?>

Trafik sigortasında yeni dönem: Hasar tutarı ve değer kaybı aynı anda hesaplanacak

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ (TOBB) SİGORTA EKSPERLERİ İCRA KOMİTESİ BAŞKANI AHMET NEDİM ERDEM

Ekonomi - 2 saat önce

Trafik sigortası uygulamalarında değer kaybı tazminatı hasar tutarı ile birlikte aynı dosya içerisinde hesaplanacak. 1 Temmuz’da yürürlüğe giren uygulama ile hak sahiplerinin hasar tutarından ayrı olarak, değer kaybı için yeniden bir süreç başlatmasına gerek kalmadı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından, trafik sigortalarındaki değer kaybı kaynaklı uyuşmazlıkların azaltılması, tazminat süreçlerinin daha etkin adil ve hızlı şekilde yürütülmesi amacıyla hayata geçirilen eylem planı kapsamında değişikliğe gidildi. Buna göre araçlarda meydana gelen değer kaybı tazminatlarının hesaplanması artık hasar ekspertiz sürecinin ayrılmaz bir parçası haline geldi.

1 Temmuz’da yürürlüğe giren uygulama ile birlikte, eksper tarafından araç üzerinde gerçekleştirilen teknik inceleme sonucunda yalnızca hasar tutarı değil, aynı zamanda araçta meydana gelen değer kaybı da gerçek zarar ilkesi çerçevesinde aynı dosya içerisinde hesaplanacak. Böylece hak sahiplerinin değer kaybı tazminatı için ayrıca yeni bir süreç başlatmalarına gerek kalmadan, zararlarının daha kısa sürede, daha şeffaf ve daha etkin şekilde karşılanması mümkün olacak.

Gerçek zarar ilkesi esas alınacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Ahmet Nedim Erdem, konuya ilişkin yaptığı açıklamada yeni uygulamanın yalnızca teknik bir mevzuat değişikliği olmadığını, aynı zamanda hak sahiplerinin gerçek zararlarının adil, objektif ve hızlı şekilde karşılanmasını amaçlayan önemli bir sistem dönüşümü olduğunu ifade etti.

Ahmet Nedim Erdem, uzun yıllardır değer kaybı hesaplamaları konusunda farklı yöntemlerin uygulanmasının, farklı tazminat tutarlarının ortaya çıkmasına ve çok sayıda hukuki uyuşmazlığa neden olduğuna işaret etti.

"Hasar ve değer kaybı aynı anda hesaplanacak"

SEDDK tarafından yürürlüğe konulan yeni düzenleme konusunda tüm eksperler nezdinde uygulama birliği sağlandığını ifade eden Erdem şunları söyledi:

"Böylece aynı nitelikteki hasarlar için farklı sonuçlar doğmasına neden olan uygulama farklılıkları ve benzer dosyalarda farklı tazminat tutarlarının ortaya çıkması önemli ölçüde engellendi. Hasar ve değer kaybı aynı anda hesaplanacak. Yeni sistem kapsamında sigorta eksperi; aracın fiziksel hasarını, onarım yöntemini, değişen ve onarılan parçaları, önceki hasar durumunu, aracın genel teknik özelliklerini yerinde inceleyerek hasar raporunu düzenleyecek ve aynı süreç içerisinde araçta oluşan değer kaybını da hesaplayacak. Böylece, değer kaybı hesaplaması, hasardan bağımsız ikinci bir süreç olmaktan çıkmış oldu. Teknik incelemeye dayanan hasar tespiti ile bütünleşik bir ekspertiz sürecine dönüştü. Hak sahipleri ayrı bir başvuru yapmayacak, tazminata daha hızlı ulaşacak. Yeni uygulamayla birlikte eksper ataması yapılan dosyalarda hak sahiplerinin ayrıca değer kaybı tazminatı için yeni bir başvuru yapmalarına gerek kalmamakta. Bu düzenleme; işlem sürelerini kısaltacak, gereksiz başvuruları ortadan kaldıracak ve uyuşmazlıkların önemli ölçüde azalmasına katkı sağlayacak."

"Eksperlerin sorumluluğu yalnızca hasarın tespitiyle sınırlı olmayacak"

TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi tarafından, yeni sistemin ülke genelinde aynı standartlarla uygulanabilmesi amacıyla kapsamlı teknik çalışmalar gerçekleştirildiğini belirten Erdem, "Yeni uygulamayla birlikte eksperlerin sorumluluğu yalnızca hasarın tespitiyle sınırlı olmayacak; aynı zamanda araçta meydana gelen ekonomik değer kaybının bilimsel ve teknik esaslara göre gerekçeli olarak hesaplanmasını da kapsayacak. İcra Komitemiz tarafından hazırlanan uygulama esasları ile; gerçek zarar ilkesinin nasıl uygulanacağı, teknik inceleme kriterleri, değer kaybı hesaplama yöntemi, raporlama standartları, hesaplamalarda esas alınacak objektif veriler de ayrıntılı şekilde belirlendi ve tüm sigorta eksperlerine duyuruldu. Ayrıca konuya ilişkin mesleki eğitim faaliyetleri düzenlendi. Bu çalışmalar sayesinde Türkiye genelinde görev yapan sigorta eksperleri ortak teknik standartlar çerçevesinde hesaplama yapacak, hak sahipleri de teknik, objektif, adil ve gerçek değer kaybı tazminatına hızlıca kavuşacaklar" açıklamasında bulundu.

40 bin lira altındaki hasarlarda da eksper talep edilebilecek

2026 yılı uygulamasında 40 bin lirayı aşan trafik sigortası hasarlarında sigorta şirketi tarafından eksper görevlendirilmesinin zorunlu olduğunu bildiren Erdem, bu tutarın altında kalan hasarlarda ise hak sahiplerinin başvurusu üzerine sigorta şirketinin bir gün içerisinde eksper görevlendirip görevlendirmeyeceğine karar verdiğine işaret etti.

"Hiçbir sigorta eksperi; telefonla arayarak değer kaybı tahsil edeceğini söylemez"

Vatandaşları dolandırıcılık girişimlerine karşı da uyaran Erdem, "Hiçbir sigorta eksperi; telefonla arayarak değer kaybı tahsil edeceğini söylemez, vekaletname istemez, dava açılması için yönlendirme yapmaz ve tazminat tahsil edeceğini vaat etmez. Vatandaşlarımızın bu tür girişimlere kesinlikle itibar etmemeleri ve gerekli durumlarda ilgili resmi mercilere başvurmalarını önemli hatırlatmak isterim" diye konuştu.

TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Ahmet Nedim Erdem, TOBB SEİK’in SEDDK ile tam uyumlu şekilde süreçleri yöneteceğini de sözlerine ekledi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "2025 yılında Pakistan ile ticaret hacmimiz 1,2 milyar dolara ulaştı"

2026-07-04 14:45 - Ekonomi

Anahtar Parti Kırşehir İl Başkanı Kaya: "Çarşıdaki sessizlik hepimizi düşündürmeli"

2026-07-03 14:14 - Siyaset

Köyceğizli Kanocudan Kanada'da Çifte Final

2026-07-03 11:14 - Spor

Marmariste CHPli Vekillerden Demokrasi Mesajı

2026-07-03 20:30 - Marmaris

Artan bağlama ücretleri tekneleri açık denize yöneltti

2026-07-02 17:12 - Marmaris

Akın Coşkunlar'dan Kaymakam Kaya'ya Veda

2026-07-03 11:22 - Marmaris

MARMARİS'TE HURDA ARAÇLAR TOPLANIYOR!

2026-07-03 14:48 - Marmaris

Marmaris’te sahile erkek cesedi vurdu

2026-07-04 13:23 - Asayiş

MEAH uzmanından ’güneş’ uyarısı

2026-07-04 12:02 - Sağlık

Edirne’de 665’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali’nde Melek Mosso sahne aldı

2026-07-05 06:04 - Magazin

İlgili Haberler

Zeytinler büyüyor, Milas kazanıyor

14:49 - Ekonomi

DTO Başkanı Erdoğan: "Denizli’miz üretmeye, ihracat yapmaya ve büyümeye devam ediyor"

14:52 - Ekonomi

Milli enerjinin Trakya üssü: Günde 200 bin metreküp yerli doğalgaz

14:45 - Ekonomi

Rize’de şehir içi su şebekesine 100 milyon Euroluk çözüm

14:07 - Ekonomi

Eksim Holding 40. yılında yeni dönem pazarlama ve iletişim vizyonunu paylaştı

13:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Eşine silah fotoğrafı gönderen koca gözaltına alındı

15:26 - Asayiş

Türk vatandaşı ceplerine sakladığı 150 bin euroyla yakalandı

15:22 - Asayiş

Motosikleti satsa ödeyemez: Polisten kaçış, 394 bin 211 TL’ye mal oldu

15:20 - Asayiş

Sefo, festivalde müzikseverlere unutulmaz anlar yaşattı

14:43 - Kültür Sanat

Beşiktaş’ta Ersin Destanoğlu ile yollar ayrıldı

14:42 - Spor