?>

TOGÜ Hastanesinde PET-BT C-cihazı ile kanser tanısında yeni dönem

Tokat gaziosmanpaşa üniversitesi hastanesinde pet-bt cihazı sayesinde kanser tanı ve tedavisinde büyük kolaylık sağlanıyor.

Sağlık - 1 yıl önce

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesinde PET-BT cihazı sayesinde kanser tanı ve tedavisinde büyük kolaylık sağlanıyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Özge Ulaş Babacan, 2024 yılı itibarıyla hastane bünyesinde kazandırılan PET-BT cihazının önemini ve kullanım alanlarını anlattı. Babacan, bu cihaz sayesinde artık Tokat ve çevre illerdeki hastaların tanı ve tedavi süreçleri için başka illere gitmek zorunda kalmadığını belirtti. PET ve BT teknolojilerinin birleşimi olan hibrit görüntüleme sistemi, özellikle kanser hastalarının tanısında ve kemoterapi ile radyoterapi sonrası tedaviye verilen yanıtın değerlendirilmesinde büyük kolaylık sağlıyor. “Radyasyon kısa sürede vücuttan atılıyor” PET-BT çekimlerinde hastalara radyoaktif madde uygulandığını söyleyen Babacan, verilen maddenin düşük dozda olması nedeniyle kısa sürede vücuttan atıldığını ifade etti. Çekim sonrasında hastaların, özellikle hamile ve çocuklardan bir gün uzak durmaları gerektiğini vurguladı. Babacan, bol su tüketiminin radyasyonun vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olduğunu da ekledi. “Yüzde 95 oranında tüm kanser türlerinde kullanılıyor”

Dr. Özge Ulaş Babacan, bu ileri teknolojiye sahip cihazın Türkiye’de yalnızca birkaç hastanede bulunduğunu, bunlardan birinin de Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi olduğunu söyledi. Babacan, cihazın yaklaşık yüzde 90-95 oranında tüm kanser türlerinde kullanılabildiğini belirtti. Ancak, prostat kanseri ve nöroendokrin tümörlerde kullanılan radyoaktif maddenin şu anda hastanelerinde bulunmadığını dile getiren Babacan, bu tür vakalar için hastaların başka şehirlere gitmek zorunda kaldığını ifade etti. Yakın zamanda bu tür hastalıkların da çekimlerinin yapılabileceğini müjdeleyen Babacan, bu alanda gerekli çalışmaların başladığını açıkladı. “TOGÜ’den yeni müjdeler”

Babacan ayrıca, tiroid kanserinde kullanılan ve halk arasında "atom tedavisi" olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisinin de çok yakında hastanede uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Prostat kanseri ve nöroendokrin tümörlerde kullanılan lutesyum tedavisini de yakın zamanda verebileceklerini belirtti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Selma Sonat’a Yaşam Boyu Onur Ödülü

2024-09-05 14:38 - Kültür Sanat

EGE VE AKDENİZ’İ KUCAKLAYAN ŞEHİR MUĞLA

2024-09-07 12:44 - Turizm

Taşkın: "Taştepe’yi sabır ve gayretle yeniden inşa edeceğiz"

2024-09-05 14:16 - Siyaset

DERİ VE SEDEF HASTALIĞINA MARMARİS’TE BEDAVA TEDAVİ 

2024-09-04 11:11 - Marmaris

YANGIN RÜZGARIN ETKİSİ İLE BÜYÜDÜ

2024-09-07 16:21 - Asayiş

Muğla’daki yangın yolu kapattı

2024-09-07 16:08 - Asayiş

Medeniyetler ve şehzadeler şehri: Amasya

2024-09-05 14:03 - Gezi

Muğla’da orman yangını

2024-09-07 13:22 - Asayiş

Sonat ve Efekan yaşam boyu ödüllerini aldı

2024-09-10 11:58 - Magazin

Narin’in cesedini dereye bırakan N.B.’nin, tutuklu Salim Güran tarafından ’tehdit edildiği’ iddiası

2024-09-10 23:54 - Asayiş

İlgili Haberler

Aydın’da bir yılda 6 milyon 975 bin hasta muayenesi gerçekleştirildi

13:06 - Sağlık

OMÜ Hayvan Hastanesi 2025’te 30 bin 842 hastaya hizmet verdi

12:47 - Sağlık

Kışla birlikte gelen göz enfeksiyonlarına dikkat

12:55 - Sağlık

Yüksekova’da 2026’nın ilk bebeği "Rojevin" oldu

12:37 - Sağlık

Kapalı köy yolu açıldı, 72 yaşındaki hasta hastaneye ulaştırıldı

11:41 - Sağlık

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan