Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi tarafından düzenlenen "Dünya Tek Sağlık Sempozyumu" kapsamında Samsun’da bulunan Kıbrıs Batı Üniversitesi Rektörü Veteriner Hekim Prof. Dr. Canan Hecer, Türkiye’deki hastalıkların yüzde 61’inin hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olduğuna dikkat çekerek, zoonotik hastalıklarla mücadelenin çok önemli bir konu olduğuna dikkat çekti.
İnsan, hayvan ve çevre sağlığının birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğu gerçeğinden hareketle geliştirilen "tek sağlık" yaklaşımı, halk sağlığının korunması ve geliştirilmesi için farklı bilim dallarının ve meslek gruplarının ortak çalışmasını öngören önemli bir kavram olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde, OMÜ Veteriner Fakültesi tarafından düzenlenen "Dünya Tek Sağlık Sempozyumu"nda; insan, hayvan ve çevre ilişkileri bağlamında gelişen sağlık tehditlerine karşı farkındalık oluşturmak amaçlandı.
Sempozyumda; gıda güvenliği, zoonotik hastalıkların kontrolü, laboratuvar hizmetleri, tropikal hastalıklar, çevre sağlığı ve antimikrobiyal direnç konuları tek sağlık yaklaşımı çerçevesinde ele alındı. Sempozyumun açılışında konuşan OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, "Sağlık; temel felsefesine baktığımız zaman ekosistem, yaşam, hava, su, yediğiniz gıdalardan, tükettiğiniz hayvansal gıdalara kadar geniş bir yelpaze söz konusu. Bu yelpazede sürdürülebilirlik kavramı çok önemli ve kıymetli bizler için. Bu ifadenin altının doldurulabilmesi için eğitimde sürdürülebilirlik, tarımda sürdürülebilirlik, gıdada sürdürülebilirlik, hayvansal anlamda sürdürülebilirlik, yaban hayatında sürdürülebilirlik çok önemli. Bunlar açısından OMÜ, farklı alanlarda üzerine düşen bütün sorumlulukları yerine getirmektedir ve bunun için gayret göstermektedir. Yaban Hayatı Enstitümüz ile birlikte, Veterinerlik Fakültemizle birlikte, Ziraat Fakültemizle birlikte, Tıp Fakültemizle birlikte, aslında bütün paydaşlarla birlikte daha iyisini yapabilmek adına, topluma hizmet sunabilmek adına var gücümüzle çalıştığımızı ifade etmek istiyorum" dedi. Prof. Dr. Hecer: "Türkiye’deki hatalıkların yüzde 61’i hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar"
Zoonotik hastalıklarla mücadelenin insan sağlığı açısından önemine değinen Kıbrıs Batı Üniversitesi Rektörü Veteriner Hekim Prof. Dr. Canan Hecer, "Tek Sağlık Sempozyumuna katılmaktan çok mutluluk duydum. Tek sağlık, veteriner hekimliğin içinde olduğu multidispliner bir yaklaşım ve bizler buna çok önem veriyoruz. Zoonoz hastalıklar konusu önemli. Bugün Türkiye’de hastalıkların yüzde 61’i zoonoz hastalıklardır. Yani hayvandan insana geçen hastalıklardır. Şap gibi zoonotik hastalıklar, sığır vebası gibi hastalıklar. Bu hastalıklar maalesef insanlar için de büyük tehlikedir. Bu yüzden veteriner hekimlere bu konuda çok büyük görevler düşüyor. Bu sadece veteriner hekimin hem kapsam alanı içerisinde hem de sahada çalışan veteriner hekim sayısının sahada daha fazla olmasıyla aşılabilecek bir sorun. Çeşitli devlet politikaları yürütülüyor. Bizlerin görevi sadece öğrenciyi yetiştirmek, doğru kanallarda yetiştirmektir. Ama çok büyük bir sorun olduğunu her zaman savunuyoruz. Bakın en basit bir kovid-19 vakasıyla bile nasıl kapandık? Kovid-19 bugün viral bir hastalıktır. O bile veteriner hekimlerin desteği sayesinde bugün kontrol altına alınmış durumdadır. O yüzden zoonotik hastalıklarla mücadeleye önem veriyoruz" diye konuştu.
Sempozyumda Samsun Tabip Odası Başkanı Hasibe Canan Seren, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Ali Eroğlu, OMÜ Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Tütüncü de açılış konuşması gerçekleştirerek tek sağlık konusundaki düşüncelerini dile getirdiler. Açılış konuşmalarının ardından OMÜ Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pınar Kaya Sökülmez ve Rektör Prof. Dr. Canan Hecer de sempozyumda konuşma gerçekleştirdiler.
HABER KAYNAĞI : İHA