?>

Toraman: “Mücadelesi zor, yayılımı çok hızlı bir zararlı ile karşı karşıyayız”

Kahverengi kokarca

Ekonomi - 5 ay önce

Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) Meclis Başkanı Hacı Toraman, “Mücadelesi zor, yayılımı ise çok hızlı bir zararlı ile karşı karşıyayız. Tarım ürünlerinin neredeyse tamamına zarar veren kahverengi kokarcanın fındığı da büyük anlamda tehdit etmesi hem bölgemiz hem de ülkemiz ekonomisini olumsuz etkileyecektir” dedi.

Giresun’da düzenlenen “Fındık Kokarca Zararlısı ile Mücadele Toplantısı”na, Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz’ı temsilen katılan Meclis Başkanı Hacı Toraman, kokarcanın Çarşamba Ovası’nda tarım ürünlerine verdiği zarara dikkat çekti. Toplantıda borsanın görüşlerini bildiren ÇTB Meclis Başkanı Toraman, Karadeniz Bölgesi’ni etkisi altına alan ve başta fındık olmak üzere birçok tarım ürününde mahsul kayıplarına yol açan kahverengi kokarca zararlısının 2024 yılı hasadına verdiği zararın boyutlarını vurguladı. Toraman, “Çarşamba bölgesinin deniz seviyesinde kalan kesimlerinin neredeyse tamamını etkisi altına almış olan; mücadelesi zor, yayılımı ise çok hızlı bir zararlı ile karşı karşıyayız. 2023 yılında acil eylem planı ile toplandığımız bu sorunun sonuçlarını 2024 hasadında maalesef ki tüm üreticilerimiz ve sanayicilerimiz ile birlikte yaşadık. Tarım ürünlerinin neredeyse tamamına zarar veren kahverengi kokarcanın fındığı da büyük anlamda tehdit etmesi hem bölgemiz hem de ülkemiz ekonomisini olumsuz etkileyecektir. Türkiye’nin önemli bir ihraç ürünü olan katma değere sahip Türk fındığını korumak adına oda, borsa ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz ile istişare içerisinde olmak büyük ekonomik kayıpların önlenmesinde yol haritası olacaktır. 2023 yılından itibaren yaptığımız mücadele çalışmalarının daha da hızlandırılarak devam etmesi için çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

Toplantıya ayrıca, ÇTB Yönetim Kurulu Üyesi Sezai Atsan, Genel Sekreter Sercan Yaşar ve Meclis Üyesi Mehmet Çalışkan katıldı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Samsun’da 1 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-22 00:40 - Asayiş

Mersin’de tırın gizli bölmelerinde 43 kilo 720 gram metamfetamin ele geçirildi

2025-01-23 15:08 - Asayiş

Bodrum FK, Enis Bardhi’yi kadrosuna kattı

2025-01-24 16:38 - Spor

Abdülkerim Bardakcı, 4. golünü kaydetti

2025-01-21 20:30 - Spor

BODRUM FK, ENİS BARDHİ'Yİ KADROSUNA KATTI

2025-01-24 16:51 - Spor

Muğla’daki barajların doluluk oranı yüzde 71

2025-01-20 10:32 - Gündem

MARMARİS’TEKİ 41 KUYULARIN GİZEMİ HALA ÇÖZÜLEMEDİ  

2025-01-20 14:38 - Marmaris

MARMARİS TARİHİNDE İLK KEZ SÖMESTİRDE BOŞ KALDI

2025-01-22 12:59 - Marmaris

Mersin’de 3. Nergis Şenliği düzenlendi

2025-01-20 09:59 - Kültür Sanat

YARIM SAATLİK ELAZIĞ-HARPUT YOLU 8 DAKİKAYA DÜŞTÜ

2025-01-25 15:58 - Ulaşım

İlgili Haberler

Van TSO üreticilerin yanında

20:27 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat, Uluslararası Nakliyeciler Derneği üyeleriyle bir araya geldi

19:53 - Ekonomi

Türkiye’de kahverengi kokarcaya karşı 1 milyondan fazla samuray arısı salınımı yapılacak

18:44 - Ekonomi

Karabük’te trafiğe kayıtlı araç sayısı 82 bin 82 oldu

17:28 - Ekonomi

Karabük’te Mayıs ayında 265 konut satıldı

17:15 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yemek Ateşi Felakete Neden Oldu

15:57 - Asayiş

Tıbbi Malzeme Skandalına Açıklama

15:36 - Sağlık

Kafasından bıçaklanan genç hayatını kaybetti

15:32 - Asayiş

Sürücünün Uyuklaması Aileyi Hastanelik Etti

15:27 - Asayiş

Evinde Ölü Bulunan Kadının Eşi İçin Aramalar Sona Erdi

15:22 - Asayiş