?>

Türk bilim insanı gençlere ilham olacak

?laç geliştirme ve biyofizik alanlarında yapmış olduğu çalışmalarıyla tanınan bahçeşehir üniversitesi (bau) eczacılık fakültesi dekanı prof. Dr. Serdar durdağı amerikan biyofizik derneği’nin 2024-2026 dönem türkiye elçisi oldu.

Teknoloji - 2 yıl önce

İlaç geliştirme ve biyofizik alanlarında yapmış olduğu çalışmalarıyla tanınan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Durdağı Amerikan Biyofizik Derneği’nin 2024-2026 dönem Türkiye Elçisi oldu.

Biyofizik alanındaki bilgilerin geliştirilmesi ve yayılmasına öncülük etmek için 1958 yılında kurulan Amerikan Biyofizik Derneği’nin, Ambassador Programı’na bu yıl Türkiye’den elçi olarak BAU Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Durdağı seçildi. Biyofizik alanını tanıtmak ve çalışmaları teşvik etmek, bu alanda kariyer yapmak isteyenlere verdikleri eğitimle tüm dünyadaki biyofizik ağını büyütmeyi hedefleyen derneğin, Amerika dışında çok az sayıda ülkede temsilcisi bulunuyor. Üç yıl boyunca görevini sürdürecek olan Prof. Dr. Serdar Durdağı, “Biyofizik elçisi olarak görevim bu alana ilgisi olan gençlerin motivasyonunu artırıp, iyi bir bilim insanı olmaları için teşvik etmek. En büyük hedefim gençlerin özellikle bu alanlara kanalize olması ve bu alanlarda yeni çalışmalar üretmeyi başarmasıdır” dedi. Biyofizik’i gençlere tanıtacak”

Prof. Dr. Serdar Durdağı, biyofizik alanını uluslararası düzeyde geliştirmeyi ve tanıtmayı hedefleyen Ambassador Programı’na Türkiye elçisi olarak seçilmekten memnun olduğunu belirterek şunları söyledi: "Amerikan Biyofizik Derneği hem Amerika’da hem de yurtdışından 7500’den fazla üyesi bulunan çok saygın bir kuruluştur. Her yıl bu dernek tarafından yapılan yıllık bilimsel toplantılara dünyanın tüm bölgelerinden biyofizik alanında çalışma yapan bilim insanları katılarak çalışmalarını sunar. Ben, 2010 yılında bu derneğe üye oldum. Dernek özellikle son birkaç yılda Ambassador Programı ile Amerika dışındaki ülkelerden temsilciler seçmeye başladı. ’Biyofizik Elçisi’ adı verilen bu bilim insanları üç yıl süreyle biyofizik alanını tanıtmak, özellikle lise ve üniversite düzeyindeki öğrencilerle etkinlikler düzenlemek, biyofizik alanında tematik toplantılar ve sunumlar yapmakla görevli. Ayrıca Biyofizik haftasında bu alandaki çalışmaları öne çıkarmak ve biyofizikle ilgili bilgilerin medyada yer almasını sağlamak da görevlerinin arasında yer alıyor. Her dönem Amerika dışında seçilen birkaç ülkeden bilim insanına Biyofizik Elçisi unvanı veriliyor. 2024-2026 döneminde Türkiye de bu ülkeler arasında yer aldı." “Moleküler düzeydeki hesapsal çalışmalar oldukça önemli”

Derneğin elçi seçim sürecinde araştırmalar, yayınlar, üç yıl boyunca gerçekleştirmeyi planladığınız projeler ve çalışma faaliyetleri gibi zorlu kriterler bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Durdağı, “Ben de biyofizik alanında çalışmalar yürütüyorum. Özellikle yapay zekâ tabanlı ve bilgisayar destekli moleküler simülasyonlar ile farklı hastalıklara karşı tedavi seçeneklerini ortaya çıkarmayı ve moleküler simülasyonlar ile farklı genel ve nadir hastalıkların atom düzeyinde moleküler mekanizmalarını aydınlatmayı hedefliyorum. Biyofizik çalışmalarında moleküler düzeydeki hesapsal çalışmalar oldukça önemlidir. Örneğin vücuda alınan ilaçların yapmış olduğu etkileşimlerin moleküler düzeyde incelenmesi gibi konuları artık yapay zeka destekli yöntemlerle çok daha etkin bir şekilde inceleyebiliyoruz. Kariyerini yaşam bilimleri üzerine özellikle fizik ve biyoloji üzerine kurmayı düşünen ve bu alanda çalışma yapmak isteyen öğrencilere de ilham olmaya çalışacağız” dedi. “Anti-kanser moleküllerin keşif çalışmaları sürüyor”

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) özellikle sağlık ve yaşam bilimleri alanlarındaki yenilikçi birçok projeyi desteklediğini belirten Prof. Durdağı gelecekte yapacağı projelerle ilgili şunları söyledi: “İki kurum da yeni sanal molekül tarama yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik yapmış olduğumuz proje başvurularımızı kabul etti. Makine öğrenmesi temelli yaklaşımlar kullanarak yeni aktif anti kanser moleküllerin geliştirmesine yönelik projeler gerçekleştiriyoruz. Bu projelerle milyonlarca molekülden oluşan geniş molekül kütüphanelerini çok kısa sürede doğruluk oranı çok yüksek olarak tarayabiliyoruz ve taramalar sonucunda da belirlediğimiz moleküllerin biyolojik aktivite testlerini Bahçeşehir Üniversitesinde kurulan Hesaplamalı İlaç Tasarım Merkezi (HİTMER) de bulunan laboratuvarlarımızda çalışma fırsatımız olacak. Kanser günümüzde çok büyük bir sağlık problemi. Bu nedenle bu projelerin desteklenmesi çok önemli. Bu yapılan temel bilim çalışmaları özellikle klinik denemelere geçecek yeni aday moleküllerin belirlenmesinde son derece önemli sonuçların değerlendirilmesini sağlıyor. Bu ve benzeri projelerde özellikle bu konularda yüksek motivasyonu olan genç Türk bilim insanlarının yer almasını çok arzu ediyorum ve bu yönde de özellikle gençlerimizi motive etmeye çalışıyorum. Ambassador Programı vesilesiyle buna katkı sağlayacağım için mutluluk duyuyorum” dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İŞTE MUĞLA'DA EN ÇOK BİLİNEN GELENEKLER

2023-10-27 10:58 - Kültür Sanat

Gupse Özay, kızı Asya’nın doğum anını, "Lohusa" filmde rol yapmadan beyaz perdeye yansıtarak çekti

2023-10-24 11:27 - Magazin

Kütahya’da fener alayı coşkusu

2023-10-30 00:27 - İnsan

Sivas’ta zincirleme trafik kazası: 4 yaralı

2023-10-25 00:45 - Asayiş

Kültür ve Turizm Bakanlığı: “Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun”

2023-10-29 11:09 - Genel

MARMARİS'E DAİR BİLİNMEYENLER

2023-10-30 11:07 - Kültür Sanat

DN GRUP, MARMARİS’TE GERÇEKLEŞEN LANSMAN GECESİNDE DN CAST AJANSINI TANITTI!

2023-10-27 11:14 - Magazin

CHP İLÇE BAŞKANI BOZDEMİR CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

2023-10-29 16:36 - Siyaset

Bunu da gördük, sokakta "Koca arıyorum" pankartı açtı

2023-10-24 11:59 - Yaşam

Akşehir’de Cumhuriyet’in 100. Yılı çeşitli etkinliklerle kutlandı

2023-10-29 17:00 - Genel

İlgili Haberler

"2025’te Türkiye tablet pazarı 2.5 milyonu geçecek"

15:16 - Teknoloji

GAMEON Şampiyonluk Ligi Yaz Mevsimi şampiyonu Misa Esports oldu

12:54 - Teknoloji

Karabük Üniversitesi Evrenos Takımı, TEKNOFEST’te Türkiye 5’incisi Oldu

11:46 - Teknoloji

NUN METAL: Metal İşlemede Mükemmelliğin Adresi

19:31 - Teknoloji

Heka Store: Aydınlatmada İlham Veren Bir Yolculuk

19:31 - Teknoloji

Günün Manşetleri

71 şehidin adı anıtlaştırıldı

15:32 - Genel

Okula Adaptasyon İçin Ebeveynlere Altın Öneriler

14:39 - Sağlık

Kadın Sağlığı İçin İki Kritik Adım

14:35 - Sağlık

CHP’nin kurultay davası 24 Ekim’e ertelendi

14:17 - Gündem

Simav depremleri yeniden gündemde

13:15 - Gündem