?>

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Son 150 yılın en önemli yağışlarını aldık"

AKSARAY’DA ŞİDDETLİ DOLU YAĞIŞI SONRASI ZARAR GÖREN TARIM ARAZİLERİNDE İNCELEME YAPMAK ÜZERE AKSARAY’A GELEN TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ (TZOB) GENEL BAŞKANI ŞEMSİ BAYRAKTAR, TÜRKİYE’NİN SON 150 YILIN EN ÖNEMLİ YAĞIŞINI ALDIĞINI BELİRTEREK BUNUNLA BİRLİKTE ÇİFTÇİLERİN DE GÖRMEDİĞİ AFET KALMADIĞINI KAYDETTİ.

Ekonomi - 3 saat önce

Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde dolu yağışından zarar gören tarım arazilerinde incelemelerde bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin son 150 yılın en önemli yağışını aldığını belirterek, "Aynı don felaketinde olduğu gibi TARSİM sigortası olmayan üreticilerimiz var. Bunlara da afet fonundan bir yardım yapılması talebimiz olacak" dedi.

Aksaray’da şiddetli dolu yağışı sonrası zarar gören Sultanhanı ilçesindeki tarım arazilerinde incelemelerde bulunan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğal afetlerin son yıllarda tarım sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Çiftçinin görmediği afet kalmadığına değinen Bayraktar, "Bu doğal afetler birkaç yıldan beri tarım sektörünü olumsuz etkiliyor. Geçen sene bin 11 afet yaşadık, birçok ürünümüz bu afetlerden dolayı zarar gördü. Afetin her türlüsünü de görüyoruz. Bir taraftan kuraklık yaşadık, 65 ilimizde geçen yıl don felaketi ile karşı karşıya kaldık, dolu afetleri yaşadık. Son yıllarda görmediğimiz hortum afetlerini de görmeye başladık. Yani çiftçimizin maalesef birkaç senedir görmediği afet kalmadı. 2026 yılına afetler açısından daha olumlu bakmak isterdik, daha iyi bir başlangıç arzu ederdik. Beklediğimiz yağışlar geldi elbet. Yağış rejimi açısından yaklaşık son 150 yılın en önemli yağışlarını, bol bereketli yağışlarını aldık. Hububat ekimini, üretimini, rekoltesini de fevkalade etkiledi. Buğday rekoltemizde bu sene aşağı yukarı 23 milyon tonlara vuracak. Tabii beklemediğimiz bir şey oldu. Biz bu yağışların sel afeti, sel baskını oluşturacağını tahmin edemedik. Dolayısıyla çok önemli sel afetleriyle karşı karşıya kaldık. Birçok vilayeti gezdim, sahada 2-3 metre su gördüm. Yani barajlarda dolduğu için bazı vilayetlerde barajlardaki suları da bırakmak zorunda kaldılar. Hem yağış hem barajlardaki suların bırakılması birçok afetle karşı karşıya kalmamıza sebebiyet verdi. Tabii afetler devam ediyor. 5 Haziran tarihinde saat 19.00 sıralarında Aksaray ilimizde çok büyük bir dolu afeti ile karşı karşıya kaldık. Şu an yapılan tespitlere göre, 25 bin dekar civarında bir alanda hububat üretimimiz zarar görmüş durumda. Ayçiçeği ve yonca alanlarımız zarar görmüş durumda. Zararların en kısa zamanda karşılanması noktasında da Ankara’da girişimlerde bulunacağız. Ama bunun dışında da aynı don felaketinde olduğu gibi TARSİM sigortası olmayan üreticilerimiz var. Bunlara da afet fonundan bir yardım yapılması talebimiz olacak. İnşallah bu yardımlar da hızlı bir şekilde çiftçimize ulaşır. Çiftçimizin sahada kalmasını, üretimde kalmasını sağlamış oluruz" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’İN KIRSAL YOLLARINI KİM GÖRECEK?

2026-06-01 11:13 - Marmaris

Malatya’da ambulans helikopter 66 yaşındaki hasta için havalandı

2026-06-04 16:24 - Sağlık

Kendisine emanet edilen altınlarla kaçtığı iddia edilen kuyumcudan günlerdir haber alınamıyor

2026-06-04 16:23 - Asayiş

Marmaris 19 Mayıs havuzunda su gösterileri neden durdu?

2026-05-31 22:45 - Marmaris

Köyceğiz Tazelenme Üniversitesi İlk Mezunlarını Verdi

2026-06-02 10:03 - Genel

MARMARİS'TE GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU 

2026-06-03 12:11 - Marmaris

Madımak toplaması zahmetli yemesi lezzetli

2026-06-01 11:20 - Genel

Zekican Balcı’dan CHP açıklaması: “Partinin sahibi örgüttür”

2026-06-01 19:56 - Gündem

Bengü’den Manisa’da muhteşem gece

2026-06-01 12:21 - Magazin

"Dur" ihtarına uymadı, ehliyetsiz çıktı: 240 bin lira ceza yedi

2026-06-01 11:30 - Asayiş

İlgili Haberler

Bodrum’a 1790 yolcusuyla geldi

14:57 - Ekonomi

Fındık hasat sezonu öncesi yabani ot temizliği başladı

13:20 - Ekonomi

Diyarbakır’da fıstık üretimi artıyor

12:35 - Ekonomi

Başkan Öztürk: "Nitelikli işgücü sürdürülebilirliğin temelidir"

12:09 - Ekonomi

Hububat hasadıyla birlikte pamuk tarlalarını bekleyen tehlike

12:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yılan Balığı Festivali Coşkusu başladı

16:37 - Kültür Sanat

Paolo Maldini, Fenerbahçe kongresinde

16:06 - Spor

Eşini odunla döverek öldüren şahıs yakalandı

16:02 - Asayiş

2 evladını motosiklet kazasında kaybeden anne ve babanın feryadı yürek yaktı

15:21 - Asayiş

Yaşlı karı koca duvara çarpan otomobilde can verdi

14:56 - Asayiş