Elazığ Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu’nun ürettiği "Hall effect sistemi" dünyada dikkat çekiyor. Bu sistemle üretilen Hall sensörleri, tıp, otomotiv ve elektronik başta olmak üzere birçok alanda kullanılan bu ileri teknoloji ürünler, yurt dışına ihraç ediliyor.
Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve FYTRONIX in CEO’su Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu’nun Elazığ Fırat Teknokent’te kurduğu Fytronix Elektronik Teknolojileri firmasında geliştirdiği yüksek teknoloji ürünleri dünyada dikkat çekiyor. Şirketin geliştirdiği ve "Hall etkisi" prensibine dayanan sensör sistemleri, başta tıp, otomotiv ve elektronik olmak üzere pek çok alanda kullanılıyor ve yurt dışına ihraç ediliyor. "Tıp, otomotiv gibi alanlarda kullanılabilir"
’Hall effect sistemi’ne dair bilgi veren Prof. Dr. Yakuphanoğlu, "Fytronix olarak biz yüksek teknolojide kullanılan ürünleri üretmekteyiz. Mevcut üretmiş olduğumuz sistem, Hall effect sistemidir. Hall effect sistemi ile Hall olayına dayanan bir yarı iletken sensör üretildiğinde, bu sensörün elektronik parametrelerini belirlemede kullanılabilir. Hall sensörleri dediğimiz görünmeyen sensör, bir malzemeye bir akım uygulandığında daha sonrasında buna bir mıknatıs yaklaştırıldığında malzeme üzerinde bir potansiyel birikir. Biz de bu olaya Hall potansiyeli deriz. Dolayısıyla Hall effect sistemi olarak bir bilinen klasik Hall effect sistemi bir de quantum effect sistemi var. Bunlar teknolojide özellikle otomobil teknolojisinde, sağlıkta, tıpta ve farklı alanlarda kullanılabilir" dedi. "Bu, ileri teknoloji bir üründür"
Hall sensörlerinin, özellikle kalp ritmi takibi, diyabet ölçümleri ve üç boyutlu vücut görüntüleme gibi tıbbi uygulamalarda hassas analizler sunabildiğini belirten Prof. Dr. Yakuphanoğlu, "Hall sensörünün bir uygulaması da arabaların ABS sistemlerinde ve motorlarında kullanılabiliyor olması. Tıpta ise üretilen bir pil, kalp kapakçığının açılma hızını ve kalp motorunun hızını bu sensörle kolaylıkla ölçülebilir. Bir insan vücudunun üç boyutlu görüntüsünü almak istediğinizde bu sensör kolaylıkla kullanılabilir. Bunları özellikle ileri teknoloji kullanan yarı iletken firmalar bu sistemi kolaylıkla kullanabilir. Hall effect sistemi, ayrıca elektronik teknolojisinin temeli olan yani yarı iletken teknolojisinde özellikle kolaylıkla yüksek amperler ölçülebilir. Bu, ileri teknoloji bir üründür. Bu ürünü üreten bir firma, hem yerli olarak üreterek yurt dışına veya farklı ülkelere satarak, kendi ticaretini yapabilir. Bu sensör gelecek yüzyılda özellikle quantum hall effect sensörü ile dünyaya yeni teknolojiler kazandırarak üstün özellikli ürünler üretilebilir" şeklinde konuştu.
HABER KAYNAĞI : İHA