?>

Topkapı Sarayı’nın dünyaca ünlü saat koleksiyonunun kapıları vatandaşların ziyaretine açıldı

TOPKAPI SARAYI’NIN SEÇKİN SAAT KOLEKSİYONUNDAKİ 300’Ü AŞKIN ESER, "TOPKAPI SARAYI’NDA ZAMAN VE SANAT" TEMASIYLA BİR ARAYA GETİRİLDİ. OSMANLI USTALARININ ESERLERİ İLE AVRUPA’NIN EŞSİZ ÖRNEKLERİ İLK KEZ KAPSAMLI BİR SEÇKİYLE SAAT MÜZESİ’NDE ZİYARETÇİLERE AÇILDI.

Genel - 8 ay önce

Topkapı Sarayı’nın seçkin saat koleksiyonundaki 300’ü aşkın eser, "Topkapı Sarayı’nda Zaman ve Sanat" temasıyla bir araya getirildi. Osmanlı ustalarının eserleri ile Avrupa’nın eşsiz örnekleri ilk kez kapsamlı bir seçkiyle Saat Müzesi’nde ziyaretçilere açıldı.

Millî Saraylar Başkanlığı’na bağlı Topkapı Sarayı’nın dünyanın sayılı koleksiyonları arasında gösterilen saatleri, Has Ahırlar bölümünde oluşturulan Saat Müzesi’nde yeniden hayat buldu. Saray’ın 2. avlusunda yer alan Müze, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin teşrifleriyle açıldı. Özgün yapısı korunan ve modern sergileme tekniklerine göre düzenlenen müzede saat koleksiyonunun yüzde 80’i ilk kez özel bir seçki halinde ziyaret edilebilecek. Saat Müzesinde, Osmanlı dönemi saat ustalarından Ahmed Eflaki Dede ve Süleyman Leziz’in imzasını taşıyan eserlerin yanı sıra Sultan 2. Abdülhamid’e armağan edilen Rus yapımı ‘grifon’ figürlü masa saati, duvar saatleri, dönemin teknolojik yeniliklerini temsil eden oturtma saatler ve dünyada benzeri bulunmayan cep saatleri gibi nadide örnekler yer alıyor.

Zengin koleksiyon, tematik yerleşim

Topkapı Sarayı Saat Müzesi’nde bir araya getirilen eserler, Türk Saatleri, Boy Saatleri, Duvar Saatleri, Cep Saatleri, Masa Saatleri, Oturtma Saatler, Dekoratif Formlu Saatler, Ölçüm Aletleri ile Atölye ve Tamir Aletleri gibi tematik başlıklar altında sınıflandırılıyor. Türk saatçiliğine adanmış özel bölümde Osmanlı ustalarının tüm eserleri ilk kez ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Vitrinlerde teknoloji ve tasarım bir arada

Saat Müzesi’nde yer alan eserler, mekanik yapıları ve estetik detaylarına göre özel olarak tasarlanmış vitrinlerde sergileniyor. Yaklaşık 3 buçuk metre yüksekliğindeki boy saatleri için özel teşhir alanları üretildi. Ağır oturtma saat ve altlıkları için özel kaideler tasarlandı. Cep saatleri bölümü ise spiral düzende asılmış eserleri ve vitrin önündeki dijital bilgilendirme ekranlarıyla yenilikçi bir anlayışla tasarlandı. Her bir saat, yüksek çözünürlüklü görsellerle eşleşen dijital etiketler üzerinden ziyaretçiye tanıtılıyor.

Zamanın izleri bugüne taşınıyor

Milli Saraylar Başkanlığı tarafından yürütülen kapsamlı çalışma, Topkapı Sarayı Saat Koleksiyonu’nu adeta yeniden canlandırdı. İlk kez bu kadar kapsamlı bir yaklaşımla sergilenen eserler, teknik özellikleri, tarihi bağlamları ve sanatsal detaylarıyla bütünlüklü bir anlatım içeriyor. Bu büyük müze projesi sayesinde, zamanın izleri bugünün ziyaretçileriyle buluşuyor. Müze, Topkapı Sarayı’nın kapalı olduğu salı hariç her gün 09.00 - 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Polis memuru kalbine yenik düştü

2025-11-05 00:09 - Asayiş

Ünlü sanatçı Ümit Besen, engelli hayranını mutlu etti

2025-11-04 13:25 - Magazin

Mehmet Çevik Bursa’da sahneyi yıktı geçti: "Benim sahnemde cadılara yer yok"

2025-11-02 12:48 - Magazin

MİLLETVEKİLİ ERGUN “KAĞIT ÜSTÜNDE İŞSİZLİK DÜŞÜYOR SOKAKTA GERÇEK İŞSİZLİK YÜKSELİYOR”

2025-11-03 12:11 - Genel

Belediye Çalışanı İş Kazasında Hayatını Kaybetti

2025-11-06 18:28 - Asayiş

Cumhuriyet Balosu Sonrası ADD’ye Üye Akını

2025-11-06 15:16 - Marmaris

Bodrum’da çevreyi kirleten firmalara ağır ceza

2025-11-06 14:41 - ÇEVRE

PROF. DR. METİN ERGUN’DAN YENİ YIL ZAMLARINA TEPKİ: “VATANDAŞIN CEBİNE BİR DARBE DAHA”

2025-11-05 11:15 - Ekonomi

Galatasaray, Ajax’ı deplasmanda yenen ilk Türk takımı oldu

2025-11-06 01:11 - Spor

UEFA Avrupa Ligi: Viktoria Plzen: 0 - Fenerbahçe: 0

2025-11-07 01:00 - Spor

İlgili Haberler

Çin Büyükelçisi, Fethiye’de güvercin uçurdu

17:59 - Genel

NATO Zirvesi’nde Anadolu mutfağının seçkin yemeklerini yapan şef konuştu

17:54 - Genel

ERÜ Tıp Fakültesi 52. dönem mezunlarını verdi

17:39 - Genel

Kiralık araçların 60 gün otoparka çekilmesi işletmeleri zora soktu

17:06 - Genel

Vali Ustaoğlu 15 Temmuz şehitlerinin ailelerini ziyaret etti

16:23 - Genel

Günün Manşetleri

Şehit aileleri ve gazilerden aşure hayrı

16:13 - İnsan

Genç eczacıların mezuniyet sevinci

15:52 - Eğitim

Sıcak havalara karşı hayati uyarı

15:48 - Sağlık

Ticari araç, çıkmaz sokağa girdi bahçeye düşmesine ramak kaldı

15:44 - Asayiş

Erzurumspor FK’nın Süper Lig fikstürü belli oldu

15:35 - Spor