?>

Türkiye’de bir ilk: Canlı skolyoz ameliyatıyla cerrahi kurs verildi

Biruni üniversitesi tıp fakültesi hastanesi’nde düzenlenen adölesan idiyopatik skolyoz (ais) canlı cerrahi kursu ile türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi. Kursta yapılan gerçek zamanlı cerrahi operasyonla tıp dünyasına katkı sağlanırken, katılımcı doktorlar da pratik anlamda faydalanma fırsatı buldu.

Sağlık - 5 ay önce

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde düzenlenen Adölesan İdiyopatik Skolyoz (AİS) canlı cerrahi kursu ile Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi. Kursta yapılan gerçek zamanlı cerrahi operasyonla tıp dünyasına katkı sağlanırken, katılımcı doktorlar da pratik anlamda faydalanma fırsatı buldu.

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Omurga Sağlığı Merkezi tarafından 10-11 Ocak tarihlerinde Adölesan İdiyopatik Skolyoz canlı cerrahi kursu düzenlendi. Güncel bilimsel ve teknolojik gelişmelerin katılımcı doktorlara sunumlarla aktarıldığı kursta, gerçek zamanlı yapılan cerrahi operasyon ile vaka bazlı öğrenim imkanı sunuldu. Cerrahi operasyonu gerçekleştiren doktorlar, katılımcı doktorların sorularına anlık olarak yanıt verme imkanı buldu. “Amaç, toplumun bu cerrahiye ulaşılabilirliğini artırmak”

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özcan Kaya, cerrahi kursa dair bilgi vererek, “Üniversitemizin altyapı ve imkanlarıyla Türkiye’de ilk defa omurga deformitesi, halk arasında skolyoz olarak bilinen hastalıkta canlı cerrahi kursu uygulaması düzenlemenin haklı gurunu yaşıyoruz. Omurga cerrahisinde, geçmişin getirdiği klinik ve teorik bilgilerle teknolojinin entegre edilmesiyle, hem geleneksel metotlarla cerrahi tedavi hem de teknolojinin getirdiği navigasyon cerrahi tedavi uygulamasının ipuçlarından bahsetmeye çalışıyoruz. Kursumuza genelde omurga cerrahisine gönül vermiş ortopedi ve travmatoloji asistan uzmanlarıyla beyin cerrahisi uzmanları büyük ilgi gösterdi. Burada iki gün boyunca sürekli canlı cerrahilerle birlikte teorik bilgilerin de aktarımıyla aktif bir kurs düzenliyoruz. Hedef, hem toplumumuzda bu cerrahinin rahat ulaşılabilirliği noktasında cerrahların sayısını artırmak hem de kaliteli düzgün eğitimler alarak bu tedavilerin uygulanması noktasında camiamıza bilimsel katkı sunmak” dedi. Skolyoz ameliyatında navigasyon teknolojisi önemli

Skolyoz ameliyatlarındaki navigasyon teknolojisine de değinen Doç. Dr. Kaya, şu ifadeleri kullandı:

“Omurga aslında 3 planlı bir organ. Açılım cerrahi esnasında omurgayı sadece hastanın sırtından görüyoruz. Hastanın omurgasında görmediğimiz kısımların karşıdan bakarak değerlendirilmesini sağlayan navigasyon teknolojilerine de cerrahlarımızın aşina olmasını sağlıyoruz. Böylece problemli hastaların deformitelerinin çözümünde fayda göreceğini, hem hastanın hem cerrahın daha rahat ve emniyetli şekilde bu cerrahi süreci atlatacağını düşünüyoruz. Burada önemli olan şey, cerrahlarımıza navigasyon eğitimi verirken önce en temel ve geleneksel bilgileri kazandırarak tecrübelerinin üzerine teknolojinin katkısını da ekleyerek daha güvenli cerrahiler yapması.”

AİS’te cerrahi tedavinin sırt ve bel bölgesinde görünen belli derecenin üzerindeki kozmetik deformite ve şekil bozukluğu olan hastalara uygulandığını belirten Doç. Dr. Özcan Kaya, “Teknoloji yıllardır gelişmekte ve hala gelişme göstermekte olsa da sırttan yaklaşımlı açılım ve enstrüman uygulamaları hala altın standart tedavi yöntemi olma özelliğini koruyor. Bu şekilde tedavi etme şansını buluyoruz. Bu ameliyatlarda ekibin tecrübesi, uygun hasta seçimi ve uygun cerrahi öneriyle komplikasyon oranları yüzde 1 ila 3 oranında değişmektedir. Geri kalan yüzde 99-97’yi çıkaracak olursak, bunlar çok yüksek oranlar olarak kabul edilmektedir. Ülkemiz bu konuda gerçekten çok sağlam bir altyapıya sahip. Cerrahlarımız bu konuda tecrübeli, bilgi sahibi. Teknolojiye ayak uydurmakla birlikte hem navigasyonda hem serbest geleneksel yöntemlerde robotik cerrahinin kullanılmasıyla birlikte bu süreçler daha da başarılı olabilmektedir” dedi. “Teorinin yanında pratik bilgi elde ediyoruz”

Katılımcı doktorlardan Yunus Emre Yıldırım, “Bu tarz kurslar, biz yeni ortopedi uzmanları için sahada karşılaşacağımız sorunlar, bu sorunlara bulacağımız çözümler konusunda ciddi anlamda fayda sağlıyor. Duayen hocaların eşliğinde tabi ki Canlı bir cerrahi kursu olması bize teorik bilgilerin yanında pratik anlamda da çok kolaylık sağlıyor. Sahada karşılaşacağımız zorluklar konusunda da ne yapabiliriz, kendimizi nasıl geliştirebiliriz hususunda bize yardımcı oluyor. Rahatlıkla soru sorabiliyoruz. Takıldığımız ne nokta olursa olsun bize yardımcı oluyorlar” dedi.

Antalya’dan gelen Ortopedi Uzmanı Cemil Akten ise, “Kurs çok faydalı geçti, çok memnunum. Tekrar tekrar omurgayla ilgili konularda seminer ve sunumlar yapılmasını çok isterim. Hem interaktif olması hem de canlı cerrahinin olması kursun çok büyük avantajı. İyi ki geldim diyorum” şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Hakkari’de 42 Kilogram Metamfetamin Yakalandı

2025-01-07 11:15 - Asayiş

Şırnak’ta 50 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-06 13:16 - Asayiş

Kütahya’da Bonzai ve Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-10 10:22 - Asayiş

Şırnak'ta 50 Kilo 700 Gram Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-06 13:22 - Asayiş

Aracın Yolcu Koltuğunda 3.5 Milyon TL'lik Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-07 10:38 - Asayiş

Metan gazı püskürmesinde ölen 8 maden işçisi 12. yılda anıldı

2025-01-07 12:37 - İnsan

Abdülkerim Bardakcı 3. golünü kaydetti

2025-01-08 22:37 - Spor

Metamfetaminle Yakalanan Şahıs Gözaltında

2025-01-10 10:01 - Asayiş

Muğla EAH otopark kapasitesi Bin 220’ye çıktı

2025-01-07 19:57 - Ekonomi

Marmaris’in isim çelişkileri: Adlarına karşı yerler

2025-01-09 11:26 - Marmaris

İlgili Haberler

Kedinin mesanesinden 2 santimlik taş çıkarıldı

14:50 - Sağlık

Arabanlı Veteriner Hekim’den kene uyarısı

14:35 - Sağlık

Sağlık çalışanlarına yönelik palyatif bakım eğitimi düzenlendi

12:52 - Sağlık

Fizyoterapistlere skolyoz ve plates eğitimi verildi

12:43 - Sağlık

Uzm. Klinik Psikolog Melike Yücel’den uyarı: "Anoreksiya nervoza ciddi bir sağlık tehdididir"

12:04 - Sağlık

Günün Manşetleri

Lösemili Çocuklara Moral Etkinliği

15:19 - Genel

Anne ve Oğul Aynı Okulda Sınavda

14:57 - İnsan

Jandarmadan Uyuşturucuya Geçit Yok

14:54 - Asayiş

Taksilerde "Panik Butonlu" Güvenlik Dönemi Başladı

14:19 - Asayiş

Fabrikadaki Sızıntı Can Aldı

14:03 - Asayiş