?>

Türkiye’de minibüs almak isteyenlerin ilk durağı "Terme"

SAMSUN’UN TERME İLÇESİ, TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN MİNİBÜS ALMAK İSTEYENLERİN UĞRAK NOKTASI HALİNE GELDİ. 40 YILI AŞKIN SÜREDİR İLÇEDE SÜREGELEN OTOMOTİV GELENEĞİ, İLÇEYİ TİCARİ ARAÇ DİZAYNI VE DÖNÜŞÜMÜNDE SEKTÖRÜN ÖNCÜLERİNDEN BİRİ YAPTI.

Ekonomi - 3 saat önce

Samsun’un Terme ilçesi, Türkiye’nin dört bir yanından minibüs almak isteyenlerin uğrak noktası haline geldi. 40 yılı aşkın süredir süregelen otomotiv geleneğiyle ilçe, ticari araç dizaynı ve dönüşümünde ülke çapında sektörün öncülerinden biri haline geldi.

Sadece Karadeniz Bölgesi’nde değil, Türkiye genelinde ticari minibüs alanında adından söz ettiren Terme, özellikle panelvan ve transit tipi araçların minibüse dönüştürülmesinde uzmanlaşan esnafıyla dikkat çekiyor. İlçedeki sanayi ve galericilik sektörü, her yıl artan taleple birlikte ülkenin dört bir yanından alıcıların ilgisini çekiyor. "Türkiye’nin bütün illerinden minibüs almaya gelenler var"

Terme Oto Galericiler Kooperatif Başkanı Osman Cengiz, "Terme’de galericilik 1970’li yıllardan beri yapılıyor. 1985 yılından sonra biz de devam ettiriyoruz. Bu gelenek Osman Altun isimli arkadaşımızla başladı. Gündoğdu Mahallesi’nde aynı mesleği yapan dolmuşçu kökenli esnafın güveniyle bu iş büyüdü. Sanayideki ustalarımızın bilgi ve tecrübesi sayesinde müşteriye güven verildi. Esnaf sayısı arttıkça potansiyel de yükseldi. Türkiye’de bu işi yapan sayılı ilçeler arasındayız ve gelişmeye devam ediyoruz. Türkiye’nin bütün illerinden minibüs almaya gelenler var. Şu anda fiyatlar 500 bin TL ile 2,5 milyon TL arasında değişiyor" dedi. "Müşterilerimizin neredeyse tamamı il dışından geliyor"

Terme’de otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Samet Ayan ise, "Otomotiv sektörü Terme’ye ve Samsun’a ciddi katma değer sağlıyor. Bu şehir ticari minibüs sektöründe Türkiye genelinde bilinen bir yer haline geldi. Yaklaşık 40 yıldır bu alanda yetişmiş çok sayıda esnaf var. Sektörde dürüstlük ve kalite ön planda tutuluyor. Müşterilerimizin neredeyse tamamı il dışından geliyor. Biz sıfır araçlarda iç ve üst dizayn yapıyoruz, birçok arkadaşımız da kamyonet ve panelvanları minibüse dönüştürüyor. Burada araçların tüm bakımları A’dan Z’ye yapılabiliyor. Kaliteye verilen önem, ilçede güçlü bir pazarın oluşmasını sağladı" ifadelerini kullandı. "Babam başlattı, şimdi ben sürdürüyorum"

İlçede ikinci kuşak olarak sektörde yer alan Basri Moral de, "Babam bu işe 1992 yılında başladı. Ben de 2008’de liseyi bitirdikten sonra devraldım. Transit araçlara talep her geçen gün artıyor. O dönem babamlar ortak olarak yaparken, kazanç artınca her biri kendi galerisini açtı. Bu şekilde Terme’de sayıları çoğaldı. İç Anadolu ve Doğu Anadolu’dan çok talep alıyoruz. Fiyatlar şu anda 500 bin TL ile 2,5 milyon TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Terme’ye gelenlerin sanayi bölgesine adım attığında her yerde minibüs gördüğünü belirten esnaf, ilçenin bu sektördeki başarısının tesadüf olmadığını vurguluyor. Usta ellerde yenilenen ve dizayn edilen araçlar Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Terme artık yalnızca Samsun’un değil, Türkiye’nin minibüs satış merkezi haline gelmiş durumda.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ergun “gıda fiyatları el yakıyor, vatandaşın sofrasına ateş düşmüştür”

2025-10-16 12:44 - Ekonomi

Marmaris Devlet Hastanesi’nde MR cihazı hizmete girdi

2025-10-13 15:31 - Marmaris

Marmaris'ten Can Dostlara Dev Adım

2025-10-13 16:57 - Marmaris

Katil zanlısının yargılanmasına devam edildi

2025-10-14 17:35 - Asayiş

Marmaris Siteler Mahalle Muhtarı Gülizar Pekpak’tan Ankara çıkarması

2025-10-16 15:55 - Marmaris

AK Parti Muğla İl Başkanlığı’na Cengizhan Güngör atandı

2025-10-17 19:32 - Gündem

Marmarisli muhtar Ankara’da düzenlenen programa katıldı

2025-10-18 10:06 - Marmaris

Bursalı modacıdan İnegöl’e yeni şube

2025-10-13 13:29 - Magazin

Marmaris Meslek Okulları Teoriden Öteye Geçemiyor

2025-10-15 13:16 - Marmaris

ŞEHİT AHMET BENLER ADININ VERİLDİĞİ OKULDA TÖRENLE ANILDI

2025-10-13 14:14 - Marmaris

İlgili Haberler

Samsun TSO Başkanı Murzioğlu: "Karadeniz’de yeşil ve dijital lojistik ağı kuruluyor"

12:15 - Ekonomi

Batman’da 340 bin lira ile rekor fiyata satılan bir kilo balın geliri besicilere verildi

11:57 - Ekonomi

Devletten 49 yıllığına bedelsiz kiralanan arazilerde ceviz bereketi

11:35 - Ekonomi

Memet Aslan: "Van OSB; üretimin kalbi, geleceğin gücüdür"

10:49 - Ekonomi

Erciş’te lahana hasadı başladı

09:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hamsini kilosu 300 TL’den 100 TL’ye düştü

15:49 - Ekonomi

Yüzlerce Üniversite öğrencisi gece açık hava sinemasında buluştu

15:06 - Kültür Sanat

Alkol ve uyuşturucudan hayatını kaybetti

14:12 - Asayiş

Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Toplantısı’nda gerginlik

13:37 - Spor

Tüm kanser vakalarının yüzde 15’i meme kanseri

13:05 - Sağlık