?>

TOGÜ tohumluk patates üretimine başlıyor

TOGÜ REKTÖRÜ PROF. DR. FATİH YILMAZ TESİSTE İNCELEME YAPTI

Ekonomi - 1 saat önce

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde kurulan Patates Mini Yumru Üretim Tesisi ile yıllık 50 ton sertifikalı tohumluk patates üretilerek bölgenin ve Türkiye’nin kaliteli tohumluk ihtiyacına katkı sağlanması hedefleniyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Bedrettin Karan’ın yürütücülüğünü üstlendiği ‘Milli patates çeşitlerinden doku kültürü tekniği ile temel tohumluk üretimi’ projesi kapsamında Patates Mini Yumru Üretim Tesisi kuruldu. TOGÜ, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanlığı ve Tokat Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nin destekleriyle hayata geçirilen proje kapsamında kurulan tesisi; TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rasim Koçyiğit, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Gerçekçioğlu, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Adem Yağcı ile öğretim üyeleri ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Proje kapsamında kurulumu tamamlanan tesis, çevre düzenleme çalışmalarının ardından Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerine başlayacak. Tesiste, bölgenin sertifikalı, hastalıklardan ari, yüksek verim ve kalite özelliklerine sahip tohumluk patates ihtiyacının karşılanmasına yönelik temel tohumluk üretimi gerçekleştirilecek. Bunun yanında, Türkiye genelinde üretimin yaygınlaştırılmasına katkı sunacak tatlı patates üretim materyalleri de yetiştirilecek. Ziraat Fakültesi bünyesinde tescil edilen iki milli patates çeşidinin temel tohumluk üretiminin yapılacağı tesiste, aynı zamanda yürütülecek ıslah çalışmalarıyla yeni milli patates çeşitlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Yıllık 50 ton sertifikalı tohumluk patates üretim ve dağıtım kapasitesine sahip olması planlanan tesisin, hem Tokat’ın hem de Türkiye’nin kaliteli ve sağlıklı tohumluk patates ihtiyacının karşılanmasına önemli katkılar sunması bekleniyor. İnceleme ziyareti sırasında proje ekibi, tesiste yürütülecek üretim süreçleri, doku kültürü teknikleri ve geleceğe yönelik hedefler hakkında katılımcılara bilgi verdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "2025 yılında Pakistan ile ticaret hacmimiz 1,2 milyar dolara ulaştı"

2026-07-04 14:45 - Ekonomi

Anahtar Parti Kırşehir İl Başkanı Kaya: "Çarşıdaki sessizlik hepimizi düşündürmeli"

2026-07-03 14:14 - Siyaset

Marmariste CHPli Vekillerden Demokrasi Mesajı

2026-07-03 20:30 - Marmaris

MARMARİS'TE HURDA ARAÇLAR TOPLANIYOR!

2026-07-03 14:48 - Marmaris

Edirne’de 665’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali’nde Melek Mosso sahne aldı

2026-07-05 06:04 - Magazin

Marmaris’te sahile erkek cesedi vurdu

2026-07-04 13:23 - Asayiş

MEAH uzmanından ’güneş’ uyarısı

2026-07-04 12:02 - Sağlık

BODRUM’DA KONSER MARATONU BAŞLIYOR

2026-07-04 16:35 - Magazin

Kayseri Elit Voleybol Kulübü tüm faaliyetlerini sonlandırdı

2026-07-04 09:10 - Spor

"Tepecik Yaz Şenlikleri" başladı

2026-07-03 20:38 - Magazin

İlgili Haberler

İncirde bereketin sırrı tellere asılıyor

13:22 - Ekonomi

Sarıgöl’de yaprak fiyatları 35-40 TL’ye geriledi

13:04 - Ekonomi

Şahinbey’de çiftçiler buğday hasadından memnun

12:48 - Ekonomi

AB’ye vergisiz e-ihracatta ilk adım: "Türkiye’nin ilk elektronik A.TR belgesini düzenleyerek e-ihracatta tarihi bir ilke imza attık"

12:46 - Ekonomi

Aydın’da kooperatifçilik paydaşları AYTO’da buluştu

12:46 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Şehit aileleri ve gazilerden aşure hayrı

16:13 - İnsan

Genç eczacıların mezuniyet sevinci

15:52 - Eğitim

Sıcak havalara karşı hayati uyarı

15:48 - Sağlık

Ticari araç, çıkmaz sokağa girdi bahçeye düşmesine ramak kaldı

15:44 - Asayiş

Erzurumspor FK’nın Süper Lig fikstürü belli oldu

15:35 - Spor