?>

Türbe Arkası’nda dev tarihi dönüşüm devam ediyor

KONYA’NIN MERKEZ KARATAY İLÇE BELEDİYESİ’NİN TÜRBE ARKASI KENTSEL YENİLEME PROJESİ KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR. TAMAMLANAN VE DEVAM EDEN YATIRIMLARLA MEVLANA TÜRBESİ ÇEVRESİNDEKİ TARİHİ DOKU, ÖZGÜN KİMLİĞİ KORUNARAK YENİDEN HAYAT BULUYOR.

Kültür Sanat - 2 saat önce

Konya’nın merkez Karatay İlçe Belediyesi’nin Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Tamamlanan ve devam eden yatırımlarla Mevlana Türbesi çevresindeki tarihi doku, özgün kimliği korunarak yeniden hayat buluyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi iş birliğinde yürütülen Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi kapsamında, Mevlana Türbesi çevresindeki tarihi miras geleceğe taşınıyor. Türkiye’nin en büyük ihya projeleri arasında yer alan proje, etaplar halinde hayata geçirilerek bölgenin tarihi ve kültürel kimliğini yeniden canlandırıyor. Tarihi yapılar özgün mimarisiyle yeniden hayat buluyor

Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi’nin ilk etabında yapımı tamamlanan Karatay Arastası’nın ardından, ikinci etapta yer alan Aziziye Mahallesi’ndeki 6 tescilli tarihi yapının rekonstrüksiyon çalışmalarında önemli mesafe kat edildi. Projenin üçüncü etabını oluşturan ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Mevlevi Dergahı’nın yapımı da sürüyor. Tescilli yapılarda geleneksel yapı teknikleri kullanılıyor

Projenin ikinci etabı kapsamında Karatay Belediyesi tarafından yürütülen rekonstrüksiyon çalışmalarıyla Türbe Arkası’nın tarihi dokusu, özgün mimari anlayışla ayağa kaldırılıyor. Aslına uygun şekilde inşa edilen yapılar, tamamlandığında Karatay Arastası ile bütünleşerek bölgenin tarihi kimliğini güçlendirecek, Konya’nın kültür ve turizm hayatına da önemli katkılar sağlayacak. Projeyle birlikte geleneksel Konya sivil mimarisinin önemli örnekleri yeniden hayat buluyor. Her yapı, özgün mimari karakterine sadık kalınarak inşa edilirken; rekonstrüksiyonda zemin katlarda moloz taş örgü, üst katlarda ahşap karkas taşıyıcı sistem ve kerpiç dolgu tekniği uygulanıyor. Horasan harcı ve geleneksel yapı malzemeleri kullanılarak tarihi doku aslına uygun şekilde oluşturulurken; ahşap tablalı kapılar, alaturka kiremitli çatılar ve geleneksel cephe detaylarıyla bölgenin tarihi kimliği yaşatılıyor. Yapılar, günümüz güvenlik standartlarına uygun olarak inşa edilerek uzun yıllar güvenle kullanılabilecek şekilde geleceğe taşınıyor. "Yatırımların her aşamasını titizlikle takip ediyoruz"

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi kapsamında yürütülen çalışmaların kararlılıkla devam ettiğini belirterek, bölgenin tarihi dokusunu koruyacak yatırımların her aşamasını titizlikle takip ettiklerini söyledi. Başkan Hasan Kılca, "Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projemizin çalışmalarına devam ediyoruz. Yapımı tamamlanan Karatay Arastası’nın ardından tarihi yapıların restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarında da oldukça ilerledik. Tarihi mirasımıza sahip çıkmayı önemli bir sorumluluk olarak görüyor, Konya’nın tarihi mimari kimliğini yansıtan yapıları aslına uygun şekilde yeniden ayağa kaldırarak gelecek nesillere aktarıyoruz. Tamamlandığında şehrimizin tarihi ve kültürel kimliğine önemli katkılar sunacağına inandığımız bu projenin Karatay’ımıza ve Konya’mıza hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Yazın cildinizi korumanın altın kuralları

2026-07-09 15:39 - Sağlık

KALDIRIMLARI KORUMAK İÇİN KONULAN DUBALAR BİRER BİRER KIRILIYOR

2026-07-09 14:59 - Marmaris

SİTELER MAHALLESİ'NDE AŞURE BEREKETİ

2026-07-07 13:43 - Marmaris

CHP’de 7 il başkanı ve yönetimi görevden alındı

2026-07-11 09:58 - Siyaset

MARMARİSLİ İŞLETMECİ MERTER DÜNYA EVİNE GİRDİ

2026-07-06 16:31 - Marmaris

Medya Sektörüne İstihdam Desteği!

2026-07-11 09:43 - Gündem

MARMARİS'TE SU SPORLARINA YOĞUN İLGİ

2026-07-10 13:33 - Marmaris

Mimar Sinan’ı kazandı, rotasını New York’a çevirdi

2026-07-09 12:11 - Magazin

İskenderun’da Çelik rüzgarı esti

2026-07-07 09:08 - Magazin

Altın Karagöz’e görkemli açılış

2026-07-08 09:55 - Magazin

İlgili Haberler

Marmaris, hafta sonu müziğe doydu

16:09 - Kültür Sanat

’Kütüphane Sohbetleri’nde Erdem Beyazıt yad edildi

15:48 - Kültür Sanat

Samsun’da İstiklal Meydanı ’Milli Mücadele’nin simge alanı oldu

15:45 - Kültür Sanat

Kartepe’de açık havada sinema keyfi

15:44 - Kültür Sanat

Turgutlu’da mahalle kültürünü yaşatacak ’Tandır Evi’ hizmete açıldı

15:05 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

LGS tercihleri başladı

15:37 - Eğitim

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlattı

14:57 - Siyaset

Kiraz bahçelerinde hasat öncesi pestisit denetimi

14:37 - Asayiş

107 kilo esrar maddesi ele geçirildi

14:20 - Asayiş

Yazın üşüten, kışın terleten doğa harikası

12:43 - Asayiş