almasını ve yakın bir yere koymasını, çocuğunu bir eliyle göğsünü desteklerken, diğer elinin ayasıyla iki kürek kemiğinin arasına 5 kez vurmasını söyledim. Anne de dediklerimi yaptı. Nefes alıp almadığını sorduğumdaki sesi de geliyordu zaten, nefes alır gibi oldu ama yabancı cisim çıkmamıştı. Bu nedenle hemen çocuğun arkasına geçmesini, iki koluyla çocuğun belini sarmasını, bir eliyle yumruk yapıp midesinin üzerine yani göbek deliğinin 1-2 santim üst kısmına koymasını söyledim. Diğer eliyle de yumruk yaptığı elini sarmasını, bir yandan kendine doğru çekerken diğer yandan mide üzerine koyduğu yumruk yaptığı eliyle baskı uygulamasını söyledim. Bunu anne yaptığında 2-3 kez tekrarladıktan sonra yabancı cismin çıktığını söyledi. Nefes alıp almadığını sorduğumda, ’Evet nefes alıp veriyor, kendine geldi’ dedi. O an annedeki rahatlamayla birlikte ben de çok mutlu oldum, ben de rahatladım. Bugün Erkan kardeşimizi ziyarete geldik. O gün yaptırdığım ilk yardım müdahalesi sonrasında işte Erkan kardeşimizi böyle sağlıklı, mutlu bir şekilde karşımızda görmek beni de mutlu etti" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Erzincan’da arı paniği

2025-06-28 13:58 - Gündem

Kuşadası plajlarına son model kum temizleme aracı

2025-06-30 17:42 - Gündem

Denizlerin akciğerleri nefes alacak

2025-06-27 09:53 - Gündem

KKTC Uçuşlarındaki Fiyat Ayrımcılığı TBMM'de

2025-06-27 15:34 - Gündem

Kocası tarafından balkondan atıldığını öne süren öğretmen felç kaldı

2025-06-29 14:19 - Asayiş

Yenipazar Koyunlar’da çalışmalar devam ediyor

2025-06-27 09:44 - Gündem

CHP'den AK Parti'ye "Boş Salon" Eleştirisi

2025-06-30 10:10 - Gündem

ORTAKENT YAHŞİ YALISI'NDA KALPLERİ ISITAN ÖRDEK DOSTLUĞU

2025-06-26 21:58 - İnsan

Düğün konvoyundan atılan meşale yangın çıkardı

2025-06-29 00:59 - Asayiş

SÜDGE Eğitimindeki Aksaklıklar Meclis Gündeminde

2025-07-02 14:26 - Gündem

İlgili Haberler

DTSO üyelerine ekonomik son gelişmeler aktarıldı

00:22 - İnsan

BAGFAŞ kurucusu Recep Gencer Bandırma’da son yolculuğuna uğurlandı

21:48 - İnsan

Çorum’da asırlardır süren gelenek yaşatıldı: 30 çocuk için sünnet şöleni düzenlendi

21:06 - İnsan

Vali Özkan: "Gelecek nesillerimizin korunması en önemli hedefimizdir"

19:23 - İnsan

Çorum’da mobil süt sağım makinesi dağıtıldı

18:30 - İnsan

Günün Manşetleri

Boy Uzatma Ameliyatıyla 10 Santimetreye Kadar Uzama İmkanı

10:29 - Sağlık

Yangından Etkilenen Hayvanlara Yardım Eli

10:27 - İnsan

Ayçiçeği Tarlaları Doğal Düğün Stüdyosu Oldu

09:56 - İnsan

Ayçiçeği Tarlalarına Çekirge İstilası

09:44 - Gündem

Scootera binen çocuğun üzerinden otomobil geçti

09:33 - Asayiş