?>

Uçan balıkların muhteşem göç yolculuğu gecikmeli olarak başladı

DÜNYADA SADECE VAN GÖLÜ'NÜN SODALI SUYUNDA YAŞAYAN ENDEMİK BİR TÜR OLAN İNCİ KEFALİ BALIĞININ GÖÇ YOLCULUĞU BU YIL GECİKMELİ OLARAK BAŞLADI.

Gündem - 1 saat önce

Dünyada sadece Van Gölü’nün sodalı suyunda yaşayan endemik bir tür olan inci kefali balığının göç yolculuğu bu yıl gecikmeli olarak başladı.

Her yıl üremek için mayıs ve haziran aylarında yumurtalarını bırakmak için suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden karşısındaki engelleri adeta uçarcasına aşan inci kefali balığı bu zorlu yolculuğu bir görsel şölene dönüştürüyor. 15 Nisan- 15 Temmuz tarihleri arasından avlanması yasaklanan inci kefali balığının göç süresince vatandaşlar tarafından avlanmamaları için jandarma, polis ve zabıta ekipleri 7/24 nöbet tutarken Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de kontrollerini aralıksız sürdürüyor. İnci kefali balığının oluşturduğu görsel şölen ise büyük ilgi görüyor. Bu yıl hava şartlarından dolayı gecikmeli başlayan göç yolculuğunun en iyi izlendiği Erciş Balık Bendine ise göç yolculuğunu izlemek için her yıl binlerce yerli ve yabancı turist geliyor.

Balık göçünü fotoğraflamaya gelen Yılmaz Şit, "Ercişliyim doğa fotoğrafçılığı yapıyorum. Bugün Erciş balık bendine geldik burası gerçekten bölgenin parlayan yıldızı. Balıkların suyun tersine yüzdüğü bir nehrimiz var burada. Bugün de baktık müthiş bir kalabalık var. Bu kalabanın içinde diyebilirim ki yüzde 90’ı hep dışarıdan gelen misafirlerdir. Biz de misafirlerimize gereken hizmeti göstermek ve onlara hassas davranmak zorundayız. Buranın bir özelliği de balığın suyun tersine yüzmesi hatta durduğumuz yerin hemen arkamızda bir set var, seti uçarak geçiyorlar. Uçan balık dediğimiz inci kefali Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşıyor. Bugün burayı çekmek için geldik. Hem fotoğraf çektik hem de buranın keyfini yaşamaya geldik. Buradaki insanlarla tanışıp dışarıdan gelen misafirlerimize balıklar hakkında bilgi vermeye çalışıyoruz" dedi.

Mersin’den gelen Oğuzhan Kartal, "Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisiyim. Mersin’den geliyorum. Burada balık göçünü izlemeye geldik. Çok güzel, müthiş bir görüntü var. İnci kefallerinin amansız yolculuğunda martılarla olan mücadelesini izliyoruz burada. Çok harika görüntüler var şu anda Erciş’te. 800 bin yıllık tarihe dayalı bu göç Van Gölü havzasındaki endemik olan inci kefali için gerçekten amansız bir yolculuk. Arka tarafta gördüğünüz gibi martılarla olan mücadelesini izliyoruz. Gerçekten harika ve güzel görüntüler var. İnci kefalleri çok büyük engelleri aşarak yumurtlama alanlarına doğru ilerlerken biz de burada bu güzel seyrin tadını çıkartıyoruz" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Malatya’da ambulans helikopter 66 yaşındaki hasta için havalandı

2026-06-04 16:24 - Sağlık

Kendisine emanet edilen altınlarla kaçtığı iddia edilen kuyumcudan günlerdir haber alınamıyor

2026-06-04 16:23 - Asayiş

Köyceğiz Tazelenme Üniversitesi İlk Mezunlarını Verdi

2026-06-02 10:03 - Genel

MARMARİS'TE GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU 

2026-06-03 12:11 - Marmaris

Zekican Balcı’dan CHP açıklaması: “Partinin sahibi örgüttür”

2026-06-01 19:56 - Gündem

Hisarönü–Marmaris yolunda çalışmalar sürüyor

2026-06-05 12:45 - Marmaris

Marmaris'te Bisiklet Yarışı Nedeniyle Yollar Kapanıyor

2026-06-05 11:06 - Marmaris

Kubat, Manisa’yı türkülerle coşturdu

2026-06-02 10:42 - Magazin

Marmaris’te L’Etape by Tour de France heyecanı başladı

2026-06-05 15:08 - Marmaris

GETOB BAŞKANI AYGÜN: “İÇ PAZAR TURİZMİN LOKOMOTİFİ OLACAK”

2026-06-04 16:54 - Marmaris

İlgili Haberler

Kuzeyyaka semt evi için imzalar atıldı

16:24 - Gündem

Bolu köylerine 169 milyon liralık KÖYDES müjdesi

16:18 - Gündem

Ekrandan toprağa: İzmir’de gençler için ’Doğal Yaşam Köyü’ kuruldu

16:06 - Gündem

Yusufeli Barajı’nda kapaklar açıldı, gökkuşağı görüntüsü hayran bıraktı

15:51 - Gündem

Patnos’ta ada çayı üretimi başladı

15:46 - Gündem

Günün Manşetleri

Tek başına üretiyor, birçok ülkeye ihraç ediyor

14:28 - İnsan

Birinci derece ’Tarımsal Örgüt Belgesi’ başvuruları devam ediyor

14:22 - Ekonomi

Şanlıurfa merkezli 4 ilde organize suç örgütüne operasyon: 21 gözaltı

14:17 - Asayiş

Komşu kavgasına adli kontrol

14:15 - Asayiş

Evlilik hazırlığı yapan genç, nişanlısının önünde bıçaklanarak öldürüldü

13:56 - Asayiş