?>

Türk mühendisler üretti, sahte yağı bitirecek dönem

Gebze teknik üniversitesi (gtü) teknoparkı, sahte madeni yağlara karşı geliştirdiği marker teknolojisiyle dikkat çekiyor. Gtü teknopark genel müdürü, kimya bölümü öğretim üyesi ve arı petrol ve kimya endüstri şirketi genel müdürü tarafından yapılan açıklamalarda, türkiye'de ilk olan bu yenilikçi sistemin sektördeki büyük bir boşluğu doldurduğu ifade edildi.

Teknoloji - 1 yıl önce

Gebze’de Türk mühendisler tarafından geliştirilen teknoloji, ünlü markaların sahte üretilen madeni yağlarının önüne geçecek. Sürücülerin adeta kabusu olan sahte yağı ayırt edecek ’marker’ teknolojisi sayesinde tüketici artık el cihazıyla bile ürünün orijinalliğini kontrol edebilecek. Özel çözelti sayesinde madeni yağlar üretim aşamasında izlenebilir hale gelecek.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknoparkı’nda Prof. Dr. Ahmet Ceyhan Gören ve ekibi tarafından geliştirilen ‘marker’ teknolojisi, Türkiye’de madeni yağ alanında ilk olma özelliği taşıyor. Sistem, sektördeki önemli bir boşluğu doldurmayı hedefliyor. Özellikle küçük sanayi sitelerindeki esnafın da adeta kabusu olan ünlü markaların madeni yağlarının sahtesi artık kolayca tespit edilebilecek. Jandarma 21 bin ton ele geçirmişti

Öte yandan, Kocaeli İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, kaçakçılık suçlarıyla mücadele kapsamında önceki gün operasyon düzenlemiş, sanayi işletmelerinden topladığı atık madeni yağları arıtarak, ünlü markalara ait sahte kutu ve ambalajlara doldurmak sureti ile piyasaya sürdüğü tespit edilen şüpheliye operasyon yapmıştı. Yapılan aramada, piyasa değeri yaklaşık 12 milyon TL olan sahte 21 bin 600 litre madeni yağ ele geçirildi. Olaya ilişkin şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı. "Bu teknoloji, ülkemiz açısından büyük bir değer taşımaktadır"

Gebze Teknik Üniversitesi Teknopark bünyesinde yaklaşık 150 firmanın faaliyet gösterdiğini ifade eden Teknopark Genel Müdürü Yusuf Çalık, "Üniversitemizin değerli akademisyenlerinin rehberliğinde geliştirilen bu sistem, özellikle yağ testleri ve kaçak yağ tespiti konusunda önemli katkılar sunacak. Bu teknoloji, ülkemiz açısından büyük bir değer taşımaktadır" dedi. "Dünyada da bir ilk olabilir"

Prof. Dr. Ahmet Ceyhan Gören ise ’marker’ projesinin 2021 yılından bu yana sürdüğünü belirtti. Marker sisteminin madeni yağ üretiminde 20 ila 50 ppm seviyelerinde ürüne katıldığını ve bu sayede sahada kolaylıkla tespit edilebildiğini açıkladı. Gören, "Geliştirdiğimiz özel çözelti, hem yüksek sıcaklıklara hem de madeni yağın içeriğindeki kimyasallara dayanıklı olacak şekilde üretildi. Örneğin yalnızca 0.02-0.2 litre çözeltiyle, 10 ila 50 tonluk üretim tankları markalanabiliyor. Bu yöntemle üretim sürecine ek bir işlem gerekmiyor. Firmalar, ürünlerini kolayca izlenebilir hale getirebiliyor. Dünyada da benzer bir teknolojiye ilgi artıyor. Bu teknoloji dünyada da bir ilk olabilir, ancak bu konuda kesin bir araştırma yapmadığımız için net konuşmak istemiyoruz" ifadelerini kullandı. "Kullanıcı, ürünün sahte olup olmadığını anlayamıyor"

Teknolojiyi hemen kullanmaya başladıklarını söyleyen Arı Petrol ve Kimya Endüstri Şirketi Genel Müdürü Mustafa Güzelgül ise sahte madeni yağların sektördeki en büyük problemlerden biri olduğunu vurguladı. Güzelgül, "Motor yağı, antifriz ve hidrolik sıvılar gibi ürünlerdeki sahtecilik, kullanıcıya ciddi zararlar verebiliyor. Son kullanıcı, ürünün sahte olup olmadığını anlayamıyor. GTÜ Teknopark’ın geliştirdiği ’marker’ teknolojisi sayesinde ürünler artık güvenilir ve izlenebilir hale geliyor. Kullanıcı, el cihazlarıyla veya GTÜ laboratuvarlarında yapılacak analizlerle ürünün sahte olup olmadığını öğrenebiliyor." dedi.

Genel Müdür Mustafa Güzelgül ürünlerin üzerindeki bandroller, ambalaj ya da şüpheli durumlarda kullanıcıların firmaya başvurarak ürünü test ettirebildiklerini ve bu yolla sahte ürünlerin piyasadan ayıklanabildiğini belirtti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te Ne Ünlüdür? Ne Yenir?

2025-05-26 16:28 - Marmaris

Barcelona, Lamine Yamal’ın sözlşemesini uzattı

2025-05-27 22:38 - Spor

Kandıra plajları yeni sezona hazırlanıyor

2025-05-29 11:59 - Genel

İpekböceği ırkları üzerinde ıslah çalışmaları

2025-05-29 10:24 - İnsan

MBA Okulları EUROTOX 2025’e Damga Vuruyor

2025-05-28 12:43 - Gündem

Şanlıurfa’da akıl almaz olay

2025-05-25 15:40 - İnsan

Atletizm şampiyonasında Aydınlı sporcular göz doldurdu

2025-05-26 17:53 - Spor

Yalova’da tiyatro oyunuyla aile içi şiddete dikkati çektiler

2025-05-22 15:22 - Asayiş

LİMAK'ın Bodrum Otel Projesine ÇED Tepkisi

2025-05-22 13:49 - ÇEVRE

Bozdoğan Belediyesi’nden berber ve kuaförlere sıkı denetim

2025-05-26 15:23 - Genel

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: (İstanbul Kuzey Demir Yolu Geçişi Projesi) "Hattın tamamlanmasıyla yılda 33 milyon yolcu ve 30 milyon ton yük taşınacağını öngörüyoruz"

10:53 - Teknoloji

Üretilen yerli ince film kaplama cihazı dünyaya ihraç ediliyor

10:49 - Teknoloji

Türkiye’nin ilk yazılım lisesi dünya sahnesinde

15:16 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: "Yalova-Armutlu arasındaki seyahat süresini 60 dakikadan 30 dakikaya düşürdük"

14:59 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: "Ankara’nın batısını kuşatan banliyö hattı yaklaşık 52 kilometreye ulaşacak"

13:09 - Teknoloji

Günün Manşetleri

KKTC’de 2 bin 500 tonluk buğday silosu çöktü

14:15 - Asayiş

Beşiktaş’ta Midtjylland maçı hazırlıkları başladı

14:10 - Spor

Sular çekildi, Haydaroba Köprüsü gün yüzüne çıktı

14:01 - Gündem

Düğünde havaya ateş açan 2 kişiye 23 bin lirayı aşkın ceza

14:00 - Asayiş

Camide katledilen adamın ailesinden adalet arayışı

13:19 - Asayiş