?>

Türkiye, kavuna doyacak

Hasat

Ekonomi - 4 ay önce

Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde deseni, kokusu, tadı ve uzun süre dayanmasıyla ünlenen Kırkağaç kavununda ilk hasat başladı. Türkiye genelinde kavunun bu yıl bol olması beklenirken, Kırkağaç’ta da yaklaşık 30 bin tonluk rekolte öngörülüyor.

Kırkağaç Kaymakamlığı, Kırkağaç Belediyesi, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün ortaklaşa düzenledikleri projeyle 2008 yılında "Coğrafi İşaretleme" alarak patentli ve etiketli satımına başlanan, geçen ay ise AB tarafından "Coğrafi Tescil" alıp tescillenen 38. Türk ürünü olan Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı. Her yıl 15-20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen ilk hasat, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Teoman Duralı İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yücel Namal tarafından gerçekleştirildi.

Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, bu yıl Kırkağaç Altınbaş kavunu, sarı dilimli ve yeşil dilimli çeşitleriyle toplam 30 bin ton rekolte beklediklerini söyledi. Özarı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Meşhur Kırkağaç kavunumuzun hasat sezonuna başlamış bulunmaktayız. Kavunlarımızı arabalara saracağız. Her yıl olduğu gibi bu yılda 10 bin dekar seviyelerinde kavun ekilişimiz var. Buradan da yaklaşık 30 bin ton rekolte bekliyoruz. Son yıllarda sizlerin alışık olduğu kavuna ek olarak Kırkağaç sarı dilimli kavunumuzu da artık yetiştirmeye başladık. Hatta son dönemde tüketicilerimizin tercihi bu yönde olmaya başladı. Biz de üretimimizi sarı dilimli kavuna doğru yönlendirdik. Bu kavunumuzun çıkışı Karakurt Mahallemizdeki çiftçilerimizden yayılmış bir çeşittir. ’Çıtır kavun’ ismiyle anılır. Bu vesileyle Karakurtlu çiftçilerimize de teşekkür ederim. Bu kavunumuzu da bundan böyle bol bol tüketeceksiniz. Sarı dilimli kavunumuz için de patent çalışması başlattık. İlerleyen günlerde çalışmalarımızı tamamlayacağız. Kavunumuzun bir kısmı depolarımızda ağaç askılar üzerinde askıya alınacak. Onlar da kışlık tüketim için Ocak ayına kadar sofralarda yer bulacak" dedi. "Kavunlara bebek gibi bakıyoruz"

Özarı, Kırkağaç kavunlarının özenle taşındığını belirterek, "Kavunlarımızı traktör kasalarına halı ve yorganlarla sararak diziyoruz. Çünkü onlar bizim için adeta bir bebek gibi" dedi.

Hasada katılan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Teoman Duralı İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yücel Namal ise Kırkağaç Ovası’nın antik dönemlerden bu yana yerleşim yeri olduğunu vurgulayarak, antik kentlerin varlığının bu toprakların bereketini gösterdiğini ifade etti.

Çocukluğundan beri Kırkağaç’ta kavun ekimi yaptıklarını söyleyen çiftçi Bülent Somalıoğlu ise "95-100 günlük bir emeğin karşılığını almak için kavunumuzu hasat etmeye başladık. Çocukluğumdan beri kavun yetiştirmekteyim. Kavunlarımız bu yıl çok kaliteli. Kışlık kavunlarımızı kesiyoruz şu an. Mevsimlik kavunlarımızı 10 gün sonra keseceğiz. Allah’ın izniyle hayırlı bir sezon olacak inşallah" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

13. TAYK-Eker Olympos Regatta’da, J70 Match Race yarışları tamamlandı

2025-08-13 22:41 - Spor

Galatasaray-Fatih Karagümrük Maçının VAR Hakemi Açıklandı

2025-08-15 12:08 - Spor

Galatasaray ve Kocaelispor Maçlarının Tarihleri Açıklandı

2025-08-15 09:55 - Spor

Paris Saint-Germain, Süper Kupa’yı ilk müzesine götürdü

2025-08-14 00:30 - Spor

Çanakkale’de gece saatlerinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2025-08-16 02:35 - Asayiş

Siirt’te sıcaktan bitkin düşen kediye güvenlik görevlisi can suyu oldu

2025-08-15 20:06 - Gündem

Siirt’te sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla "Sağlık Yönetimi Zirvesi" düzenlendi

2025-08-13 15:37 - Sağlık

Metin Ergun'dan TÜİK'e 'Haksızlık' Tepkisi

2025-08-19 13:20 - Ekonomi

ERÜ Diş Hekimliği Fakültesi 16. dönem mezunlarını verdi

2025-08-15 16:51 - Eğitim

Serinlemek için girdiği denizde boğulan genç toprağa verildi

2025-08-18 14:28 - Asayiş

İlgili Haberler

Sabiha Gökçen’e yolcu taşıma işi Bursaspor’a verilsin teklifi

17:23 - Ekonomi

Öğrenci iş birliği kulübünden ETSO’ya ziyaret

17:11 - Ekonomi

İzmir gevreği yeni fiyatıyla tezgahta

16:48 - Ekonomi

DAHİ Mersin Projesi Türkiye’ye örnek oluyor

16:21 - Ekonomi

Antalya Büyükşehir’den çiftçilere 6 yılda 403 milyon TL’lik elektrik desteği

14:19 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan